Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Achizitii intracomunitare si Declaratia 390. Cum facturam?

Data actualizarii: 02 Aprilie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVAachizitii intracomunitaretaxare inversaDeclaratia 390


Supunem atentiei dumneavoastra cazul unei societati care efectueaza luna de luna achizitii intracomunitare de la un partener din Germania cu cod valid de TVA german, achizitii pe care le declara in 390 cu taxare inversa.

Partenerul doreste sa plateasca un buget pentru servicii de marketing, prestate de societatea romana pe piata romaneasca (produsele se vand cu ridicata mai departe clientilor societatii pe piata romaneasca). Pentru aceste servicii, societatea germana solicita o factura deoarece nu doreste sa factureze credit-note.

Vom stabili, asadar, daca societatea romana va factura cu TVA, precum si care va fi modul de incadrare in Declaratiile 390 si 300.

Solutia consultantului:

Operatiunea reprezinta pentru firma din Romania o prestare intracomunitara de servicii pentru care trebuie emisa o factura lunar sau periodic, in functie de prevederile contractuale sau de intelegerea cu partenerul extern.

Avand in vedere faptul ca serviciul respective este utilizat de catre firma din Germania pe teritoriul Germaniei, pentru activitatea sa economica desfasurata in afara teritoriului Romaniei, serviciul este neimpozabil in Romania, fiind impozabil la beneficiar prin aplicarea prevederilor regulii generale de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal .
 
Prevederile acestui articol sunt armonizate cu prevederile articolului 44 din Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei CEE nr. 112 din 2006 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor conform caruia "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice."

Practic, prin aceasta regula se prevede ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul", fiind respectat astfel principiul destinatiei serviciului. In acest caz, serviciul este neimpozabil la prestatorul serviciilor din Romania, dar impozabil la beneficiarul serviciului din Germania, caz in care serviciul este taxabil in Germania. Pentru impozitarea acestui serviciu, beneficiarul din Germania aplica regimul de taxare inversa.

Pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, trebuie sa aveti in vedere precizarile alineatului 10 de la punctul 13 din normele de aplicare care prevad faptul ca prestatorul trebuie sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in Comunitate si serviciul este prestat catre sediul activitatii sale economice sau catre sediul sau fix, aflat in alt stat membru decat Romania.

Aceasta conditie se considera indeplinita daca beneficiarul comunica prestatorului:

-    o adresa a sediului activitatii economice, sau, a unui sediu fix, din Comunitate;
-    un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru. Se considera ca prestatorul a actionat de buna credinta cand obtine confirmarea validitatii codului de TVA atribuit beneficiarului sau de autoritatile fiscale din alt stat membru prin intermediul procedurilor de securitate existente la nivel comunitar.

Faptul ca serviciile sunt prestate efectiv pe teritoriul Romaniei nu are relevanta pentru stabilirea tratamentului fiscal aplicabil. Deci, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect este relevant locul unde serviciile prestate sunt efectiv utilizate, aspect care rezulta din clauzele contractului incheiat cu partenerul extern.

Astfel, daca serviciul este utilizat in afara Romaniei, operatiunea este neimpozabila in Romania. In aceste conditii, prestatorul din Romania are urmatoarele obligatii fiscale:
-    sa emita factura in valuta negociata, cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal ;
-    sa nu colecteze TVA;
-    sa inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania" conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 19 litera l);
-    sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
-    sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari;
-    sa raporteze operatiunea prin decontul de TVA la randul 3 cu reportarea la randul 3.1 denumit "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata";
-    sa raporteze serviciul prin declaratia informativa cod 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" cu simbolul P.

In concluzie, furnizorul bunurilor procedeaza corect prin solicitarea unei facturi din partea firmei din Romania care presteaza un serviciu. Prestarea acestui serviciu trebuie inscrisa in obiectul de activitate al societatii prin identificarea unui cod CAEN corespunzator.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X