Dezbatem in randurile urmatoare daca exista posibilitatea ca un angajat sa beneficieze in acelasi timp de indemnizatie de crestere copil si de venituri din salarii.
Este important de mentionat ca salariatul doreste sa revina in campul muncii dupa o luna in care a beneficiat de indeminzatie pentru crestere copil. Iata mai jos ce prevede OUG 111/2010.
Indemnizatie crestere copil si salariu: raspunsul specialistului
Conform art. 16 alin. (2) din OUG 111 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Astfel cum se poate observa, textul citat mai sus prevede ca indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda daca beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului.
La alin. (3) al aceluiasi articol sunt stabilite niste exceptii dupa cum urmeaza:
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a contabilitatii
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
Astfel, in perioada concediului salariatul poate realiza venituri din salarii fara limita daca aceste venituri nu sunt rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu iar salariatul le primeste in baza contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca.
De asemenea, conform lit. c) de mai sus salariatul poate sa realizeze, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Veniturile supuse impozitului conform OUG 111/2010 sunt: venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
Conform art. 7 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010:
In situatia persoanelor care realizeaza concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda pe baza documentelor doveditoare privind suspendarea a cel putin uneia dintre activitati, cu respectarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.
Astfel, salariatul nu poate realiza venituri salariale la aceeasi societate in perioada concediului pentru cresterea copilului, contractul cu aceasta societate trebuie sa ramana suspendat. Indemnizatia ar putea fi suspendata daca se dovedeste ca salariatul continua sa presteze activitate in baza contractului individual de munca incheiat cu societatea si realizeaza venituri din salarii.
Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie.
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.