Dublarea taxarii certificatelor verzi a iscat un scandal pe masura efectelor create de aceasta eroare. Potrivit celor mai noi declaratii oficiale, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) considera ca s-a ajuns la "asa-zisa dubla taxare a certificatelor verzi la consumatorii finali de energie electrica de catre SC ENEL SA" in urma interpretarii eronate din partea companiei a unor prevederi privind aplicarea preturilor si tarifelor.
Astfel, se pare ca in urma unui control, informeaza HotNews.ro, ANRE a constat ca s-a produs aceasta eroare, luand imediat decizia de regularizare prin "reducerea tarifelor cu 1,3% , facand, astfel, posibila recuperarea sumelor facturate suplimentar".
Cu toate acestea, anunta aceeasi sursa, explicatia de mai sus contrazice afirmatiile presedintelui ANRE care spunea ca, initial, se calculase o reducere necesara de 6%, dupa care s-a decis 4,7%.
Iata care sunt explcatiile date de ANRE despre dubla taxare si redate de HotNews.ro:
"Sistemul de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie prin certificate verzi care a fost instituit prin Legea nr. 220/2008, prevede acordarea de certificate verzi producatorilor de energie electrica din surse regenerabile, a caror valoare este facturata apoi de catre furnizori consumatorilor finali de energie electrica din Romania.
La data de 26 iulie 2012, a intrat in vigoare Legea nr. 134/2012 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505/23.07.2012) care a modificat si completat legislatia pentru stabilirea sistemului de promovare prin certificate verzi, printre modificarile si completarile aduse numarandu-se si prevederea prin care valoarea certificatelor verzi se factureaza separat de tarifele/preturile pentru energia electrica (art. 8, alin. 4).
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T Ghid de raportare corecta
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ca urmare a acestor modificari, in perioada 26 iulie – 31 decembrie 2012, la pretul reglementat anterior stabilit de ANRE, pret care includea deja componenta de achizitie de certificate verzi, furnizorii de energie electrica au facturat certificatele verzi in continuare conform prevederilor Legii nr. 220/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, evidentiind, apoi, si separat, in factura, valoarea acestora, conform Legii 134/2012.
In urma actiunilor de control, pe care le desfasoara conform programelor de control aprobate, ANRE a constatat interpretarea eronata a unor prevederi privind aplicarea preturilor si tarifelor, si, in baza competentelor sale de reglementare si calculelor efectuate in conformitate cu prevederile Metodologiei de stabilire a preturilor si tarifelor la consumatorii finali care nu uzeaza de dreptul de eligibilitate, aprobata prin Ordinul ANRE nr. 30/2012, a luat masura regularizarii, prin reducerea tarifelor la furnizarea reglementata a energiei electrice pentru perioada 26 iulie - 31 decembrie 2012, prin micsorarea pretului pe MWh la consumatorii finali cu 1,3 %, facand, astfel, posibila recuperarea sumelor facturate suplimentar.
Totodata, ca urmare a acestor masuri, dupa data de 1 ianuarie 2013, tarifele pentru furnizarea reglementata a energiei electrice nu mai contin componenta de achizitie de certificate verzi, valoarea acestora fiind calculata in conformitate cu prevederile Legii nr. 220/2008, cu modificarile si completarile ulterioare si evidentiata, separat, in factura".
Sursa amintita noteaza si DNA a facut joi seara un anunt potrivit caruia au fost retinuti Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa, acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.