Incepand 1 octombrie 2022, in conformitate cu art. 6 alin 3^1 din OUG 158/2005, dosarele de recuperare concedii medicale din FNUASS, se depun online, prin intermediul platformei online disponibila pe casmb.ro, ca urmare a procesului de digitalizare si eficientizare a procesului de decontare a sumelor aferente concediilor medicale.
Potrivit CNAS In cadrul platformei online, firmele incarca, dupa cum prevede Procedura de transmiterere a documentatiei, urmatoarele documente, in format electronic:
1. Cerere recuperare
2. Centralizator concedii medicale
3. Exemplarul 2 al concediului medical (rezolutia maxima admisa este 150dpi)
Documentele incarcate prin mijloace la distanta, prin intermediul platformei online NU se vor transmit si in format fizic.
In cazul in care se constata neconcordante intre documentele incarcate pe platforma si cele raportate in Declaratia 112, transmisa la ANAF de catre societate, CASMB poate solicita documentatia in format fizic, in conformitate cu art. 6 alin (4) din OUG 158/2005.
Examen Consultant Fiscal 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Dupa transmitere prin intermediul platformei online, documentatia incarcata se verifica de catre compartimentul de specialitate. In urma verificarii se transmite rezolutia inregistrarii, astfel:
A. Status – ACCEPTAT – documentatia este lizibila si indeplineste prevederile legislative, iar concediile medicale, inscrise in borderoul centralizator anexat cererii, ce reprezinta sume eligibile si certe in urma verificarii sunt propuse la plata, urmand ca decontarea sa fie efectuata, de catre compartimentul de specialitate, in limita disponibilului bugetar alocat.
B. Status – RESPINS – documentatia nu este lizibila, nu indeplineste prevederile legislative, iar concediile medicale, inscrise in borderoul centralizator anexat cererii, nu indeplinesc conditiile de legalitate si conformitate privind decontarea sumelor din FNUASS.
Conform art. IV alin (2) din OUG 74/2021, termenul de remediere in cazul respingerii inregistrarii este de 90 de zile de la data primirii rezolutiei. CNAS atrage atentia ca sumele inscrise in cererile de restituire inregistrare inafara teremnului prevazut la Art. IV alin (2) din OUG 74/2021 se resping definitiv la plata.
In cazul redepunerii ca urmare a respingerii inregistrarii, la rubrica observatii a platformei online se va inscrie nr. cerererii initiale respinse.
Cererea de restituire va contine in mod obligatoriu numarul de telefon si adresa de e-mail a persoanei cu atributii in intocmirea si transmiterea cererii si a Declaratiei 112. Documentele transmise prin intermediul platformei (cerere + centralizator + exemplar 2 concediu medical) se inregistreaza, proceseaza si verifica prin intermediul Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate din Romania.
Indemnizatiile de asigurari de sanatate pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite, conform prevederilor Art. 69 din Ordinul nr.15/1.311/2018**** pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Nedepunerea in termen de 90 de zile de la respingerea cererii, insotita de toate documentele justificative mentionate mai sus atrage dupa sine respingerea cererii ca tardiv formulata.
Documentatia transmisa de catre angajatori in format fizic, prin depunerea la registratura CASMB sau transmitere prin servcii de posta/curierat, NU se incarca pe platforma online.
Concedii medicale din FNUASS: informatii utile
1. Ce documente trebuie sa fie transmise prin platforma online la solicitarea de recuperare sume concedii medicale din FNUASS?
R: Solicitarea de recuperare depusa de catre angajator trebuie sa contine urmatoarele 3(trei) elemente: cerere recuperare, centralizator concedii medicale, exemplarul 2 al concediilor medicale
2. De ce sa transmit solicitarea de recuperare sume concedii medicale din FNUASS online, pe platforma CASMB?
R: Depunerea solicitarii de recuperare de catre persoanele juridice prin mijloace la distanta, in format electronic este parte a procesului de digitalizare si eficientizare a decontarii sumelor din FNUASS. La depunerea prin intermediul platformei persoanele juridice primesc automat numar de inregistrare al solicitarii pe adresa de email inscrisa la transmiterea formularului. De asemenea in urma procesarii si verificarii persoanele juridice sunt notificate electronic cu privire la statului solicitarii, in speta ACCEPTAT (validare si propunere la plata a solicitarii) sau RESPING (cu expunerea motivelor ce au dus la respingerea la plata a solicitarii).
3. Care sunt sumele ce trebuie inscrise pe solicitarea de recuperare sume concedii medicale din FNUASS?
R: Decontarea sumelor se face la nivelul Declaratiei 112 transmisa de societate la ANAF. Sumele ce se inscriu pe cererea de recuperare sunt cuprinde in Anexa 1.1 a Declaratiei 112. Solicitarea de recuperare sume concedii medicale din FNUASS se face prin intermediul platformei online, per luna.
