email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Discount la achizitia intracomunitara de bunuri. Cum completam corect D 390 Vies?

discountachizitie intracomunitarareducere comercialadecont tvadeclaratia 390 vies

In cazul de mai jos, un SRL din Romania face o achizitie intracomunitara din Germania. Pentru ca a platit in avans, i se face un discount de 1%, dar care nu apare pe factura, ci reiese din faptul ca a platit mai putin cu 1%. Vom vedea daca e corect ca atunci cand se face Declaratia 390 discountul sa fie preluat ca achizitie intracomunitara de servicii -cu S -, iar in declaratia 300 sa apara cu minus pe randul 7.

           In situatia prezentata, operatiunea reprezinta ajustarea, prin reducere, a  bazei de impozitare a TVA conform prevederilor 287 " Ajustarea bazei de impozitare" lit. c) din Codul fiscal  deoarece  discountul este acordat ulterior livrarii, conform intelegerii cu furnizorul.  Conform prevederilor art. 287 lit. c)  baza de impozitare se reduce "c) in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor".  

          In acest caz, reducerea trebuie inregistrata in evidenta contabila distinct, la data acordarii/preluarii discountului prin creditul contului 609  "Reduceri comerciale primite" in corespondenta cu debitul contului 401 (401 = 609) concomitent cu aplicarea regimului de taxare inversa in rosu (- 4426 = 4427). Aduc drept argument textul de lege din  O.M.F.P. nr. 1802/2014, punctul 76 alin. (2)    si alin.  (2^1):

- alin. (2)  "Reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune. Daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite"), pe seama conturilor de terti."

- alin.  (2^1) "In cazul in care informatiile detinute nu permit corectarea valorii stocurilor, potrivit alin. (2), reducerile mentionate la acel alineat se reflecta, de asemenea, pe seama contului 609 "Reduceri comerciale primite".
 
         In situatia in care furnizorul nu emite o factura sau un credit-note pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA, ulterior  livrarii de bunuri, conform intelegerii verbale cu furnizorul care accepta diminuarea cu 1% a sumei datorate, cumparatorul din Romania trebuie sa emita o autofactura. Aceasta obligatie este reglementata prin art. 320 "Alte documente", alin. (3) "In situatiile in care se ajusteaza baza impozabila conform art. 287 lit. a) - c) si e), daca furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330 alin. (2), beneficiarul, persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (4) si (6), trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii bazei de impozitare si a taxei deductibile, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e). "

  Emiterea autofacturii consta in  inscrierea, cu semnul minus, a sumei reprezentand reducerea primita, formata din baza de impozitare TVA si TVA aferenta. Pentru determinarea valorii in lei a reducerii comerciale se utilizeaza acelasi curs valutar avut in vedere la data emiterii facturii pentru livrarea bunurilor, aspect reglementat, in mod expres, la pct.  25, alin.   (2)  din normele de aplicare ale art. 282 alin. (9) din Codul fiscal, " …in cazul in care intervin evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, ulterior datei la care se modifica cota de TVA si/sau regimul de impozitare, pentru ajustarea bazei de impozitare sunt aplicabile cota si regimul de impozitare ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.

Pentru operatiunile a caror baza impozabila este determinata in valuta, cursul de schimb valutar utilizat pentru ajustarea bazei de impozitare este acelasi ca al operatiunii de baza care a generat aceste evenimente, respectiv cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea de baza. Totusi, in cazul in care nu se poate determina operatiunea de baza care a generat aceste evenimente, se vor aplica cota de TVA si regimul de impozitare in vigoare la data la care a intervenit evenimentul si, corespunzator, si cursul de schimb valutar de la aceasta data, in cazul operatiunilor pentru care baza de impozitare este determinata in valuta. "
 
     Pentru efectuarea corecta a calculelor prin utilizarea cursului valutar la data exigibilitatii TVA, va recomand exemplul de la pct. 25 alin. (3) din normele de aplicare ale art. 282 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii".

In cazul in care intervin evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, ulterior datei de la care se modifica cota de TVA, pentru achizitii intracomunitare de bunuri, cota aplicabila pentru ajustarea bazei de impozitare este cota in vigoare la data la care a intervenit exigibilitatea taxei pentru achizitia intracomunitara potrivit art. 284 din Codul fiscal. In situatia in care nu se poate determina achizitia intracomunitara care a generat aceste evenimente, se va aplica cota de TVA in vigoare la data la care a intervenit evenimentul.

    Exemplu: Societatea A din Romania a primit o factura pentru un avans la o achizitie intracomunitara de bunuri in suma de 1.000 euro, emisa la data de 12 decembrie 2015. Taxa aferenta achizitiei intracomunitare se determina pe baza cursului de schimb in vigoare la data de 12 decembrie 2015, respectiv 4,41 lei/euro, aplicandu-se cota de TVA de 24%, astfel: 1.000 euro x 4,41 lei/euro x 24% = 1.058,4 lei.

    In luna ianuarie 2016, societatea primeste factura emisa la data de 16 ianuarie 2016 pentru diferenta pana la valoarea integrala a bunurilor care sunt achizitionate intracomunitar, in suma de 5.000 euro, valoarea integrala a bunurilor fiind de 6.000 euro. Taxa aferenta achizitiei intracomunitare se determina pe baza cursului de schimb in vigoare la data de 16 ianuarie 2016, respectiv 4,45 lei/euro, aplicandu-se cota de TVA de 20%, astfel: 5.000 euro x 4,45 lei/euro x 20% = 4.450 lei.

    La data de 5 august 2016, furnizorul extern emite un credit-note prin care acorda o reducere de pret de 10% aferenta livrarii intracomunitare care a generat achizitia intracomunitara de bunuri la societatea A din Romania. Societatea A are obligatia sa ajusteze baza de impozitare a achizitiei intracomunitare cu sumele calculate astfel:
    1.000 euro x 10% x 4,41 lei/euro x 24% = 105,84 lei
    5.000 euro x 10% x 4,45 lei/euro x 20% = 445 lei  "
 
Valoarea reducerii comerciale primite se raporteaza, cu semnul minus, atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18, cu report la randul 5.1 si 18.1, cat  si prin declaratia cod 390 VIES cu  simbolul A.

Avand in vedere faptul ca reducerea comerciala primita din partea furnizorului din Germania  nu reprezinta, in fapt, o prestare de servicii, operatiunea nu este  pentru cumparatorul din Romania  o achizitie intracomunitara de servicii, astfel incat valoarea reducerii comerciale sa fie supusa regimului de taxare inversa si raportata, cu semnul minus, atat  prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 si 20, cu report la randul 7.1 si 20.1, cat  si prin declaratia cod 390 VIES cu  simbolul S.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
discountachizitie intracomunitarareducere comercialadecont tvadeclaratia 390 vies


Data aparitiei: 19 Octombrie 2016

Votati articolul "Discount la achizitia intracomunitara de bunuri. Cum completam corect D 390 Vies?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X