email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Bun acordat pentru stimularea vanzarilor - Inregistrari contabile mijloace fixe

stimularea vanzarilorOMFP 3055/2009monografii contabile mijloace fixeamortizareTVA


Analizam astazi cazul unei societati (A) de comert cu ridicata care incheie un contract de vanzare marfa pe o perioada de doi ani cu un client B. In contract se prevede ca A va cumpara pentru B anumite echipamente de la terti, urmand sa le predea societatii B spre folosinta (receptia se face direct de catre B), iar B se obliga sa cumpere o anumita cantitate de marfa la preturile agreate prin contract.

La finalul contractului, in conditiile in care societatea B a respectat cele agreate in contract, se va face transferul dreptului de proprietate.

Vom stabili astfel care este monografia contabila pentru societatea A in cazul operatiunilor generate de acest contract, precum si ce documente se vor intocmi cu privire la aceste echipamente. De asemenea, vom stabili in ce masura amortizarea echipamentelor constituie cheltuiala deductibila, pana la expirarea contractului.

Solutia consultantului:

Echipamentele reprezinta bunuri acordate de A lui B in scopul stimularii vanzarilor.

Acest aspect, din punct de vedere fiscal, este prevazut la art. 21 alin. (2) litera d) teza a doua din codul fiscal , ca fiind cheltuieli deductibile cheltuielile de reclama si publicitate: "Se includ in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate si bunurile care se acorda in cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vinzare, precum si alte bunuri si servicii acordate cu scopul stimularii vinzarilor".

Astfel, produsele acordate clientilor in scopul stimularii vinzarilor catre acestia, sint considerate cheltuieli de reclama si publicitate, fiind deductibile integral.

In ceea ce priveste impozitul pe profit, nu se face referire la felul produselor acordate gratuit clientilor, in sensul ca nu se specifica daca acestea trebuie sau nu a fie produse / comercializate de furnizor ("alte bunuri si servicii...").
 
In sensul TVA, la art. 128 alin. (8) litera e) din codul fiscal se specifica faptul ca:
"Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):
...
e) acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vinzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin norme".
In normele date in aplicarea acestei litere, la punctul 6 alin. (9), avem urmatoarele conditii ca acordarea produselor gratuit in scopul stimularii vinzarilor sa nu fie considerata livrare de bunuri (sa nu se colecteze TVA):

a)....
Atunci cind bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vinzarilor nu sunt produse de persoana impozabila si/sau nu sunt bunuri comercializate in mod obisnuit de persoana impozabila si/sau nu sunt de acelasi fel ca si cele care sunt ori au fost livrate clientului, acordarea gratuita a acestora nu va fi considerata livrare de bunuri daca:

1. se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile/serviciile pe care le-a achizitionat de la respectiva persoana impozabila;"

Acest lucru presupune acordarea unor bunuri in mod gratuit clientului, chiar daca nu sint produse / comercializate de societatea furnizoare, insa aceste bunuri trebuie utilizate de client impreuna cu / in legatura cu produsele achizitionate de la furnizor.

De exemplu, daca o firma produce unt si doreste sa vinda acest produs unei firme care comercializeaza lactate, firma producatoare ii va acorda in mod gratuit clientului o anumita cantitate de piine, care se poate consuma impreuna cu untul.
Sau o firma importa medicamente si ii va acorda unui client o vitrina in care acesta va expune medicamentele achizitionate de la importator; sau un vinzator de fiare de calcat va acorda gratuit clientilor pompite de apa.
 
In cazul prezentat de dvs, situatia este urmatoarea:

- ati achizitionat un echipament care, pe perioada celor 2 ani, va fi utilizat in mod gratuit de catre client, raminind in proprietatea firmei A, deci pt. dvs acesta nu va produce venituri impozabile in mod direct.

Abia la finalul contractului, daca clientul isi respecta angajamentul, bunul respectiv ii va fi transferat in mod gratuit acestuia, fiind considerat bun acordat pentru stimularea vinzarilor.
1. acordarea spre folosinta gratuita, fara transferul dreptului de proprietate catre client, genereaza o ajustarea a TVA dedusa la achizitia acestuia de catre firma A, intrucit de pe urma lui nu are loc o operatiune care sa conduca la o activitate taxabila;
2. cheltuiala cu amortizarea nu este deductibila, intrucit bunul respectiv nu este un mijoloc fix amortizabil in sensul art. 24 alin. (2) din codul fiscal:

"Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala mai mare decit limita stabilita prin hotarire a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an."

