email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Executivul a aprobat proiectul privind masurile fiscale. Ce modificari au aparut in ultima varianta

Executivul a aprobat proiectul privind masurile fiscale. Ce modificari au aparut in ultima varianta
masuri fiscale guvernmodificari fiscalesalariu minimproiect masuri fiscale

In cadrul sedintei din 25 septembrie 2023 a fost adoptat proiectul de Lege privind unele masuri fiscal bugetare privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii si asigurarea echitatii fiscale in Romania. Ce modificari au aparut in ultima varianta?

Modificari fiscale: declaratiile purtatorului de cuvant al Guvernului, Mihai Constantin

Mihai Constantin, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat: „Guvernul a aprobat astazi proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii si asigurarea echitatii fiscale in Romania, dupa ce au fost dezbatute observatiile de la ministerele avizatoare. Fata de forma lansata in consultare publica de Ministerul Finantelor, am sa mentionez cateva modificari care merita precizate.

Totodata, s-a decis ca reglementarea salariului minim in constructii si agricultura se va face prin ordonanta de urgenta separata, astfel incat salariile sa poata creste „cat mai repede cu putinta”, a explicat Mihai Constantin. Potrivit acestuia, „salariul minim pe economie in general, care va creste cu zece procente, la 3.300 de lei, va fi reglementat printr-o hotarare de Guvern care fi adoptate, de asemenea, cat mai rapid."

Modificari la proiectul pentru masuri fiscale

Fata de forma lansata in consultare publica de catre Ministerul Finantelor au fost adoptate o serie de modificari la proiectul de lege.

"Revenind la modificarile aprobate la proiectul de lege pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului, mentionez urmatoarele actualizari: bonurile de masa vor fi acordate ca si pana acum, insa Ministerul de Finante are termen o saptamana pentru a propune Executivului un proiect de ordonanta de urgenta care va limita comisioanele implicate in acest proces de distributie a bonurilor de masa. De asemenea, taxa pe valoare adaugata pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale si sportive, va fi de 9%.

O mentiune si in ceea ce priveste calculul impozitului pentru companiile multinationale. Din totalul cifrei de afaceri, pe langa investitii, vor fi scazute si accizele care reprezinta, de asemenea, o taxa, iar impozitul va ramane la 16 procente din profit, dar nu mai putin de 1% din cifra de afaceri calculata conform criteriilor enuntate mai devreme. 

Pentru institutiile de cultura cu mai putin de 50 de angajati, oportunitatea de comasare va reveni autoritatilor locale. A fost, de asemenea, eliminat pragul de 2,5% din bugetul autoritatilor locale, pentru care acestea pot finanta evenimente culturale, sportive sau recreative. Pragul de 2,5% este insa din fondurile colectate in nume propriu la nivelul acestor autoritati locale.

In scurt timp, proiectul va fi trimis catre Parlament pentru formularea de amendamente, in termenul care va fi stabilit in sedinta comuna a birourilor permanente de la Senat si Camera Deputatilor.

Ulterior, in cadrul unei noi sedinte de Guvern, vor fi dezbatute si incorporate amendamentele acceptate, urmand ca Guvernul sa-si asume raspunderea in parlament pe acest proiect, in sedinta comuna a celor doua camere, potrivit reglementarilor constitutionale.”

Documentul cu ultima varianta a legii pentru masuri fiscale poate fi consultat aici >> 



Video privind declaratiile purtatorului de cuvant al Guvernului, Mihai Constantin:

Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
masuri fiscale guvernmodificari fiscalesalariu minimproiect masuri fiscale


Data aparitiei: 26 Septembrie 2023

Votati articolul "Executivul a aprobat proiectul privind masurile fiscale. Ce modificari au aparut in ultima varianta":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X