email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Includere cheltuieli cu dobanda si diferente de curs in costul de productie

cheltuieli dobandacost de productieOMFP 3055/2009

O societate care se ocupa de realizarea investitiilor in productia de energie apeleaza la un imprumut bancar. Vom stabili in ce masura cheltuielile cu dobanda si diferente de curs valutar aferente acestui imprumut (euro),pot fi incluse in neterminata, avand in vedere ca durata de finalizare a investitie dureaza mai multe luni.

Raspuns:

Ca si principiu general, costul de productie al unei imobilizari sau al unui bun este reglementat de pct. 52 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, iar unele prevederi privind calculatia costului, structurarea unor cheltuieli de productie sau analiza cheltuielilor indirecte, de desfacere sau generale, sunt reglementate de OMFP 1826/2003 privind contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor.

Potrivit temeiului normativ mai sus amintit, costul de productie cuprinde cheltuieli cu materii prime, cheltuieli cu materii auxiliare, cheltuieli cu manopera directa, cheltuieli cu energia electrica si apa utilizate in procesul de productie, amortizarea mijloacelor fixe direct utilizate in procesul de productie, alte cheltuieli directe de productie. In costul de productie se include o cota de cheltuieli indirecte de productie, legate rational de procesul de fabricatie a respectivelor bunuri.

In ce priveste costurile cu indatorarea, legiuitorul a precizat ca aceste cheltuieli bancare pot fi incluse in costul cu realizarea imobilizarii, numai daca aceasta are un ciclu lung de fabricatie, conform pct. 53 alin. (2) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea.

Prin ciclu lung de fabricatie se intelege ca durata de realizare a respectivului produs/investitie/imobilizare, sa fie mai mare de 1 an de zile. In plus, legiuitorul a stabilit ca vor fi incluse in costul cu realizarea investitiei cheltuielile cu indatorarea numai pe perioada de realizare a respectivului activ, pentru perioada principala de realizare a proiectului,

Practic, pentru operatorii economici ce aplica cu maxima strictete reglementarea, costul cu indatorarea aferenta realizarii acestor proiecte inceteaza a fi inregistrat in costul de productie, cu o anumita perioada rezonabila de timp, inainte de receptia bunului/investitiei/imobilizarii.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuieli dobandacost de productieOMFP 3055/2009


Data aparitiei: 16 August 2012

Votati articolul "Includere cheltuieli cu dobanda si diferente de curs in costul de productie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X