In cazul de mai jos, un SRL din Romania face o achizitie intracomunitara din Germania. Pentru ca a platit in avans, i se face un discount de 1%, dar care nu apare pe factura, ci reiese din faptul ca a platit mai putin cu 1%. Vom vedea daca e corect ca atunci cand se face Declaratia 390 discountul sa fie preluat ca achizitie intracomunitara de servicii -cu S -, iar in declaratia 300 sa apara cu minus pe randul 7.
In situatia prezentata, operatiunea reprezinta ajustarea, prin reducere, a bazei de impozitare a TVA conform prevederilor 287 " Ajustarea bazei de impozitare" lit. c) din Codul fiscal deoarece discountul este acordat ulterior livrarii, conform intelegerii cu furnizorul. Conform prevederilor art. 287 lit. c) baza de impozitare se reduce "c) in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor".
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
In acest caz, reducerea trebuie inregistrata in evidenta contabila distinct, la data acordarii/preluarii discountului prin creditul contului 609 "Reduceri comerciale primite" in corespondenta cu debitul contului 401 (401 = 609) concomitent cu aplicarea regimului de taxare inversa in rosu (- 4426 = 4427). Aduc drept argument textul de lege din O.M.F.P. nr. 1802/2014, punctul 76 alin. (2) si alin. (2^1):
- alin. (2) "Reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune. Daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite"), pe seama conturilor de terti."
- alin. (2^1) "In cazul in care informatiile detinute nu permit corectarea valorii stocurilor, potrivit alin. (2), reducerile mentionate la acel alineat se reflecta, de asemenea, pe seama contului 609 "Reduceri comerciale primite".
In situatia in care furnizorul nu emite o factura sau un credit-note pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA, ulterior livrarii de bunuri, conform intelegerii verbale cu furnizorul care accepta diminuarea cu 1% a sumei datorate, cumparatorul din Romania trebuie sa emita o autofactura. Aceasta obligatie este reglementata prin art. 320 "Alte documente", alin. (3) "In situatiile in care se ajusteaza baza impozabila conform art. 287 lit. a) - c) si e), daca furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330 alin. (2), beneficiarul, persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (4) si (6), trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii bazei de impozitare si a taxei deductibile, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e). "
Emiterea autofacturii consta in inscrierea, cu semnul minus, a sumei reprezentand reducerea primita, formata din baza de impozitare TVA si TVA aferenta. Pentru determinarea valorii in lei a reducerii comerciale se utilizeaza acelasi curs valutar avut in vedere la data emiterii facturii pentru livrarea bunurilor, aspect reglementat, in mod expres, la pct. 25, alin. (2) din normele de aplicare ale art. 282 alin. (9) din Codul fiscal, " …in cazul in care intervin evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, ulterior datei la care se modifica cota de TVA si/sau regimul de impozitare, pentru ajustarea bazei de impozitare sunt aplicabile cota si regimul de impozitare ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.
Pentru operatiunile a caror baza impozabila este determinata in valuta, cursul de schimb valutar utilizat pentru ajustarea bazei de impozitare este acelasi ca al operatiunii de baza care a generat aceste evenimente, respectiv cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea de baza. Totusi, in cazul in care nu se poate determina operatiunea de baza care a generat aceste evenimente, se vor aplica cota de TVA si regimul de impozitare in vigoare la data la care a intervenit evenimentul si, corespunzator, si cursul de schimb valutar de la aceasta data, in cazul operatiunilor pentru care baza de impozitare este determinata in valuta. "
Pentru efectuarea corecta a calculelor prin utilizarea cursului valutar la data exigibilitatii TVA, va recomand exemplul de la pct. 25 alin. (3) din normele de aplicare ale art. 282 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii".
In cazul in care intervin evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, ulterior datei de la care se modifica cota de TVA, pentru achizitii intracomunitare de bunuri, cota aplicabila pentru ajustarea bazei de impozitare este cota in vigoare la data la care a intervenit exigibilitatea taxei pentru achizitia intracomunitara potrivit art. 284 din Codul fiscal. In situatia in care nu se poate determina achizitia intracomunitara care a generat aceste evenimente, se va aplica cota de TVA in vigoare la data la care a intervenit evenimentul.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Exemplu: Societatea A din Romania a primit o factura pentru un avans la o achizitie intracomunitara de bunuri in suma de 1.000 euro, emisa la data de 12 decembrie 2015. Taxa aferenta achizitiei intracomunitare se determina pe baza cursului de schimb in vigoare la data de 12 decembrie 2015, respectiv 4,41 lei/euro, aplicandu-se cota de TVA de 24%, astfel: 1.000 euro x 4,41 lei/euro x 24% = 1.058,4 lei.
In luna ianuarie 2016, societatea primeste factura emisa la data de 16 ianuarie 2016 pentru diferenta pana la valoarea integrala a bunurilor care sunt achizitionate intracomunitar, in suma de 5.000 euro, valoarea integrala a bunurilor fiind de 6.000 euro. Taxa aferenta achizitiei intracomunitare se determina pe baza cursului de schimb in vigoare la data de 16 ianuarie 2016, respectiv 4,45 lei/euro, aplicandu-se cota de TVA de 20%, astfel: 5.000 euro x 4,45 lei/euro x 20% = 4.450 lei.
La data de 5 august 2016, furnizorul extern emite un credit-note prin care acorda o reducere de pret de 10% aferenta livrarii intracomunitare care a generat achizitia intracomunitara de bunuri la societatea A din Romania. Societatea A are obligatia sa ajusteze baza de impozitare a achizitiei intracomunitare cu sumele calculate astfel:
1.000 euro x 10% x 4,41 lei/euro x 24% = 105,84 lei
5.000 euro x 10% x 4,45 lei/euro x 20% = 445 lei "
Valoarea reducerii comerciale primite se raporteaza, cu semnul minus, atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18, cu report la randul 5.1 si 18.1, cat si prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul A.
Avand in vedere faptul ca reducerea comerciala primita din partea furnizorului din Germania nu reprezinta, in fapt, o prestare de servicii, operatiunea nu este pentru cumparatorul din Romania o achizitie intracomunitara de servicii, astfel incat valoarea reducerii comerciale sa fie supusa regimului de taxare inversa si raportata, cu semnul minus, atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 si 20, cu report la randul 7.1 si 20.1, cat si prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul S.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal