email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatie crestere copil si venituri din salarii in aceeasi perioada. Ce prevede legislatia

Indemnizatie crestere copil si venituri din salarii in aceeasi perioada. Ce prevede legislatia
indemnizatie copilsalariuconcediustimulent de insertie

Dezbatem in randurile urmatoare daca exista posibilitatea ca un angajat sa beneficieze in acelasi timp de indemnizatie de crestere copil si de venituri din salarii. 

Este important de mentionat ca salariatul doreste sa revina in campul muncii dupa o luna in care a beneficiat de indeminzatie pentru crestere copil. Iata mai jos ce prevede OUG 111/2010. 

Indemnizatie crestere copil si salariu: raspunsul specialistului

Conform art. 16 alin. (2) din OUG 111 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:

i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Astfel cum se poate observa, textul citat mai sus prevede ca indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda daca beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului.

La alin. (3) al aceluiasi articol sunt stabilite niste exceptii dupa cum urmeaza:

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:



a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).

Astfel, in perioada concediului salariatul poate realiza venituri din salarii fara limita daca aceste venituri nu sunt rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu iar salariatul le primeste in baza contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca.

De asemenea, conform lit. c) de mai sus salariatul poate sa realizeze, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Veniturile supuse impozitului conform OUG 111/2010 sunt: venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

Conform art. 7 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010:

In situatia persoanelor care realizeaza concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda pe baza documentelor doveditoare privind suspendarea a cel putin uneia dintre activitati, cu respectarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.

Astfel, salariatul nu poate realiza venituri salariale la aceeasi societate in perioada concediului pentru cresterea copilului, contractul cu aceasta societate trebuie sa ramana suspendat. Indemnizatia ar putea fi suspendata daca se dovedeste ca salariatul continua sa presteze activitate in baza contractului individual de munca incheiat cu societatea si realizeaza venituri din salarii.

Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie.

 

Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie copilsalariuconcediustimulent de insertie


Data aparitiei: 28 Martie 2023

Votati articolul "Indemnizatie crestere copil si venituri din salarii in aceeasi perioada. Ce prevede legislatia":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X