email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Programul Sprijin pentru Romania: care sunt masurile luate pentru firme, PFA-uri si persoanele fizice

Programul Sprijin pentru Romania: care sunt masurile luate pentru firme, PFA-uri si persoanele fizice
antrepernorimediu de afaceritichete

Majoritatea masurilor incluse in ”Sprijin pentru Romania” au fost deja aprobate la o luna dupa ce Coalitia de Guvernare a lansat acest program, a anuntat duminica premierul Nicolae Ciuca. 

Premierul a mai declarat ca  peste doua treimi din pachetul de sprijin in valoare totala de 17,3 miliarde de lei sunt active si produc efecte. Implementarea acestor solutii de protectie pentru cetateni si economie implica o finantare din fonduri nationale si europene de 11,5 miliarde de lei.

"Am reusit la nivelul Guvernului ca in decurs de o luna sa aprobam cele mai multe din masurile cuprinse in Programul "Sprijin pentru Romania. Impreuna cu Parlamentul si cu liderii Coalitiei de Guvernare ne-am asigurat ca sunt disponibilizate fonduri de la bugetul de stat si din resurse europene pentru punerea in aplicare a deciziilor de protejare a cetatenilor romani si economiei.

Vestea primita recent de la Bruxelles privind sustinerea din fonduri europene a masurilor sociale incluse in "Sprijin pentru Romania" este urmata de o alta decizie favorabila economiei noastre. Multumita eforturilor ministrului Bolos si echipei Ministerului Investitiilor si Fondurilor Europene, investitorii romani vor beneficia de inca 412 milioane euro sub forma de granturi pentru activitati productive. Este o masura noua, necesara, despre care am discutat cu antreprenorii.

Deplasarile in teritoriu si consultarile permanente cu mediul de afaceri confirma justetea masurilor luate, dar si faptul ca este nevoie sa continuam in acelasi ritm si pe aceeasi linie de echilibru, care sa asigure sustinerea economiei romanesti si protejarii populatiei
", a mai declarat premierul Romaniei. 

Programul Sprijin pentru Romania: categoriile care vor primi ajutor de la stat

Prin masurile cuprinse in Programul "Sprijin pentru Romania", adoptate de Guvern si Parlament, in economie intra finantari de opt miliarde de lei. Beneficiaza de sprijin:

•    Investitiile cu impact major in economie, a caror valoare depaseste 1 milion de euro – aceasta schema de ajutor de stat are la dispozitie 200 de milioane de euro pentru stimularea proiectelor de dezvoltare regionala  



•    Companiile din sectorul transportului rutier de marfuri si persoane pentru a compensa cresterea preturilor la carburant - 300 de milioane de lei

•    Proiectele de investitii aflate in derulare – prin doua Ordonante de Urgenta aprobate de Guvern sunt puse la dispozitie 5,2 miliarde de lei din fonduri nationale si europene pentru a preintampina eventuale blocaje in derularea proiectelor din cauza cresterii preturilor la materiale de constructii, utilaje, forta de munca

•    Fermierii romani au la dispozitie 300 de milioane de euro - granturi pentru capital de lucru, si muncitorii din agricultura, sector in care salariul minim a fost stabilit la 3.000 de lei lunar, similar celui din constructii.
 
O parte consistenta a pachetului de masuri are in vedere protejarea populatiei de efectele cresterii preturilor si ale perioadei dificile pe care o traversam, astfel incat nimeni sa nu fie lasat in urma. Masuri sociale stabilite pana acum prin Programul "Sprijin pentru Romania" au un impact de aproximativ 3,5 miliarde de lei.

•    A fost aprobata, recent, in Guvern, acordarea de tichete sociale in valoare de 250 de lei pentru persoanele cu venituri reduse.
•    Aproximativ 3 milioane de persoane - pensionari, persoane cu dizabilitati, familii cu venituri mici si persoane fara adapost - beneficiaza de aceste vouchere o data la doua luni, bani pe care ii pot folosi pentru a-si cumpara produse alimentare sau, in masura in care vor dori acest lucru, o masa calda. Valoarea totala a acestui program este de 3,1 miliarde lei, iar jumatate din bani provin din fonduri europene.

    In Parlament, a fost dublata norma de hrana pentru pacientii din spitale si pentru varstnicii institutionalizati - de la 11 lei/zi – la 22 de lei/zi -     Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de aceasta masura.
    Valoarea totala este de aproximativ 270 de milioane de lei.
 
    Alocatia zilnica de hrana pentru copiii din sistemul institutionalizat creste de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, in functie de varsta. Valoarea este de aproximativ 86 milioane.

•    De asemenea, a fost prelungita acordarea somajului tehnic pentru angajatii din firmelor afectate din cauza conflictului din Ucraina, protejandu-le astfel locurile de munca.

In continuare, Guvernul pregateste urmatoarele masuri de sprijin economice si sociale anuntate in "Sprijin pentru Romania".
•    Ministerul Agriculturii are in etapa avansata proiectul prin care fermierii vor beneficia de 200 de milioane de euro pentru procesarea materiei prime in Romania. Este o masura care, alaturi de celelalte luate pentru sustinerea sectorului agricol, va avea efect si asupra preturilor produselor agricole.
•    Programul Kurzarbeit aflat acum in vigoare pana la inceputul lui iunie, va continua in perioada urmatoare
•    Va fi stimulata cresterea voluntara a salariului minim lunar pe economie, de catre angajatori, cu 200 de lei pe luna, prin exceptarea impozitarii suplimentare a sumei ce reprezinta majorarea. Masura va avea impact pentru 1,6 milioane de salariati.
•    Acordarea voucherelor de 30 de euro lunar elevilor care primesc burse sociale este o alta masura pe care Ministerul Educatiei o are pregatita.
•    Ministerul Familiei pregateste doua proiecte de acte normative – o Hotarare de Guvern si o Ordonanta de Urgenta - care vor pune in aplicare programele de sprijin pentru tineri si masurile de protectie si imbunatatire a vietii copiilor institutionalizati.

Guvernul Romaniei va continua sa actioneze cu responsabilitate, utilizand toate resursele pe care le are la dispozitie - din bugetul national sau din fonduri europene, pentru a proteja economia si populatia de efectele severe generate de crizele multiple pe care le traversam la nivel european. Sprijinirea investitiilor, implementarea proiectelor de dezvoltare si reforma, alaturi de gestionarea atenta a resurselor vor stimula cresterea economica si vor mentine ritmul necesar pentru modernizarea tarii.

 

Foto: Facebook/Nicolae Ciuca


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
antrepernorimediu de afaceritichete


Data aparitiei: 17 Mai 2022

Votati articolul "Programul Sprijin pentru Romania: care sunt masurile luate pentru firme, PFA-uri si persoanele fizice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X