email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Propunere: Eliminarea limitarii de venituri din perioada concediului de crestere a copiilor pentru persoanele care deruleaza activitati independente

Propunere: Eliminarea limitarii de venituri din perioada concediului de crestere a copiilor pentru persoanele care deruleaza activitati independente
indemnizatie crestere copildrepturi autoractivitati independente

Persoanele care obtin venituri din activitati independente vor putea sa isi continue activitatea si pe parcursul concediului de crestere a copilului. Veniturile realizate in aceasta perioada pot fi nelimitate fiindca nu va mai exista teama ca se va pierde indemnizatia de crestere a copilului, potrivit unei propuneri legislative inregistrata recent la Senat pentru dezbatere.

Initiatorii doresc o lege pentru modificarea si completarea art. 16 alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.


Articol unic - La articolul 16 alineatul (3), din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 830 din 10 decembrie 2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa litera c) se introduce o noua litera *d)”, cu urmatorul cuprins:

"d) realizeaza venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura definite la art. 67, art. 70 si art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de nivelul acestora.”
 

Care este situtia legala actuala?


Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2010, prevede sprijinirea familiilor in care se naste un copil ai carui parinti sunt activi pe piata muncii, realizeaza venituri si contribuie deopotriva la bugetul de stat.

Masurile principale sunt reprezentate de concediul pentru cresterea copiilor si acordarea unei indemnizatii care inlocuieste venitul pe care parintele il pierde prin suspendarea activitatii sale pe o perioada variabila pana ce copilul implineste varsta de 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap.

In perioada concediului, pe langa indemnizatia cuvenita, parintele poate realiza venituri suplimentare intr-un an calendaristic de pana la de 5 ori nivelul indemnizatiei minime de 1250 lei.

In unele situatii, pentru anumite categorii de persoane, aceste venituri pot fi realizate si intr-o singura luna referindu-ne aici, in mod special, la cei care au venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

Activitatile independente, cele care privesc drepturile de proprietate intelectuala, precum si cele din agricultura, silvicultura si piscicultura, sunt activitati care, prin desfasurarea lor, nu implica, de cele mai multe ori, absenta parintelui de langa copil, in perioada concediului. Mai mult, prin suspendarea activitatii pot fi generate si alte consecinte, cum ar fi pierderea unor locuri de munca pentru angajatii celor care desfasoara astfel de activitati, rezilieri de contracte incheiate cu terti, limitarea accesului
la fonduri europene destinate dezvoltarii activitatilor intreprinderilor familiale sau a microfermelor.

Limitarea la 3 indemnizatii minime sau 5, cum este in prezent, a veniturilor ce pot fi realizate in aceasta perioada nu permite dezvoltarea acestor afaceri, aducatoare de venituri.

Prin eliminarea acestor limitari, nu numai ca se asigura un nivel de trai: mai ridicat pentru familia in care se naste un copil, dar si produce venituri la bugetul de stat prin plata de impozite si contributii.


Care sunt schimbarile preconizate?

Eliminarea limitarii de venituri ce pot fi realizate in perioada concediului de crestere a copiilor pentru persoanele care deruleaza activitati independente, realizeaza drepturi de autor sau desfasoara activitati in agricultura.


Consultati documentele atasate mai jos

Forma initiatorului

Expunerea de motive


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie crestere copildrepturi autoractivitati independente


Data aparitiei: 17 Mai 2019

Votati articolul "Propunere: Eliminarea limitarii de venituri din perioada concediului de crestere a copiilor pentru persoanele care deruleaza activitati independente":
Rating:

Nota: 2.57 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X