email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari privind privatizarea societatilor comerciale. Recuperarea redeventelor

ANAFprivatizarea societatilor comercialeADScontracte concesiune


In Monitorul Oficial Partea I, nr. 772/15.11.2012, a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 64/2012 prin care au fost aduse modificari Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2005 pentru accelerarea procedurilor de recuperare a sumelor de bani datorate Agentia Domeniilor Statului de catre partenerii contractuali.

Redam mai jos, in rezumat, noile reglementari:

Noul act normativ reglementeaza unele masuri referitoare la recuperarea creantelor datorate statului si neachitate la termen, rezultate din contracte de concesiune, arenda si din alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola incheiate de Agentia Domeniilor Statului (ADS) si administrarea unitara prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a redeventelor datorate.

ADS este o institutie publica cu personalitate juridica, finantata integral de la bugetul de stat care functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si are printre atributii si concesionarea, arendarea sau inchirierea bunurilor aflate in administrarea sa.

Potrivit acestor reglementari beneficiarii contractelor de concesiune, arenda si ai altor contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola, incheiate de ADS, au obligatia de a declara si plati trimestrial sumele reprezentand redevente rezultate din aceste contracte.

De asemenea, beneficiarii contractelor au obligatia sa depuna la organul fiscal competent o declaratie care cuprinde toate sumele datorate reprezentand redevente rezultate din contractele incheiate, ale caror termene de plata sunt scadente in trimestrul de referinta.

Sumele mentionate se declara si se platesc trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare incheierii trimestrului pentru care se datoreaza, si constituie venit la bugetul de stat.

Atentie! in declaratie nu se cuprind amenzile, penalitatile sau alte sume stabilite ca urmare a nerespectarii clauzelor contractuale.

Aceste sume se achita de beneficiarii contractelor in conturi distincte de disponibilitati deschise la Trezoreria Statului pe numele Agentiei Domeniilor Statului in cadrul contului sintetic 50.32 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul de stat", codificate cu codul de identificare fiscala al beneficiarilor contractelor.

De la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, 15 noiembrie 2012, competenta de administrare pentru redeventele rezultate din contractele de concesiune, arenda si din alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola incheiate de ADS revine ANAF.

Beneficiarii contractelor de concesiune, arenda si din alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola, incheiate de ADS, platitori de redeventa, sunt obligati sa intocmeasca pe propria raspundere si sa depuna la organul fiscal competent, o declaratie-inventar privind redeventele restante la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si neachitate pana la data depunerii acesteia, avizata de ADS.

Modelul si continutul formularului declaratiei-inventar se aproba prin Ordin al presedintelui ANAF in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

Conform Codului de Procedura Fiscala, declaratia-invetar constituie titlu de creanta si devine executoriu in cazul in care debitorul nu isi indeplineste obligatia de plata in termen de 15 zile de la data implinirii termenului de depunere.

Pentru creantele ce fac obiectul declaratiei-inventar se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere incepand cu ziua imediat urmatoare implinirii termenului legal de depunere.

Important! Obligatiile incluse in titlurile executorii emise de ADS si neachitate pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta nu sunt supuse declaratiei-inventar.

Sursa: DGFP Valcea



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ANAFprivatizarea societatilor comercialeADScontracte concesiune


Data aparitiei: 22 Noiembrie 2012

Votati articolul "Modificari privind privatizarea societatilor comerciale. Recuperarea redeventelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X