In analiza noastra de mai jos, discutam despre o firma inregistrata in Romania, platitoare de TVA, si care face achizitie intracomunitara de marfa la cursul de schimb din data facturii. Datorita faptului ca produsul achizitionat nu se poate comercializa, iar furnizorul nu accepta retur de marfa vandut,a s-a gasit solutia sa se ceara factura de retur (credit-note) pentru articolul respectiv si refacturare pe componente care sa insumeze intreaga valoare asa existand posibilitatea sa fie comercializate.
Vom vedea la ce curs de schimb valutar se vor inregistra credit-note si factura tinand cont de faptul ca marfa nu iese si intra fizic din Romania, ci doar scriptic.
Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.
Potrivit puncului 57 alin. (3) din OMFP 1802/2014, forma juridica a unui document trebuie sa fie in concordanta cu realitatea economica. Atunci cand exista diferente intre fondul sau natura economica a unei operatiuni sau tranzactii si forma sa juridica, entitatea va inregistra in contabilitate aceste operatiuni, cu respectarea fondului economic al acestora.
In situatia dumneavoastra, exista diferentele mentionate la puntul 57 din OMFP 1802/2014, deci veti inregistra in contabilitate aceste operatiuni cu respectarea fondului economic al acestora. Recomand, pentru inregistrarea in contabilitate a bunurilor, utilizarea cursului valutar de la prima factura, pentru ca atunci a avut loc livrarea in mod real.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Cartea verde a contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In opinia mea, solutia ar fi fost dezmembrarea respectivului bun in cadrul societatii dumneavoastra si comercializarea componentelor, fara implicarea furnizorului si, implicit, eliminarea tranzactiei fictive.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil