email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sumar modificari propuse de noul proiect pentru completarea reglementarilor contabile

reglementari contabileproiectmodificareLegea nr. 220/2008creantecontabilitate


Va reamintim ca Ministerul Finantelor Publice a prezentat recent pe site-ul propriu Proiectul de Ordin privind modificarea si completarea reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009.

Va prezentam mai jos principalele modificari propuse de noul proiect:

Un aspect care face obiectul proiectului de ordin se refera la introducerea in reglementarile contabile a unor prevederi referitoare la ajustarile de valoare ce se inregistreaza pentru creantele preluate prin cesionare. Potrivit pct. 190 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2010, "in cazul cesionarii unei creante, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale."

Potrivit reglementarilor existente in prezent, venitul se inregistreaza in contabilitate la preluarea creantei, conform contabilitatii de angajamente, considerand ca, creantele sunt pe termen scurt, pot fi executate imediat, iar partea de creanta care nu se recupereaza devine cheltuiala la scoaterea sa din evidenta.

Conform principiului prudentei prevazut de reglementarile contabile, la evaluarea activelor trebuie "sa se tina cont de toate deprecierile, indiferent daca rezultatul exercitiului financiar este o pierdere sau un profit".

in cazul creantelor, se inregistreaza in contabilitate o ajustare de valoare, pe seama conturilor de cheltuieli pentru valoarea care se estimeaza ca nu poate fi recuperata. Aceste ajustari de valoare a creantelor se inregistreaza, de regula, la intocmirea situatiilor financiare anuale.

Prin proiectul de ordin se propune ca ajustarile de valoare ale creantelor incerte sa se inregistreze in contabilitate la preluarea creantelor respective. in aceste conditii, concomitent cu venitul inregistrat la preluarea creantei se evidentiaza cheltuiala cu ajustarile de valoare, astfel ca in contabilitate se evita inregistrarea unui profit care nu va avea corespondent in trezorerie. Astfel, prin reglementarea modului de inregistrare a ajustarilor pentru creante cesionate se creeaza cadrul legal contabil necesar aplicarii corespunzatoare a prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la deducerea ajustarilor de valoare pentru creante.

O alta completare a reglementarilor contabile se refera la certificatele verzi, tranzactionate potrivit legii. Avand in vedere legislatia care reglementeaza certificatele verzi, se propune evidentierea in contabilitate la investitii pe termen scurt. Astfel, potrivit prevederilor Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicata, cu modificarile ulterioare, certificatele verzi reprezinta titluri ce atesta producerea din surse regenerabile a unei cantitati de energie electrica. Aceste titluri pot fi tranzactionate distinct de cantitatea de energie electrica. Conform acestei legi, certificatele verzi au o durata de valabilitate de 16 luni. De asemenea, legea mentionata stabileste o valoare minima si maxima de tranzactionare a certificatelor verzi, exprimate in euro.

Pana la aceasta data, tratamentul contabil al certificatelor verzi a fost similar tratamentului aplicabil certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Dat fiind faptul ca legea prevede o valoare minima pentru certificatele verzi, precum si faptul ca acestea se tranzactioneaza intr-un cadru reglementat (asigurat de Societatea Comerciala "Operatorul Pietei de Energie Electrica - Opcom" - S.A., ca operator al pietei de energie electrica, conform reglementarilor ANRE), fiind disponibile informatii privind valorile de tranzactionare, se propune un tratament contabil distinct pentru acestea.

Proiectul de ordin prevede ca certificatele verzi primite, potrivit legii, de operatori, sunt asimilate investitiilor pe termen scurt si au tratamentul contabil prevazut pentru aceasta categorie de active.

Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicata, cu modificarile ulterioare, prevede la articolul 8 ca furnizorii de energie electrica si unii producatori sunt obligati sa achizitioneze anual un numar de certificate verzi. Entitatile care, potrivit legii, sunt obligate sa achizitioneze certificate verzi, inregistreaza contravaloarea acestora pe seama cheltuielilor cu protectia mediului, similar operatiunilor efectuate cu certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, pentru acestea din urma existand un tratament contabil prevazut de reglementarile contabile.

Sursa: DGFP Valcea



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reglementari contabileproiectmodificareLegea nr. 220/2008creantecontabilitate


Data aparitiei: 30 Iulie 2012

Votati articolul "Sumar modificari propuse de noul proiect pentru completarea reglementarilor contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X