email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reevaluare cladire. Inregistram in formularul 40 la bilant?

ProceduriInregistrari si Politici ContabileOMFP 40/2013formularul 40imobilizari corporalereevaluare


Vom analiza astazi cazul unei societati care a efectuat reevaluarea cladirii la 31.12.2012. In urma reevaluarii s-au facut inregistrarile contabile 212=7813 300.000 lei - o ajustare a valorii - intrucat la reevaluarea anterioara din 2009 cladirea a inregistrat o scadere de valoare evidentiata atunci prin 6813=212 iar diferenta in plus fata de cei 300.000 lei a fost inregistrata prin 212=105.

Intrucat societatea nu a facut inregistrari contabile in cursul anului utilizand conturile de ajustari grupa 29, vom stabili daca va trebui sa completeze in prezent formularul F40 pag 2 dn Bilant.


Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor pct. 126 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, in cazul in care se efectueaza reevaluarea, in notele explicative trebuie prezentate, separat pentru fiecare element din bilant de natura imobilizarilor corporale reevaluate, urmatoarele informatii:

 a) valoarea la cost istoric a imobilizarilor reevaluate si suma ajustarilor cumulate de valoare; sau
 b) valoarea la data bilantului a diferentei dintre valoarea rezultata din reevaluare si cea reprezentand costul istoric si, atunci cand este cazul, valoarea cumulata a ajustarilor suplimentare de valoare.

Ajustarile de valoare cuprind toate corectiile destinate sa tina seama de reducerile valorilor activelor individuale, stabilite la data bilantului, indiferent daca acea reducere este sau nu definitiva.
 
Ajustarile de valoare pot fi: ajustari permanente, denumite in continuare amortizari, si/sau ajustarile provizorii, denumite in continuare ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare, in functie de caracterul permanent sau provizoriu al ajustarii activelor potrivit prevederilor pct. 31 din acelasi act normativ.

Potrivit prevederilor pct. 67 alin. (1)- alin (3):
 
Miscarile diverselor elemente de imobilizari se prezinta in notele explicative.
In acest scop, se prezinta distinct, incepand cu costul de achizitie sau costul de productie, pentru fiecare element de imobilizare, pe de o parte, cresterile, cedarile si transferurile in cursul exercitiului financiar, iar, pe de alta parte, ajustarile cumulate de valoare la inceputul exercitiului financiar si la data bilantului, precum si rectificarile efectuate in cursul exercitiului financiar asupra ajustarilor de valoare din exercitiile financiare precedente. Ajustarile de valoare se prezinta in bilant ca deduceri clare din elementele corespunzatoare.

Atunci cand se efectueaza reevaluarea imobilizarilor corporale, miscarile diverselor elemente de imobilizari, prevazute la alin. (1), se prezinta incepand cu costul de achizitie sau costul de productie, modificat ca rezultat al reevaluarii. In acest scop, valoarea reevaluata se substituie valorii de intrare a imobilizarilor corporale.
 
Potrivit prevederilor din Anexa nr. 4 pct. 5 din OMFP 40/2013, in formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40), informatiile sunt inscrise la costul istoric sau la valoarea reevaluata a imobilizarilor, dupa caz. In cadrul acestui formular, la "Situatia ajustarilor pentru depreciere" se inscriu informatiile din contabilitate reprezentand ajustarile pentru depreciere sau pierdere de valoare aferente imobilizarilor.
 
Daca nu ati inregistrat ajustari pentru deprecierea imobilizarilor corporale, utilizand conturile din grupa 29, nu trebuie sa completati formularul 40 pag 2.

La bilantul contabil exista corelatii intre formularul 10 si formularul 40 la bilant.

Astfel, apreciez ca pentru a exista corelatie intre aceste formulare, in cazul dvs cresterea din reevaluare se va inscrie in formularul 40, pag 1 in coloana de cresteri. Separat, in notele explicative se vor prezenta informatiile mentionate la pct. 126 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici ContabileOMFP 40/2013formularul 40imobilizari corporalereevaluare


Data aparitiei: 01 Aprilie 2013

Votati articolul "Reevaluare cladire. Inregistram in formularul 40 la bilant?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X