email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Admisibilitatea si administrarea expertizei ca mijloc de probatiune judiciara

administrare expertizaadmisibilitatea expertizeiceccarconstantin manoliu


In cadrul unui seminar de drept civil care a avut in vedere si expertiza contabila ca mijloc de probatiune judiciara in procesul civil, redam mai jos perspectivele prezentate de Judecatorul Constantin Manoliu, presedintele Tribunalului Bihor.

Expertiza contabila ca mijloc de probatiune judiciara in procesul civil

- Expertiza este definita ca fiind activitatea de cercetare a unor imprejurari de fapt in legatura cu obiectul litigiului, ce necesita cunostinte de specialitate, activitate desfasurata de un specialist, numit expert, care este desemnat de instanta de judecata. Expertul prezinta constatarile si concluziile sale prin raportul de expertiza.

- Codul de procedura civila reglementeaza expertiza ca mijloc de probatiune judiciara la articolele 201-214.

- De asemenea, expertiza este reglementata si de Ordonanta Nr. 2 din 21 ianuarie 2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, cu modificarile ulterioare.

Admisibilitatea expertizei

- Codul de procedura civila la art. 201 prevede ca atunci "Cand pentru lamurirea unor imprejurari de fapt instanta considera necesar sa cunoasca parerea unor specialisti, va numi, la cererea partilor ori din oficiu, unul sau trei experti, stabilind prin incheiere punctele asupra carora ei urmeaza sa se pronunte…".

- Din continutul textului de lege mentionat maia sus rezulta ca dispunerea efectuarii unei expertize este lasata la aprecierea instantei de judecata cand socoteste de cuviinta.
- Instanta poate sa admita cererea de administrare a acestui mijloc de proba sau dimpotriva poate sa respinga solicitarea facuta de partea interesata.
- Deci, expertiza ca mijloc de proba in procesul civil poate fi dispusa de instanta la cererea uneia din parti, la cererea ambelor parti sau din oficiu.
- Admiterea expertizei in principiu este facultativa, instanta urmand sa admita expertiza numai daca situatia o cere.
- Daca instanta apreciaza ca poate lamuri ea insasi cauza, recurgerea la cunostintele unui expert nu mai este necesara cu toate ca partile cer a se admite si administrarea acestui mijloc de proba.


Administrarea expertizei.

- Numirea expertului.
- Cand instanta de judecata considera necesar a avea parerea unor experti. incuviinteaza acest mijloc de dovada printr-o incheiere, numind expertul sau expertii respectivi.
- Conform art. 15 din Ordonanta Nr. 2 din 21 ianuarie 2000 "

Efectuarea expertizei tehnice judiciare, dispusa de organele prevazute la art. 2, este obligatorie, ea neputand fi refuzata decat pentru motive temeinice".

- Art 201 C.pr.civ prevede ca, dupa numirea expertului sau expertilor, instanta " va putea convoca o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa se pronunte cu privire la costul estimativ al lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si cu privire la durata de timp necesara efectuarii expertizei. Pozitia partilor, respectiv a partii care a solicitat proba va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului, a partilor, respectiv a partii care a solicitat proba, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a cheltuielilor necesare efectuarii expertize".

De asemenea la cap. 3 din Ordonanta Nr. 2 din 21 ianuarie 2000 respectiv la art 17 se prevede ca "(1) Organul indreptatit sa dispuna efectuarea expertizei judiciare numeste expertul sau, dupa caz,
specialistul, indica in scris, prin incheiere sau prin ordonanta, obiectul expertizei si intrebarile la care trebuie sa raspunda acesta, stabileste data depunerii raportului de expertiza, fixeaza onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci cand este cazul, si comunica biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate sa efectueze expertiza.

- (2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atributii jurisdictionale care a dispus efectuarea expertizei instiinteaza partea despre suma ce trebuie avansata pentru expertiza dispusa in contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare si ii pune in vedere sa plateasca aceasta suma in termen de 5 zile de la instiintare.

- (3) Adresa privind numirea expertului se comunica biroului local pentru expertize tehnice judiciare si expertului tehnic judiciar, dupa efectuarea platii in conditiile alin. (2….
- (4) Plata sumei provizorii catre expertul tehnic judiciar numit se va efectua prin intermediul biroului local pentru expertize tehnice judiciare, dupa depunerea raportului de expertiza la organul cu atributii jurisdictionale care a dispus efectuarea expertizei".

Sursa: CECCAR Bihor

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
administrare expertizaadmisibilitatea expertizeiceccarconstantin manoliu


Data aparitiei: 14 Mai 2012

Votati articolul "Admisibilitatea si administrarea expertizei ca mijloc de probatiune judiciara":
Rating:

Nota: 4.78 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X