La finalul celor 2 ani, daca se va face transferul dreptului de proprietate asupra clientului, se face analiza daca bunul respecta conditiile pentru a fi considerat bun acordat in scopul stimularii vinzarilor, prevazute la art. 128 alin. (8) litera e) si punctului 6 alin. (9) din norme, in sensul daca acesta este utilizat de client in legatura cu / impreuna cu celelalte bunuri achizitionate de la A. Daca pentru acest bun nu se face dovada ca are legatura cu alte bunuri achizitionate de B de la A, nu se considera a fi bun acordat in scopul stimularii vinzarilor si, ca urmare, se va colecta TVA.
Atita timp cit bunul este in proprietatea firmei A, dar utilizat gratuit de B, A nu va avea dreptul la deducerea TVA sau, in cazul in care la achizitia echpamentului a dedus TVA, va trebui sa faca ajustrarea taxei.

De asemenea, amortizarea echipamentului nu este deductibila, nefiind utilizat, conform definitiei mijlocului fix, in productia / livrarea de bunuri, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative.

La expirarea termeneului de 2 ani, daca B si-a indeplinit conditiile contractuale, se va face analiza bunului, daca va fi acordat gratuit sau nu.
 
Monografie contabila:
 
1) achizitia echipamentului:

21X = 404
4426 = 404
- ajustarea TVA:
635 = 4426
- punerea la dispozitia lui B a echipamentului pe baza unui contract de comodat si a unui Proces Verbal de predare primire:
Debit 8039
- amortizarea echipamentului - nedeductibila fiscal, intrucit nu participa la obtinerea de venituri impozabile :
6811 = 281x
- la finalul contractului:
> B si-a indeplinit obligatiile contractuale - se considera bun acordat in scopul stimularii vinzarilor, se face transferul dreptului de proprietate intocmindu-se o factura cu valoare zero catre B.

Cheltuiala cu scoaterea din evidenta este deductibila, iar ca acordarea sa nu fie considerata livrare, astfel incit sa se colecteze TVA, trebuie sa aveti dovada ca bunul este utilizat de B in legatura cu alte bunuri achizitionate de la A.

Credit 8039 si
461 =7583
461 = 4427
si 709 = 461 cu suma in rosu
   461 = 4427  cu TVA in rosu
 
> B nu si-a indeplinit obligatiile contractuale:
- bunul va trebui sa intre in folosinta lui A:
Credit 8039
 
Documentele recomandate a se intocmi pentru aceasta operatiune sint:
- contract scris, din care sa rezulte ca bunul va intra in posesia lui B la finalul perioadei de 2 ani, in conditiile respective - ca bun pentru stimularea vinzarilor;
- hotarire AGA sau o decizie a administratorului societatii A privind desfasurarea campaniei de reclama si publicitate in scopul stimularii vinzarilor (2 ani), in care trebuie sa se prevada conditiile, perioada, locul, produsele si bunurile acordate drept stimulente, precum si costul estimat al acestei actiuni;
- facturarea echipamentului cu valoare zero;
- un referat / decont privind realizarea actiunii si justificarea acesteia.
 
Baza legala:
- art. 51 alin. (4) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 .
- functiunea conturilor 461, 709, 8039.de Mihaela Pascu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stimularea vanzarilorOMFP 3055/2009monografii contabile mijloace fixeamortizareTVA

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 22 Februarie 2013


Votati articolul "Bun acordat pentru stimularea vanzarilor - Inregistrari contabile mijloace fixe":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Subventia acordata de a j.o.f.m. unei firme care a angajat absolventi de facultate

Intrebare: Va rog sa ma ajutati in clarificarea urmatoarei situatii: o firma (p.f.a. ) a angajat un absolvent de facultate in primul an de la absolvire si a primit din partea A.J.O.F.M. o subventie lunara. Intrebarea mea este daca aceasta suma constituie un venit pentru angajator si daca trebuie sa fie inregistrata pe coloana de incasari din registrul de incasari si plati in vederea calcularii corecte a impozitului.
Va multumesc foarte mult.

Raspuns: Da, acesta subventie primita de la AJOFM se va trece si in registrul de incasari si plati la rubrica...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 22 Februarie 2013 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 + 4 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X