Valabil la 22.08.2011
Aplicarea sistemului simplificat de contabilitate a adus, cum era de asteptat, un nou val de intrebari care au ca obiectiv lamurirea unor aspecte care tin, in general, de aplicabilitatea si de folosirea corecta a sistemului simplificat de contabilitate. Conform OU 37/2011 si Ordin 2239/2011, societatile care au CA si active mai mici de 35.000 euro, pot opta pentru aplicare sistemului simplificat de contabilitate. In ce mod si in ce moment se exercita aceasta optiune? Are societatea obligatia de a depune anumite declaratii la administratia financiara?
Sistemul simplificat de contabilitate este aprobat prin OMFP 2239/2011. Potrivit acestuia, persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru sistemul simplificat de contabilitate.
Pentru verificarea incadrarii in aceste criterii se au in vedere indicatorii determinati din situatiile financiare anuale, respectiv balanta de verificare, incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii aceluiasi exercitiu financiar.
In cazul persoanelor nou-infiintate, acestea pot opta in primul exercitiu financiar fie pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, fie pentru aplicarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare. Daca in al doilea exercitiu financiar de raportare aceste persoane inceteaza sa indeplineasca criteriile, ele sunt obligate sa aplice Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Nu pot opta pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate:

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Manual de politici contabile - Stick USB
a) persoanele juridice ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata;
b) persoanele juridice care apartin unui grup de societati si intra in perimetrul de consolidare a unei societati-mama cu sediul in Romania, care are obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate, conform prevederilor legale in vigoare;
c) societatile/companiile nationale, societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste;
d) persoanele juridice a caror activitate este reglementata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, precum si cele a caror activitate este reglementata de Banca Nationala a Romaniei;
e) subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin persoanelor juridice cu sediul in strainatate, precum si subunitatile din strainatate ale persoanelor juridice din Romania a caror activitate este reglementata si supravegheata de institutiile prevazute la lit. d).
Persoanele care indeplinesc cele doua criterii dar nu opteaza pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, aplica Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Persoanele care la finele exercitiului financiar precedent depasesc limitele unuia sau ambelor criterii aplica Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu prima raportare contabila efectuata in exercitiul financiar urmator celui pentru care limitele respectivelor criterii au fost depasite.
Prevederile acestui ordin se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2011. Prin urmare, nu sunt reglementate o procedura si un termen pentru exercitarea optiunii cu privire la aplicarea sistemului simplificat de contabilitate sau a Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009.
Societatile care vor utiliza aceasta optiune, in conditiile prevazute de OMFP 2239/2011, vor folosi pentru evidentierea operatiunilor economico-financiare planul de conturi simplificat si tratamentele contabile prevazute de reglementarile contabile simplificate si vor intocmi situatii financiare anuale simplificate, care se compun din bilant si cont de profit si pierdere simplificate, in conditiile prevazute de legea contabilitatii.