email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consumatorul, protejat mai mult de lege? Vezi modificarile

protectia consumatoruluipractici iliciteamenzicontracte de credit


Hotararea Guvernului nr. 795 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1553 / 2004 privind unele modalitati de incetare a practicilor ilicite in domeniul protectiei intereselor colective ale consumatorilor ("HG 795") si Hotararea Guvernului nr. 796 pentru modificarea unor acte normative in domeniul protectiei consumatorilor ("HG 796") au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 573 / 11.08.2011.

Potrivit Hotararii de Guvern 795, se introduce termenul maxim de 20 de zile calendaristice ca durata in care autoritatile pot dispune aplicarea masurilor sau a sanctiunilor necesare in vederea inlaturarii, limitarii ori incetarii efectelor practicilor ilicite. De asemenea, in acelasi document este prevazuta posibilitatea consumatorilor din statele membre UE de a se adresa catre autoritatile abilitate din Romania si cuprinse in lista intocmita de Comisia Europeana.

Hotararea inlocuieste mentiunea legata de Directiva Europeana privind protectia consumatorilor cu notiuni care privesc noile dispozitii in materie, reunite sub titlul "Directiva 2009/22/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind actiunile in incetare in ceea ce priveste protectia intereselor consumatorilor".

Se modifica astfel mai multe acte normative, printre care se numara si Legea nr. 363 / 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, cu modificarile ulterioare, Legea nr. 193 / 2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si Ordonanta Guvernului nr. 130 / 2000 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta, republicata, cu modificarile ulterioare.

Alte acte normative cu titlu exemplificativ care se modifica sunt:

- Ordonanta Guvernului nr. 106 / 1999 privind contractele incheiate in afara spatiilor comerciale, republicata;

- Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50 / 2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 288 / 2010;

- Ordonanta Guvernului nr. 85 / 2004 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta privind serviciile financiare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

- Legea nr. 449 / 2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

- Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 49 / 2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 68 / 2010.

Aceeasi Hotarare de Guvern stabileste o amenda contraventionala intre 100 si 10.000 lei pentru etichetarea produselor alimentare cu informatii care induc in eroare consumatorii. Valorea amenzii respective se va aplica si pentru etichetarea necorespunzatoare a produselor textile, in timp ce neindicarea pretului pe unitatea de masura (pentru orice produse) este sanctionata cu amenda intre 500 si 2.500 lei.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia consumatoruluipractici iliciteamenzicontracte de credit


Data aparitiei: 23 August 2011

Votati articolul "Consumatorul, protejat mai mult de lege? Vezi modificarile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X