Pentru a aduce lamuriri suplimentare in ce priveste aria achizitiilor intracomunitare si obligatia de inregistrare in ROI a societatilor, vom analiza astazi cazul unei societati care achizitioneaza marfa dintr-un stat membru UE pe baza facturii emise in data de 14.02.2013.
Ulterior se constata ca marfa a fost facturata la un pret mai mare decat cel contractat si furnizorul extern emite credit-note in data de 22.02.2012 pentru diferenta facturata in plus. Valoare factura initiala = 136007,5 euro, valoare nota de credit = 563,17 euro.
Vom stabili astfel daca receptia marfii se va face la pretul facturii minus credit-note sau la pretul facturii, urmand ca apoi sa se inregistreze credit-note.
Solutia consultantului:
Consideram ca procedura corecta din punct de vedere contabil si fiscal este urmatoarea:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Societatea din Romania are urmatoarele obligatii:
- societatea se inregistreaza in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare de bunuri, conform art. 158^2 din Codul fiscal. In lipsa inregistrarii in ROI, se considera ca societatea nu are un cod valabil de TVA in legatura cu aceasta achizitie intracomunitara, conform art. 158 alin. (14) din Codul fiscal.
- efectueaza receptia bunurilor, la valoarea initiala a acestora, chiar daca este mai mare decat valoarea din contract, utilizand cursul de schimb valabil la data intrarii in gestiune a bunurilor, conform art. 184 alin. (4) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea;
Inregistrare contabila:
371 "Marfuri" = 401 "Furnizori".
- efectueaza plata TVA prin masura taxarii inverse, conform art. 152 alin. (6) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, inregistrand TVA in decontul de TVA, atat ca suma deductibila, cat si ca suma colectata. Articol contabil : 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata". Cursul la care se evidentiaza TVA este cel valabil la data facturii, comunicat de BNR in ziua anterioara datei emiterii facturii. Observam ca acest curs valutar poate fi diferit de cursul de la data receptiei bunurilor.
Societatea declara aceasta achizitie intracomunitara in declaratia recapitulativa privind achizitiile si livrarile intracomunitare 390, pana pe data de 25 a lunii urmatoare, conform art. 156^4 din Codul fiscal.
Din punctul de vedere al credit-note-ului, acesta diminueaza baza TVA, iar societatea dvs efectueaza taxarea inversa cu suma in minus, conform art. 138 lit. c) din Codul fiscal.
Reducerea comerciala se va inregistra in declaratia 390 la data primirii acesteia, conform art. 156^4 lit. k) din Codul fiscal. Desigur, si acest credit-note se va declara ca o achizitie de bunuri cu semnul minus pentru ca este o reducere de pret aferenta bunurilor.
Din punct de vedere contabil, reducerea de pret este reglementata de pct. 51 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, si se inregistreaza prin articolul:
401 "Furnizori" = 609 "Reduceri comerciale primite".
Din punctul de vedere al declaratiei INTRASTAT, aceasta urmareste numai fluxul fizic de bunuri intre statele membre, si nu tine cont de eventuale situatii juridice exceptionale. Astfel, la data reducerii de pret, nu se realizeaza un transfer fizic de bunuri, iar noi consideram ca se va declara numai factura initiala la valoarea facturata a bunurilor, chiar daca preturile sunt mai mari decat cele contractuale. Credit-note-ul nu se va declara in declaratia INTRASTAT.