Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Vanzare marfuri cu amanuntul. In ce conditii aplicam corect metoda de inventar?

Data aparitiei: 06 August 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
evidenta contailavanzare marfaconsignatiemetoda de inventarinventar intermitentdiferente de pret

In analiza de mai jos, facem referire la un magazin care vinde marfuri primite in consignatie. La finalul lunii primeste factura pentru tot ce a vandut in luna respectiva. Vom constata daca se poate face inregistrarea acestei facturi : 607 = 401, fara a trece prin conturile 371 si 378, cu precizarea ca evidenta stocului de produse in consignatie se tine extracontabil.

Inventarul intermitent, metoda pe care entitatea  doreste sa o aplice consta in faptul ca intrarile stocuri nu se inregistreaza prin conturile de stocuri, ci prin conturile de cheltuieli (cont 607). Stabilirea iesirilor de stocuri are la baza inventarierea faptica a stocurilor la sfarsitul perioadei. Costul cu iesirile de stocuri se determina ca diferenta intre valoare stocuri initiale, la care se adauga valoarea intrarilor si valoarea stocurilor stabilite la inventa, insa metoda de evidenta a stocurilor de marfuri recomandata in cazul comertului cu amanuntul, este metoda global valorica, conform prevederilor de la pct. 30-49 din Norma metodologica de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMFP 3512/2008.
 
Astfel, pentru marfurile intrate in gestiunile la care evidenta se tine la pret de vanzare se intocmeste Nota de receptie si constatare diferente (Cod 14-3-1A). Acesta va curpinde si pretul de vanzare si valoarea la pret de vanzare.
 
Prin urmare metoda de inventar recomandata, in acest caz va fi cea ai inventarului permanent, intrucat in  contabilitate se inregistreaza toate operatiunile de intrare si iesire, ceea ce permite stabilirea si cunoasterea in orice moment a stocurilor, atat cantitativ, cat si valoric.
 
Avand in vedere cele mentionate consideram ca in unitatile de desfacere cu amanuntul, marfurile se inregistreaza in evidenta contabila la valoarea de vanzare, in corelatie cu conturile 378 "Diferente de pret la marfuri" respectiv 4428 "TVA neexigibila", iar descarcare de gestiune o faceti la sfarsitul lunii, in functie adaosul comercial  utilizat (coeficient k).

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X