email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 89/2019: modificari privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

Legea nr. 89/2019: modificari privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
indemnizatie crestere copilmonitorul oficialconcediu maternitate

UPDATE  in 7 mai 2019. Legea nr. 89/2019 pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri privind recuperarea debitelor reprezentand indemnizatie pentru cresterea copilului a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 340 din 3 mai 2019.

Acest act normativ aduce modificari si completari O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri privind recuperarea debitelor reprezentand indemnizatie pentru cresterea copilului, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011.

Una dintre modificarile aduse Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 are in prim plan majorarea plafonului privind veniturile realizate de catre persoanele care beneficiaza de indemnizatia pentru crestere copil fara a determina suspendarea platii indemnizatiei, de la 3.750 lei la 6.250 lei, intr-un an calendaristic.

O noua reglementare spune ca dupa art. 9 se introduce un nou articol, art. 9^1, cu urmatorul continut:

„In situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului naste unul sau mai multi copii ori se afla intr-o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. (2) intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, daca din calculul indemnizatiei conform art. 2 alin. (2) rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita pentru copilul anterior”.


Prin Legea 89/2019 s-au adus modificari art. 16 alin. (3) lit. c) astfel incat, incepand cu aceasta data, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei. De asemenea, s-au adus clarificari si cu privire la faptul ca acest plafon se constituie din venitul net obtinut din categoriile respective de venit.


Potrivit noii reglementari, la art. 24, dupa alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu urmatorul continut:

„(3^1) Nu se considera culpa a persoanei, in sensul prevederilor alin. (3), nedeclararea veniturilor pentru care persoana indreptatita si-a indeplinit obligatiile fiscale prevazute de lege, situatie in care se aplica dispozitiile alin. (2)”.

Potrivit noii reglementari, la art. 25 alin. (1) si alin. (2) lit. b) se modifica si vor avea urmatorul continut:
„(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) si la art. 11 alin. (1) lit. a). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(…)
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
(…)
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7 alin. (1);”.


Debitele cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului, constituite pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, conform art. 24 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se scutesc de la plata numai in cazul in care titularul acestora se afla in situatia prevazuta la art. 24 alin. (31) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege.

 

 

*********

Articolul initial
 

Proiectul de lege care prevede ca indemnizatia de crestere pentru al doilea copil sa nu fie mai mica decat indemnizatia pentru primul copil a fost adoptat miercuri, 3 aprilie, de Parlament. Proiectul a fost adoptat cu unanimitatea celor 254 de deputati prezenti.
 

Camera Deputatilor, Forul decizional, a votat modificarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Asadar, in cazul in care mamele nasc alt copil in 12 luni de la finalizarea concediului maternal, nu vor primi indemnizatie
 mai mica decat indemnizatia primita pentru copilul nascut anterior, potrivit legislatiamuncii.manager.ro.

Proiectul de modificare a OUG 111/2010 prevede ca "acordarea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si in perioada in care persoana beneficiaza deja de indemnizatie lunara pentru cresterea copilului pentru un copil si naste alt/alti copil/copii, acordarea acordarea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, in cazul in care persoana intra in concediul pentru creseterea copilului inainte de 12 luni de la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, daca din calcul rezulta un cuantum al indemnizatiei mai mic decat cel primit anterior, reglementarea interdictiei angajatorului de a dispune incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in aceasta perioada si implicit pe o perioada de 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului".
 

Pentru a intra in vigoare aceasta modificare, proiectul mai are nevoie de promulgarea Presedintelui Romaniei si de publicarea in Monitorul Oficial.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie crestere copilmonitorul oficialconcediu maternitate


Data aparitiei: 04 Aprilie 2019
Ultima actualizare: 07 Mai 2019

Votati articolul "Legea nr. 89/2019: modificari privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 42 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X