email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Omisiune inregistrare cheltuiala cu chiria aferenta unui contract incheiat cu o persoana fizica

inregistrari contabileOMFP 3055/2009omisiune inregistrare cheltuieli
Intrebare:


In baza unui contract de inchiriere, o persoana juridica inregistreaza sediul social la domiciliul unei persoane fizice. O perioada se plateste chirie lunar, insa ulterior, din lipsa de surse si conform unei intelegeri verbale cu proprietarul, nu se mai plateste chirie in anii 2010 si 2011, urmand ca in 012, in functie de rezultate, sa fie platita atat chiria restanta, cat si cea curenta. In tot acest timp, proprietarul a achitat la stat impozitele aferente venitului din cedarea folosintei bunurilor. In baza acestui contract, poate fi inregistrata chiria pe cheltuieli atat in 2010, cat si in 2011?


Raspuns:

Societatea nu trebuie sa declare organului fiscal teritorial incheierea contractului respectiv. Numai chiriasul, persoana fizica, trebuie sa declare venitul obtinut din cedarea folosintei locuintei (conform prevederilor art. 61 si urmatoarele din Codul fiscal) si sa faca plati anticipate in contul impozitului pe venit.

Asadar, puteti inregistra in contabilitate chiria de plata in baza contractului de inchiriere pentru suma stipulata in contractul de inchiriere inregistrat la Adm fin publice de care apartine proprietarul cladirii respective.
 
Din punct de vedere contabil, conform pct. 36 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, elementele prezentate in situatiile financiare anuale se evalueaza in conformitate cu principiile contabile generale, conform contabilitatii de angajamente. In baza principiului intangibilitatii in cazul modificarii politicilor contabile si corectarii unor erori aferente perioadelor precedente, nu va fi modificat bilantul perioadei anterioare celei de raportare.

Erorile constatate in contabilitate se corecteaza in conformitate cu prevederile pct. 63 din reglementarile mai sus mentionate. Potrivit acestora, corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
   a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
   b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.

Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat. Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative. Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.

In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate. Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii. In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.

Asadar, omisiunea inregistrariii chiriei in contabilitate aferente exercitiului financiar  2010 se va corecta la data constatarii (exercitiul financiar 2011) fie pe seama rezultatului reportat - contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile", fie pe seama contului de profit si pierdere (erori nesemnificative). Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare din 2010 nu determina modificarea situatiilor financiare ale acestor exercitii.

Din punct de vedere fiscal, conform pct. 13 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala.
 
Monografie contabila:

Pentru anul 2010 (eroare semnificativa):
1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" = 462 "Creditori diversi"
 
Pentru anul 2011:
612"Cheltuieli cu chirii…." = 462 "Creditori diversi"


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrari contabileOMFP 3055/2009omisiune inregistrare cheltuieli

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 20 Decembrie 2011


Votati articolul "Omisiune inregistrare cheltuiala cu chiria aferenta unui contract incheiat cu o persoana fizica":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 20 Decembrie 2011 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X