Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Girant leasing. Ce documente intocmim si cum inregistram platile?

Data actualizarii: 10 Mai 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Monografii contabilegirant leasinginregistrare platiinregistrari contabileTVA


Vom analiza mai jos cazul unei societati care este girant pentru un leasing - achizitie auto - al altei societati (ambele societati avand aceiasi asociati).

Societatea care a achizitionat autoturismele nu are venituri momentan astfel ca leasingul a fost achitat din contul societatii girante. Vom vedea astfel ce documente legale sunt necesare, precum si care va fi monografia contabila aferenta situatiei prezentate.

Solutia consultantului:

In cazul expus apreciem ca societatea care achita ratele de leasing  - societatea X - efectueaza plati in numele si in contul societatii care a achizitionat autoturismele - societatea Y .
 
Potrivit art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA nu cuprinde sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, precum si sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane.

Pct. 19 alin. (3) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, in sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane impozabile reprezinta sumele achitate de o persoana impozabila pentru facturi emise de diversi furnizori/prestatori pe numele altei persoane si care apoi sunt recuperate de cel care le achita de la beneficiar.

Persoana care achita sume in numele si in contul altei persoane nu primeste facturi pe numele sau si nici nu emite facturi pe numele sau.

Pentru recuperarea sumelor achitate in numele si in contul altei persoane se poate emite, in mod optional, o factura de decontare de catre persoana impozabila care a achitat respectivele facturi. In situatia in care partile convin sa isi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi mentionata distinct, fiind inclusa in totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite beneficiarului insotita de factura achitata in numele sau.

Persoana care a achitat facturile in numele altei persoane nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colecteaza taxa pe baza facturii de decontare si nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Beneficiarul ale carui facturi au fost achitate de alta persoana isi va deduce in conditiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisa pe numele sau de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura achitata.
 
Astfel, sumele platite de catre societatea X in numele si in contul societatii Y nu intra in baza de impozitare a TVA. Pentru decontarea sumelor nu este obligatorie emiterea unei facturi insa, conform intelegerii intre parti, societatea X poate emite facturi de decontare catre societatea Y in numele careia efectuaeaza platile.

Societatea X nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colecteaza TVA pe baza facturii de decontare si nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri.

Societatea Y, ale carei facturi sunt achitate de societatea X  isi va deduce, in conditiile legii, taxa pe valoare adaugata pe baza facturilor emise pe numele sau de catre societatea de leasing, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura achitata.
 
Platile efectuate in numele si in contul societatii Y se vor inregistra prin formula contabila:

 
                   461                   =                      5121
            "Debitori diversi"              "Conturi la banci in lei"
 







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X