email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In atentia contribuabililor care colecteaza deseuri

impozit pe venitsalariati
Urmare publicarii in MO nr. 627/02.09.2011 Ordonantei Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si pentru a veni in intampinarea contribuabililor care colecteaza deseuri, Ministerul de Finante precizeaza ca:
 
- incepand cu 05.09.2011 nu sunt venituri impozabile, in intelesul impozitului pe venit, veniturile obtinute din valorificarea bunurilor mobile prin centrele de colectare, in vederea dezmembrarii, care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau alte fonduri publice;
 
- veniturile, altele decat cele mentionate mai sus, realizate din valorificarea prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hartie, sticla si altele asemenea sunt venituri supuse impunerii potrivit prevederilor cap. IX “Venituri din alte surse”, cu o cota de 16% din venitul brut, impozitul fiind final.
 
*
Programatorii mai sunt scutiti de impozit la salriu?
 
In baza art. 55 alin. (4) lit. l) din  Codul fiscal , veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile. Potrivit acestei dispoziții legale, incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei si al ministrului finantelor publice.
In acest sens, a fost aprobat Ordinul nr. 748/2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.
Potrivit art. 1 din acest ordin, angajatii agentilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 7221, 7222), beneficiaza de scutirea de impozit pe venit. Dupa actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN prin Ordinul nr. 337/2007 codurile 7221, 7222 au devenit 5821, 5829, 6201, 6202, 6203 si 6209.
Pentru a beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii trebuie indeplinite o serie de conditii. Acestea vizeaza pregatirea salariatilor si modul de desfasurare a activitatii in cadrul angajatorului, precum si cuantumul veniturilor realizate de angajator din activitatea salariatilor respectivi, dupa cum urmeaza:
 
1.    posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa nr. 1;
 
2.    postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
 
3.    salariatii au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile – automatica, calculatoare, informatica, matematica, cibernetica, electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;
 
4.    angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari SUA (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
 
Salariatii vor prezenta diploma de absolvire in copie legalizata sau adeverinta eliberata de facultatea de profil care atesta absolvirea unei forme de invatamant superior de lunga durata avand inscrisa una dintre specializarile mentionate.
 
Pe langa aceste conditii mai este necesar ca angajatorul sa fi realizat in anul fiscal precedent din activitatea de creare de programe de calculator, destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin 10.000 dolari SUA pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea respectiva.
 
De exemplu, daca o societate a realizat in anul precedent un venit de 90.000 dolari SUA, ea poate acorda scutirea de impozit pe venitul obtinut din activitatea de programe pentru calculator unui numar de maximum 9 programatori (90.000 dolari SUA: 10.000 dolari SUA), in situatia in care si celelalte conditii cumulative sunt indeplinite.
 
Insa, de scutire beneficiaza numai salariatii din a caror activitate angajatorul a realizat venitul de 10.000 dolari SUA/persoana.
Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii si neimpozitarea veniturilor din salarii pentru aceasta categorie de salariati constituie responsabilitatea angajatorului.
 

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitsalariati


Data aparitiei: 07 Octombrie 2011

Votati articolul "In atentia contribuabililor care colecteaza deseuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X