Intrebare:
Societatea noastra beneficiaza de un credit fiscal provenind din scutirea la plata impozitului pe profit aferent veniturilor realizate din utilizarea unor brevete de inventii (Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cap.7, art. 38).
La data de 31.03.2005, in balanta de verificare nu mai figureaza contul 691 “Cheltuieli cu impozitul pe profit”, deoarece creditul fiscal a fost mai mare decat cheltuiala cu impozitul pe profit pe trimestrul I 2005 (la 31.03.2005 am inregistrat si creditul fiscal pentru anii anteriori, fiindca abia acum am obtinut de la OSIM adeverintele de scutire).
In declaratia 100 privind obligatiile catre bugetul general consolidat al statului la 31.03.2005, am inscris creditul fiscal de care beneficiem (impozitul pe profit de recuperat/restituit) dar in evidenta noastra contabila acesta figureaza extracontabil, deci nu apare in balanta de verificare (nu exista sold debitor la contul 441).
Am solicitat Administratiei Finantelor Publice compensarea celorlalte obligatii catre buget la 31.03.2005 cu impozitul pe profit de recuperat. Mentionez ca am avut control fiscal care a confirmat prin act de control creanta noastra asupra bugetului de stat la data sus-mentionata.
Intrebarea mea este urmatoarea: ce formule contabile trebuie folosite pentru a inregistra compensarea obligatiilor solicitate de noi cu impozitul pe profit de recuperat, contul 441 prezentand sold 0 la 31.03.2005?
Raspuns :
Scutirea de impozit de care beneficiati trebuia reflectata in contabilitate in momentul in care aveati adeverintele de scutire prin debitarea contului 4411 “ Impozitul pe profit curent” (cont bifunctional) cu intreaga suma a creantei fata de bugetul de stat.
In corespondenta cu acesta intra un sintetic de gradul doi al contului 117 “Rezultatul reportat”. Recomandarea noastra este ca acest sintetic de gradul doi sa fie 1174 “Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor fundamentale”, chiar daca neconstituirea creantei fata de bugetul de stat la vremea respectiva nu constituie o “eroare” a firmei sau a unei persoane din firma respectiva; aceatsa este o omisiune sau o lacuna a sistemului legislativ sau a sistemului de stat in general, dar din punct de vedere contabil este o “eroare” . Daca valoarea ei ar fi fost mica (nerelevanta din punct de vedere patrimonial) atunci putea fi inregistrata pe cheltuielile curente ale exercitiului, dar, cum cifra depaseste cuantumul impozitului pe profit aferent trimestrului I, trebuie inregistrata prin intermediul contului 117 “Rezultat reportat”:
4411”Impozitul pe profit curent” = 1174”Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor fundamentale”
In acelasi timp nu vad motivul pentru care nu ati inregistrat impozitul pe profit datorat pentru trimestrul I al anului 2005. El trebuie inregistrat in contabilitate pentru ca este o realitate economica! Este adevarat ca el nu se datoreaza pentru ca aveti un drept de creanta mai mare decat datoria inregistrata, dar atat. Deci concomitent trebuia inregistrat impozitul pe profit aferent trimestrului I:
691”Cheltuieli cu impozitul pe profit” =4411 “Impozitul pe profit curent”

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Manual de politici contabile - Stick USB

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Ca urmare a acestor inregistrari soldul debitor al contului 4411 “Impozitul pe profit curent” va reflecta suma ramasa de recuperat de la organele bugetului de stat si care urmeaza a se compensa cu alte datorii catre bugetul de stat, nota contabila realizandu-se pentru fiecare categorie de impozit, aprobata la compensare prin actul de control, in parte:
4411”Impozitul pe profit curent” =4xx”Impozitul datorat”
Deci problema sumei achitate in plus catre buget cu titlu de impozit pe profit este, in final, una financiara, a recuperaii unor disponibilitati banesti; fiscal, cheltuiala cu impozitul pe profit a fost nedeductibila fiscal si, ca urmare, si reluarea ei prin creditul contului 1174”Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor fundamentale” va fi neimpozabila.