Prin comparatie, companiile mari fac fata mult mai bine atunci cand vine vorba de plata ratelor astfel ca doar 3,7% dintre companiile mari se confrunta cu credite pe care nu le mai pot achita.
Intr-un raport realizat de Banca Nationala a Romaniei in ceea ce priveste stabilitatea financiara, se arata urmatoarele: "Rata neperformantei la creditele acordate IMM s-a majorat de la 8,2% la 16,7% (in perioada decembrie 2009- iunie 2011). Calitatea portofoliului de credite acordate microintreprinderilor a inregistrat cea mai severa deteriorare (de la 14% la 24,1% in intervalul decembrie 2009- iunie 2011). In cazul corporatiilor, procesul a avut o intensitate mai redusa, rata creditelor neperformante majorandu-se de la 1,3% la 3,7% in aceeasi perioada".
Documentul precizeaza insa ca raportul intre datorii si capitaluri proprii este in crestere in cazul intreprinderior mici si mijlocii, inregistrand un procent de 3,6 in luna decembrie 2010, factorii de influenta putand fi reprezentati atat de scaderea capitalurilor, cat si de majorarea imprumuturilor contractate.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Raportul mentioneaza astfel ca firmele prezinta posibilitati mai solide in privinta gestionarii cheltuielilor: "Capacitatea firmelor de a-si acoperi din profituri cheltuielile cu dobanzile a avut evolutii pozitive in ambele cazuri, insa corporatiile au atins un nivel mult mai confortabil (de la 200% la 270%, in perioada decembrie 2009 - decembrie 2010), in timp ce pentru IMM nivelul a ramas subunitar. Aceste evolutii s-au resimtit in capacitatea de onorare a serviciului datoriei la banci".