4. Care este termenul pentru transmiterea solicitarii de recuperare?
R: Termenul pentru depunerea solicitarii de recuperare sume concedii medicale din FNUASS este prevazut la art. 40 alin (1) din OUG 158/2005, respectiv “Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, cu respectarea prevederilor art. 36^1, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite”.
5. Care este termenul de decontare a sumelor din FNUASS?
R: Termenul pentru decontarea sumelor din FNUASS este prevazut la art. 64 alin (7) din Ordinul 15/2018/1311/2017, respectiv „Casa de asigurari de sanatate va efectua plata sumelor aprobate, in termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de restituire, in limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinatie.”
6. Care sunt motivele respingerii la plata a solicitarii de recuperare sume concedii mediale din FNUASS?
R: Concediile medicale inscrise in borderoul centralizator al solicitarii de recuperare sume concedii medicale din FNUASS se verifica din punct de vedere economic si medical in conformitate cu prevederile legislative ale OUG 158/2005 si Ordinul 15/2018/1311/2017.
Exemplu de reguli de invalidare a solicitarii de recuperare
1. Necompletarea rubricilor conform 233/125/2006 si/sau completarea eronata a acestora atrag neplata indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate;
2. Stabilirea eronata a bazei de calcul in cazul concediilor medicale initiale si nepastrarea bazei de calcul in cazul concediilor medicale in continuare;
3. Neconcordante intre datele inscrise in documentatia anexata cererii de recuperare si datele raportate de catre angajatori prin Declaratia 112 la ANAF si procesata din punct de vedere medical in SIUI;
Exemplu de reguli de respingere la plata
1. Necompletare cod urgenta/boli infectocontagioase din grupa A
2. Necompletare cod indemnizatie
3. Lipsa parafe: medic familie, unitate sanitara emitenta, medic prescriptor, medic sef sectie (in cazul concediilor medicale acordate la externarea din spital, care depasesc 7 zile)
4. Completare / calculare gresita “numar zile”,
5. Existenta avizului medicului expert in certificatul de concediu medical, fara a fi completat in Declaratia 112 ;
6. Necompletare viza platitor
7. Necompletare rubrica platitor
8. Necompletare mod calcul
9. Mod calcul eronat
10. Neconcordanta cod diagnostic – cod urgenta / boala infecto-contagioasa – cod indemnizatie.
7. Cum se face notificarea persoanelor juridice cu privire la erorile constatate in urma procesarii si verificarii solicitarii de recuperare concedii medicale din FNUASS?
R: Daca in urma procesarii si verificarii se constata erori de ordin economic si/sau medical, CASMB transmite persoanelor juridice referatul de respingere la plata a certificatelor medicale ce nu intrunesc conditiile de plata. Referatul de respingere la plata se transmite electronic, prin mijloace la distanta, pe adresa de email utilizata de societate pe platforma online la transmiterea solicitarii de recuperare. Termenul de remediere a erorilor curge de la momentul transmiterii electronice a motivelor ce au dus la respingerea la plata.
8. Care este termenul de remediere a erorilor ce au dus la respingerea la plata a concediilor medicale?
R: Termenul de remediere a erorilor este prevazut la art. IV alin (2) din OUG 74/2021, respectiv “Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, termenul de remediere a cauzelor de respingere si de depunere a cererilor de restituire insotite de documentele justificative este de maximum 90 de zile de la data primirii comunicarii.” Atragem atentia ca depunerea inafara termenului prevazut duce la respingerea definitiva la plata, in conformitate cu art. IV alin (3) din OUG 74/2021.
9. Care este procedura de corectia a erorilor mentionate in referatul de respingere la plata?
R: Dupa corectia erorile mentionate in referatul de respingere la plata, persoanele juridice pot depune o noua solicitarea de recuperare prin platforma online a CASMB in termenul prevazut la art. IV alin (2) din OUG 74/2021. Atentie! La rubrica observatii din cadrul plaformei online de transmitere se inscrie nr. referatului de respingere la plata. Solicitarea se depune doar pe sumele aferente certificatelor medicale respinse la plata si nu pe totalul sumei de recuperat.
10. Cum se deconteaza de catre CASMB sumele catre persoanele juridice?
R: In urma procesarii, verificarii si validarii solicitarea de recuperare se propune la plata, urmand ca sumele certe si exigibile sa fie decontate in limita disponibilului bugetar alocat. Decontarea se face pe capitole bugetare, respectiv asistenta sociala boli, asistenta sociala familie si asistenta sociala boli – covid19.