Propunerile pentru reducerea cheltuielilor publice si pentru modificarea Codului Fiscal au fost trimise de Guvern la Comisia Europeana. Printre cele mai importante modificari se numara introducerea ajustorului fiscal pentru platitorii de impozit pe profit despre care am discutat aici, a impozitului special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare si impunerea unor noi cote de impozitare pentru microintreprinderi. Printre masurile fiscale se mai afla si scutirea de impozit in IT, agricultura si industria alimentara, care se va aplica doar pentru venituri lunare brute sub 10.000 lei. Aceste informatii sunt conforme cu documente obtinute de economedia.ro.
Principalele modificari fiscale asumate de Guvern la Bruxelles
- Guvernul introduce impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare - cine va plati impozitul si cum se calculeaza?
Potrivit sursei citate, "Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare, stabilit conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili:
a) persoanele fizice care au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania a caror valoare impozabila calculata potrivit art. 457, individuala sau cumulata, dupa caz, depaseste 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme care trebuie inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei. Impozitul se datoreaza pe o perioada de 5 ani incepand cu anul fiscal in care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fractiunea de ani ramasa pana la implinirea perioadei de 5 ani de la aceasta data pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Cum se calculeaza?
"Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se calculeaza in functie de incadrarea intr-una dintre situatiile prevazute la art. 500^4, dupa cum urmeaza:
a) in cazul proprietatilor reprezentand cladiri rezidentiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila individuala sau suma valorilor impozabile individuale, dupa caz, comunicata/comunicate de catre organul fiscal local prin decizia de impunere si plafonul de 2.500.000 lei;
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
b) in cazul proprietatilor reprezentand autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 lei.
- Noile cote de impozitare pentru microintreprinderi vor fi de 1% si de 3%, in functie de bugetul de 60.000 euro.
„(1) Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt: a) 1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microintreprinderile care:
1. realizeaza venituri peste 60.000 euro; sau
2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN:
5821 - Activitati de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activitati de editare a altor produse software, 6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), 6209 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, 5610 - Restaurante, 5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, 6910 - Activitati juridice, pentru activitati ale notarilor si avocatilor, 8621 – Activitati de asistenta medicala generala, 8622 - Activitati de asistenta medicala specializata, 8623 - Activitati de asistenta stomatologica, 8690 - Alte activitati referitoare la sanatatea umana.”
In cazul in care, in cursul anului fiscal, veniturile realizate de o microintreprindere, depasesc nivelul de 60.000 euro, sau microintreprinderea incepe sa desfasoare activitatile prevazute la lit. b) pct. 2, incepand cu trimestrul in care se inregistreaza astfel de situatii, este aplicabila cota de impozitare prevazuta la lit. b).
In situatia in care, in cursul anului fiscal, o microintreprindere nu mai desfasoara activitatile prevazute lit. b) pct. 2 si veniturile nu depasesc nivelul de 60.000 euro, incepand cu trimestrul in care se inregistreaza astfel de situatii, este aplicabila cota de impozitare prevazuta la lit. a).
Limitele fiscale se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent."
Alte masuri fiscale asumate de Guvern:
- modificari privind structura cheltuielilor sociale
- cu privire la locuintele de serviciu, se modifica limita de deductibilitate. Aceasta va fi de 50% din valoarea cheltuielilor pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor construite.
- se introduce impozitul pe tranzactiile imobiliare cu cladiri rezidentiale
"Impozitul pe tranzactiile imobiliare cu cladiri rezidentiale se calculeaza, la prima vanzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra pretului de vanzare al fiecarei cladiri rezidentiale vandute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fara a lua in considerare taxa pe valoarea adaugata aferenta.
In situatia in care pretul de vanzare al fiecarei cladiri rezidentiale este inferior valorii minime stabilite prin studiul de piata realizat de catre camerele notarilor publici cu experti evaluatori autorizati in conditiile legii, impozitul se calculeaza la nivelul valorii stabilite prin studiul de piata din care se scade valoarea de 600.000 lei."
- se introduce o limita de deductibilitate de 50% din valoarea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu social achizitionat de catre contribuabil in cladiri de locuinte sau in cladiri individuale de locuit, din ansambluri rezidentiale definite potrivit prevederilor legale, care nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice.
- modificari la preturile de transfer
- scutirea de impozit in IT, agricultura si industria alimentara se aplica doar pentru venituri lunare brute sub 10.000 lei
- cresterea accizelor la tigarete si produse alcoolice
- cresteri de TVA la mai multe produse, de la 5% la 9%, respectiv de la 9% la 19%.
Foto: pixabay.com