Prin OUG 3/2017, publicata in Monitorul Oficial nr. 16/06.01.2017, au fost aduse modificari Codului fiscal aplicabile incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017/tranzactiilor incheiate incepand cu 1 februarie 2017, astfel:
>> Modificari aduse impozitului pe venit:
- in categoria persoanelor scutite de la plata impozitului pe venit, se introduc si persoanele fizice, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 din Legea 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an (CAEN 5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare", 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor)
- la determinarea impozitului lunar pe veniturile din salarii si asimilarea salariilor la locul unde se afla functia de baza, pe langa primele de asigurare voluntara de sanatate, se deduc si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
- se modifica modul de determinare a impozitului pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, astfel: la transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileste prin deducerea din valoarea tranzactiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei.
>> Modificari aduse contributiei de asigurari sociale (CAS):
- in cazul veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, baza lunara de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale nu mai este plafonata la valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, fiind reprezentata de castigul brut realizat
>> Modificari aduse contributiei de asigurari sociale de sanatte (CASS)
- in cazul veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, baza lunara de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate nu mai este plafonata la valoarea a de 5 oti castigul salarial mediu brut, fiind reprezentata de castigul brut.
- persoanele care realizeaza venituri din investitii sau din alte surse nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri: din salarii, din activitati independente, din pensii, din asocierea cu o persoana juridica, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din somaj, indemnizatie crestere copil, ajutor social, indemnizatie incapacitate temporara de munca ca urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.
- in cazul in care CASS se datoreaza la investitii si/sau alte surse, contributia se stabileste de organul fiscal, in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
- in cazul veniturilor din investitii si/sau din alte surse, ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanattae. Pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului minim brut pe tara, contributia datorata lunar se calculeaza asupra acestor venituri.
- incepand cu data de 1 februarie 2017 pentru veniturile din investitii si/sau alte surse contributia de asigurari sociale de sanatate nu mai este plafonata la valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
Sursa: AJFP Arges