email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA protocol in diferite situatii. Intocmirea monografiei contabile

Monografii ContabileTVAprotocol bunuriprotocol servicii
In randurile urmatoare, vom stabili care este procedura de decontare TVA pentru achizitia unor bunuri de protocol in valoare de 1.000 ron (TVA inclus).

Incepand cu anul 2013, aceasta analiza se face lunar si putem intalni urmatoarele cazuri:

- Protocol Bunuri (de exemplu bunuri achizitionate si acordate cu titlu gratuit sub forma de cadouri partenerilor de afaceri)- TVA-ul aferent acestor bunuri este deductibil in masura in care valoarea individuala a unui cadou (baza TVA) nu depaseste 100 RON. Analiza se realizeaza pentru fiecare cadou oferit, iar pentru sumele individuale care depasesc 100 RON se colecteaza TVA aferenta la fiecare sfarsit de luna, prin emiterea de autofactura;

- Protocol Servicii (de exemplu mese cu partenerii de afaceri): TVA este deductibil in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a companiei.

Daca se poate demonstra ca o masa la un restaurant a fost achitata in scopul afacerii atunci TVA-ul este deductibil.

Daca nu se poate demonstra o astfel de legatura, TVA-ul se colecteaza la sfarsitul lunii prin emiterea de autofactura.

Tinand cont de situatiile de mai sus, vom vedea cum intocmim monografia contabila.

Solutia consultantului:

1) a) Achizitie bunuri cafea, apa, 1.000 lei inclusiv TVA, pentru consum angajati.

Din punct de vedere al impozitului pe venit contravaloarea hranei si altor produse acordate gratuit angajatilor este considerata avantaj si asimilata salariilor in vederea impunerii, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (3) lit. din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

Conform pct. 109 drepturile salariale acordate in natura, precum si a vantajele acordate angajatilor se evalueaza conform pct. 74-76 si se impoziteaza in luna in care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.

Asadar, contravaloarea produselor precum cafeaua, apa,  oferite angajatilor se include in veniturile din salarii si se impoziteaza conform prevederilor art. 57 din Codul fiscal , in luna in care sunt primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii avantajului in natura primit de angajati se vor anexa la statul de plata.

Cafeaua, apa  acordata gratuit salariatilor nu este prevazuta printre exceptiile de la plata contributiilor sociale, generale sau specifice. In consecinta, contravaloarea acesteia va intra in baza de calcul al contributiilor sociale.

Din punct de vedere impozit profit:

Conform art. 21 alin. (4) lit. l) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil alte cheltuieli salariale si/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat, cu exceptia prevederilor titlului III. Per a contrario, cheltuielile incluse in veniturile salariale si impozitate conform art. 57 din Codul fiscal sunt deductibile la determinarea profitului impozabil.

Ca atare, contravaloarea produselor (cafea, apa ) oferite angajatilor, inclusa in veniturile salariale si impozitata, este deductibila la determinarea profitului impozabil.

Din punct de vedere TVA:

Potrivit prevederilor art . 128 alin. 4 lit.  b) constituie livrare de bunuri  preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;

Nu constituie livrare de bunuri potrivit alin  8 lit e) al aceluiasi articol acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin norme.

Potrivit prevederilor din norme,  bunurile acordate in mod gratuit pentru scopuri legate de desfasurarea activitatii economice a persoanei impozabile cuprind bunurile oferite cu titlu gratuit, altele decat cele prevazute la lit. a) sau b), pentru care persoana impozabila poate face dovada ca sunt strans legate de desfasurarea activitatii sale economice.

In aceasta categorie se cuprind, fara a se limita la acestea, bunurile pe care persoana impozabila le acorda gratuit angajatilor sai si care sunt legate de desfasurarea in conditii optime a activitatii economice, cum sunt, de exemplu: masa calda pentru mineri, echipamentul de protectie si uniformele de lucru, pentru contravaloarea care nu este suportata de angajati, materiale igienico-sanitare in vederea prevenirii imbolnavirilor. Nu se incadreaza in aceasta categorie orice gratuitati acordate propriilor angajati sau altor persoane, daca nu exista nicio legatura cu desfasurarea in conditii optime a activitatii economice, cum sunt: cotele gratuite de energie electrica acordate persoanelor pensionate din sectorul energiei electrice, abonamentele de transport acordate gratuit pentru diverse categorii de persoane si altele de aceeasi natura.

In aceste conditii apreciez ca  bunuri achizitionate constand in apa, cafea etc acordate salariatilor in mod gratuit constituie livrare de bunuri catre sine si se va colecta TVA la nivelul taxei deduse.

 a) Primirea facturii   
 %= 401  1.000 lei
3028       806 lei
4426       194 lei
 b) Consum bunuri
6028=3028  806 lei
 b) inregistrarea TVA
635 analitic TVA protocol = 4427 194 lei

b) In situatia in care aceste bunuri sunt acordate clientilor, bunurile se vor inregistra in contul 623 "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate" . Regimul TVA va fi  cel mentionat mai sus,  iar in privinta cheltuielilor acestea vor fi deductibile limitat conform prevederilor art. 21 alin. (3)  lit a ) din Codul fiscal.

a) Primirea facturii   
 %= 401  1.000 lei
623       806 lei
4426       194 lei
 b) inregistrarea TVA
635 analitic TVA protocol = 4427 194 lei
Pentru TVA colectata  se va intocmi autofactura, conform art. 155 alin. (7) Cod fiscal ,  doar in scop de TVA.

2)     Cadouri acordate partenerilor de afaceri:

Achizitie cadou in suma de 250 lei cu TVA in suma de 60 lei, pentru un singur client.  
1)    inregistrari contabile :
 % = 401   310 lei
623        250  lei
4426        60 lei
2)    La sfarsitul lunii se va stabili depasire  plafon :
- TVA deductibila pentru valoare cadou  100 lei= 24 lei
- TVA nedeductibila pentru valoare cadou  150 lei=36 lei
- TVA colectat                 = 36 lei

Inregistrarea TVA colectata pentru protocolul ce depaseste plafonul:

635 / analitic TVA protocol = 4427 lei
De asemenea, pentru suma de 36  lei se va intocmi autofactura, conform art. 155 alin. (7) Cod fiscal doar in scop de TVA.

3) Mese cu partenerii pentru care nu se justifica acordarea acestora in scopuri legate de activitatea economica a companiei

Potrivit prevederilor art 129 alin 4 lit b) din Codul fiscal sunt asimilate prestarii de servicii efectuate cu plata, serviciile prestate in mod gratuit de catre o persoana impozabila pentru uzul propriu sau al personalului acesteia ori pentru uzul altor persoane, pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice.

Operatiunile de la art 129 alin (4) sunt considerate ca fiind prestari de servicii efectuate catre sine si va trebui sa colectati TVA la nivelul celei deduse.

Inregistrari contabile:

a) factura primita:
% = 401
623
4426
b) inregistrare TVA colectata la nivelul celei deduse.
635 / analitic TVA protocol = 4427

Pentru TVA colectata  se va intocmi autofactura, conform art. 155 alin. (7) Cod fiscal doar in scop de TVA.
In situatia in care perioada de raportare conform vectorului fiscal este trimestrul calendaristic, TVA colectata se va efectua in ultima zi din trimestru.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Monografii ContabileTVAprotocol bunuriprotocol servicii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 11 Aprilie 2013


Votati articolul "TVA protocol in diferite situatii. Intocmirea monografiei contabile":
Rating:

Nota: 3.2 din 5 din 5 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 11 Aprilie 2013 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X