Creantele fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de creante care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit „Extrasului de cont” (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise. Nerespectarea acestei proceduri, precum si refuzul de confirmare constituie abateri de la prezentele norme si se sanctioneaza potrivit legii.
In situatia entitatilor care efectueaza decontarea creantelor si obligatiilor pe baza de deconturi interne sau deconturi externe periodice confirmate de catre parteneri, aceste documente pot tine locul extraselor de cont confirmate.
Pentru creantele incerte ori in litigiu se intocmesc liste de inventariere distincte sau situatii analitice separate, dupa caz.
Raspunderea gestionarii bunurilor, respectiv a urmaririi decontarii creantelor
Pe baza explicatiilor primite si a documentelor analizate, comisia de inventariere stabileste natura lipsurilor, pierderilor, pagubelor si deprecierilor constatate, precum si natura plusurilor, propunand, in conformitate cu dispozitiile legale, modul de regularizare a diferentelor dintre datele din contabilitate si cele faptice, rezultate in urma inventarierii.
Creante incerte: cum le inregistram in contabilitate
Creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 „Clienti incerti sau in litigiu” sau in conturi analitice ale conturilor de creante, pentru alte creante decat clientii).
In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat.
Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru pierdere de valoare, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.
Cu ajutorul contului 4118 „Clienti incerti sau in litigiu” se tine evidenta creantelor si decontarilor in relatiile cu clientii incerti, rau-platnici, dubiosi sau aflati in litigiu.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a contabilitatii
In debitul contului 6814 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante” se inregistreaza valoarea ajustarilor pentru deprecierea creantelor neincasabile si a clientilor dubiosi, rau-platnici sau in litigiu, constituite sau majorate in contrapartida cu 491.
In creditul contului 781 „Venituri din provizioane si ajustari pentru depreciere privind activitatea de exploatare” se inregistreaza sumele reprezentand diminuarea sau anularea ajustarilor pentru deprecierea creantelor - clienti 491, 496.
Cu ajutorul contului 491 „Ajustari pentru deprecierea creantelor - clienti” se tine evidenta ajustarilor constituite pentru deprecierea creantelor din conturile de clienti.
Contul 491 „Ajustari pentru deprecierea creantelor - clienti” este un cont de pasiv.
In creditul contului 491 „Ajustari pentru deprecierea creantelor - clienti” se inregistreaza valoarea ajustarilor constituite pentru clienti incerti, dubiosi, rau-platnici sau aflati in litigiu (681).
In debitul contului 491 „Ajustari pentru deprecierea creantelor - clienti” se inregistreaza diminuarea sau anularea ajustarilor constituite pentru deprecierea creantelor - clienti (781). Soldul contului reprezinta ajustarile pentru depreciere constituite.
Din punct de vedere fiscal, sunt deductibile cheltuielile cu ajustarile pentru deprecierea clientilor astfel:
- ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 30% din valoarea acestora, daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
- nu sunt garantate de alta persoana;
- sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
sau
- ajustarile pentru deprecierea creantelor inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 100% din valoarea creantelor, daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- sunt detinute la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie, sau la o persoana fizica asupra careia este deschisa procedura de insolventa pe baza de:
- plan de rambursare a datoriilor;
- lichidare de active;
- procedura simplificata;
- nu sunt garantate de alta persoana;
- sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului.
Foto: pexels.com