email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comparatie debit-credit note si nota de debitare creditare din legislatia romaneasca

OMFP 3512/2008debit-notecredit-notenota debitare



Va prezentam, prin randurile urmatoare, care este diferenta intre debit-note/credit-note si nota de debitare-creditare din legislatia romaneasca.

Documentele "debit-note" si "credit-note" se emit in cazul facturarii unei operatiuni economice neprevazute care are loc intamplator, pe parcursul derularii unei tranzactii economice de livrare de bunuri sau prestare de servicii desfasurate de catre persoanele impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei cu persoanele impozabile stabilite in state membre sau in state terte.

In legislatia din Romania, aceste documente "debit-note"(nota de debitare)  si "credit-note" (nota de creditare) nu sunt reglementate in mod expres sub aceasta denumire, dar sunt recunoscute ca documente justificative pentru organizarea evidentei fiscale si contabile ale persoanelor impozabile stabilite in Romania. De asemenea acest document se reflecta in orice raportare a unei operatiuni economice realizate pe teritoriul Romaniei.

Documentul "debit-credit note" este considerat document justificativ numai in situatia in care cuprinde continutul minim de informatii stabilit prin OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile : denumirea documentului; numarul documentului si data intocmirii acestuia, denumirea/numele si prenumele, sediul/adresa persoanei juridice/fizice care intocmeste documentul;  mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare; continutul operatiunii economico-financiare si atunci când este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia; datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;  numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare, ale persoanelor cu atributii de control financiar preventiv si ale persoanelor in drept sa aprobe operatiunile respective, dupa caz;  alte elemente menite sa asigure consemnarea completa a operatiunilor efectuate.

Nota de debitare-creditare (Cod 14-6-1a) este un formular tipizat fara regim special, reglementat de  OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile, fiind document de inregistrare a operatiunilor de decontare intervenite intre unitate si subunitati care tin contabilitate proprie si intre subunitati ale aceleiasi unitati care tin contabilitate proprie;  document justificativ de inregistrare in contabilitate. Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului este urmatorul: denumirea, numarul si data (ziua, luna, anul) intocmirii formularului; emitentul; destinatarul; conturi  debitoare/creditoare; suma; data operatiunilor; semnaturi: persoana care intocmeste documentul si conducatorul compartimentul financiar-contabil.




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 3512/2008debit-notecredit-notenota debitare


Data aparitiei: 04 Iulie 2012

Votati articolul "Comparatie debit-credit note si nota de debitare creditare din legislatia romaneasca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X