Analizam mai jos cazul unei societati care efectueaza, sub forma avansurilor de trezorerie, plati din casierie catre administrator (acesta nu are contract de munca). In timp, soldul contului 542 a ajuns la valoarea de 200.000 lei, iar la sfarsitul anului soldul este dus in 461. Vom vedea astfel care sunt implicatiile din punct de vedere legal, in cazul in care aceasta suma ramane nejustificata in contul 542.
Solutia consultantului:
Potrivit prevederilor pct. 176 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, sumele in numerar, puse la dispozitia personalului sau a tertilor, in vederea efectuarii unor plati in favoarea entitatii, se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 542 "Avansuri de trezorerie").
Astfel, din punct de vedere legal se pot acorda sume in numerar pentru efectuarea diverselor plati in favoarea entitatii. Aceste sume insa, trebuie justificate intr-un timp stabilit, prin proceduri interne, de catre societate. In situatia in care administratorul nu justifica avansul acordat, poate fi interpretat ca fiind un imprumut acordat administratorului .
Potrivit prevederilor art 144 indice 4 alin. (1) lit a) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum acordarea de imprumuturi administratorilor;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Potrivit alin. (3) ale aceluiasi articol , prevederile alin. (1) nu se aplica:
- in cazul operatiunilor a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro;
- in cazul in care operatiunea este incheiata de societate in conditiile exercitarii curente a activitatii sale, iar clauzele operatiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevazute la alin. (1) si (2) decat cele pe care, in mod obisnuit, societatea le practica fata de terte persoane.
Potrivit prevederilor art. 271 din acelasi act normativ, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144 indice 4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii.
Asadar, societatea nu are dreptul sa imprumute administratorul cu valori mai mari decat echivalentul in lei a sumei de 5.000 de euro.