Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii a fost adoptat de Guvern si va fi trimis catre Parlament.
Proiectul de Lege prevede urmatoarele aspecte:
1. Registru UNIC al asociatiilor si fundatiilor, modern, care sa contina informatii adecvate, corecte si actualizate
- Noul sistem va permite accesul in orice moment la informatii despre orice asociatie si fundatie inregistrata in Romania.
- Finantarea va fi asigurata prin PNRR si inlocuieste vechile sisteme electronice depasite si limitate.
Proiectul Ministerului Justitiei "Upgrade tehnologic al Registrului electronic al asociatiilor fundatiilor, federatiilor si registrele asociate potrivit legii (precum cel al Beneficiarilor Reali), transferul datelor din registrele actuale in noua aplicatie si constituirea unei baze de date electronice" are o valoare de 5.225.787,42 lei.
Din totalul de 137.963 ONG-uri inregistrate in prezent, 114.714 sunt asociatii iar restul fundatii, federatii, uniuni, ONG-uri de utilitate publica sau persoane juridice straine. Numarul ONG-urilor de utilitate publica este de 194.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
2. Toate procedurile legate de instanta se vor putea realiza si prin e-mail
- Se introduc trei formulare tip: a) pentru inscrierea unei asociatii/fundatii; b) pentru declararea/modificarea beneficiarului real; c) pentru modificari de statut.
- Se prevede expres in cuprinsul textului posibilitatea de a transmite formularul prin mijloace electronice de comunicare.
- Reprezentantul legal al asociatiei va putea fi declarat doar printr-un e-mail la instanta si se opereaza modificarea in registru.
3. Debirocratizarea procedurilor: in 7 zile se va putea infiinta o asociatie/fundatie
- Judecatorul va putea inscrie asociatia in Registru cand neregulile au fost inlaturate, chiar in absenta reprezentantului legal.
4. Fara cenzori/ comisii de cenzori pentru ONG-uri
- La propunerea societatii civile: se elimina obligatia numirii unui cenzor/comisii de cenzori. Numai asociatiile al caror activ patrimonial depaseste 16.000.000 de lei vor mai avea obligatia numirii unei comisii de cenzori.
5. Statutul de utilitate publica
Schimbare de conceptie in ceea ce priveste acordarea statutului de utilitate publica: indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru acordarea statutului de utilitate publica conduce la acordarea acestui statut si formalizarea acestei decizii prin hotarare a Guvernului, initiata de autoritatea administratiei publice centrale in a carei sfera de competenta isi desfasoara activitatea, impreuna cu Secretariatul General al Guvernului.
- Acordarea acestui statut nu se va mai putea refuza din considerente de oportunitate, aspect indicat si de CEDO in Hotararea Cegolea.
- Se va elimina necesitatea depunerii de documente (hartii) la care statul are acces pentru obtinerea statutului de utilitate publica. Vor fi depuse doar acele documente la care autoritatea nu are acces prin Registru.
Foto: pixabay.com