Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Rata creditelor neperformante a crescut cu 24% in cazul microintreprinderilor

Data actualizarii: 14 Septembrie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
banciimprumuturi IMM-uricredite neperformantecompanii
Un dezechilibru in ceea ce priveste creditele bancare este produs in ultima perioada de creditele acordate microintreprinderilor. Asa cum arata datele oficiale furnizate de BNR, anul trecut circa 25% dintre creditele neperformante fusesera contractate de microintreprinderi, in vreme ce intreprinderile mici si mijlocii inregistrau un procent de 16,7%.

Prin comparatie, companiile mari fac fata mult mai bine atunci cand vine vorba de plata ratelor astfel ca doar 3,7% dintre companiile mari se confrunta cu credite pe care nu le mai pot achita.

Intr-un raport realizat de Banca Nationala a Romaniei in ceea ce priveste stabilitatea financiara, se arata urmatoarele: "Rata neperformantei la creditele acordate IMM s-a majorat de la 8,2% la 16,7% (in perioada decembrie 2009- iunie 2011). Calitatea portofoliului de credite acordate microintreprinderilor a inregistrat cea mai severa deteriorare (de la 14% la 24,1% in intervalul decembrie 2009- iunie 2011). In cazul corporatiilor, procesul a avut o intensitate mai redusa, rata creditelor neperformante majorandu-se de la 1,3% la 3,7% in aceeasi perioada".

Documentul precizeaza insa ca raportul intre datorii si capitaluri proprii este in crestere in cazul intreprinderior mici si mijlocii, inregistrand un procent de 3,6 in luna decembrie 2010, factorii de influenta putand fi reprezentati atat de scaderea capitalurilor, cat si de majorarea imprumuturilor contractate.

Raportul mentioneaza astfel ca firmele prezinta posibilitati mai solide in privinta gestionarii cheltuielilor: "Capacitatea firmelor de a-si acoperi din profituri cheltuielile cu dobanzile a avut evolutii pozitive in ambele cazuri, insa corporatiile au atins un nivel mult mai confortabil (de la 200% la 270%, in perioada decembrie 2009 - decembrie 2010), in timp ce pentru IMM nivelul a ramas subunitar. Aceste evolutii s-au resimtit in capacitatea de onorare a serviciului datoriei la banci".





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X