email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Programul Sprijin pentru Romania: care sunt masurile luate pentru firme, PFA-uri si persoanele fizice

Programul Sprijin pentru Romania: care sunt masurile luate pentru firme, PFA-uri si persoanele fizice
antrepernorimediu de afaceritichete

Majoritatea masurilor incluse in ”Sprijin pentru Romania” au fost deja aprobate la o luna dupa ce Coalitia de Guvernare a lansat acest program, a anuntat duminica premierul Nicolae Ciuca. 

Premierul a mai declarat ca  peste doua treimi din pachetul de sprijin in valoare totala de 17,3 miliarde de lei sunt active si produc efecte. Implementarea acestor solutii de protectie pentru cetateni si economie implica o finantare din fonduri nationale si europene de 11,5 miliarde de lei.

"Am reusit la nivelul Guvernului ca in decurs de o luna sa aprobam cele mai multe din masurile cuprinse in Programul "Sprijin pentru Romania. Impreuna cu Parlamentul si cu liderii Coalitiei de Guvernare ne-am asigurat ca sunt disponibilizate fonduri de la bugetul de stat si din resurse europene pentru punerea in aplicare a deciziilor de protejare a cetatenilor romani si economiei.

Vestea primita recent de la Bruxelles privind sustinerea din fonduri europene a masurilor sociale incluse in "Sprijin pentru Romania" este urmata de o alta decizie favorabila economiei noastre. Multumita eforturilor ministrului Bolos si echipei Ministerului Investitiilor si Fondurilor Europene, investitorii romani vor beneficia de inca 412 milioane euro sub forma de granturi pentru activitati productive. Este o masura noua, necesara, despre care am discutat cu antreprenorii.

Deplasarile in teritoriu si consultarile permanente cu mediul de afaceri confirma justetea masurilor luate, dar si faptul ca este nevoie sa continuam in acelasi ritm si pe aceeasi linie de echilibru, care sa asigure sustinerea economiei romanesti si protejarii populatiei
", a mai declarat premierul Romaniei. 

Programul Sprijin pentru Romania: categoriile care vor primi ajutor de la stat

Prin masurile cuprinse in Programul "Sprijin pentru Romania", adoptate de Guvern si Parlament, in economie intra finantari de opt miliarde de lei. Beneficiaza de sprijin:

•    Investitiile cu impact major in economie, a caror valoare depaseste 1 milion de euro – aceasta schema de ajutor de stat are la dispozitie 200 de milioane de euro pentru stimularea proiectelor de dezvoltare regionala  



•    Companiile din sectorul transportului rutier de marfuri si persoane pentru a compensa cresterea preturilor la carburant - 300 de milioane de lei

•    Proiectele de investitii aflate in derulare – prin doua Ordonante de Urgenta aprobate de Guvern sunt puse la dispozitie 5,2 miliarde de lei din fonduri nationale si europene pentru a preintampina eventuale blocaje in derularea proiectelor din cauza cresterii preturilor la materiale de constructii, utilaje, forta de munca

•    Fermierii romani au la dispozitie 300 de milioane de euro - granturi pentru capital de lucru, si muncitorii din agricultura, sector in care salariul minim a fost stabilit la 3.000 de lei lunar, similar celui din constructii.
 
O parte consistenta a pachetului de masuri are in vedere protejarea populatiei de efectele cresterii preturilor si ale perioadei dificile pe care o traversam, astfel incat nimeni sa nu fie lasat in urma. Masuri sociale stabilite pana acum prin Programul "Sprijin pentru Romania" au un impact de aproximativ 3,5 miliarde de lei.

•    A fost aprobata, recent, in Guvern, acordarea de tichete sociale in valoare de 250 de lei pentru persoanele cu venituri reduse.
•    Aproximativ 3 milioane de persoane - pensionari, persoane cu dizabilitati, familii cu venituri mici si persoane fara adapost - beneficiaza de aceste vouchere o data la doua luni, bani pe care ii pot folosi pentru a-si cumpara produse alimentare sau, in masura in care vor dori acest lucru, o masa calda. Valoarea totala a acestui program este de 3,1 miliarde lei, iar jumatate din bani provin din fonduri europene.

    In Parlament, a fost dublata norma de hrana pentru pacientii din spitale si pentru varstnicii institutionalizati - de la 11 lei/zi – la 22 de lei/zi -     Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de aceasta masura.
    Valoarea totala este de aproximativ 270 de milioane de lei.
 
    Alocatia zilnica de hrana pentru copiii din sistemul institutionalizat creste de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, in functie de varsta. Valoarea este de aproximativ 86 milioane.

•    De asemenea, a fost prelungita acordarea somajului tehnic pentru angajatii din firmelor afectate din cauza conflictului din Ucraina, protejandu-le astfel locurile de munca.

In continuare, Guvernul pregateste urmatoarele masuri de sprijin economice si sociale anuntate in "Sprijin pentru Romania".
•    Ministerul Agriculturii are in etapa avansata proiectul prin care fermierii vor beneficia de 200 de milioane de euro pentru procesarea materiei prime in Romania. Este o masura care, alaturi de celelalte luate pentru sustinerea sectorului agricol, va avea efect si asupra preturilor produselor agricole.
•    Programul Kurzarbeit aflat acum in vigoare pana la inceputul lui iunie, va continua in perioada urmatoare
•    Va fi stimulata cresterea voluntara a salariului minim lunar pe economie, de catre angajatori, cu 200 de lei pe luna, prin exceptarea impozitarii suplimentare a sumei ce reprezinta majorarea. Masura va avea impact pentru 1,6 milioane de salariati.
•    Acordarea voucherelor de 30 de euro lunar elevilor care primesc burse sociale este o alta masura pe care Ministerul Educatiei o are pregatita.
•    Ministerul Familiei pregateste doua proiecte de acte normative – o Hotarare de Guvern si o Ordonanta de Urgenta - care vor pune in aplicare programele de sprijin pentru tineri si masurile de protectie si imbunatatire a vietii copiilor institutionalizati.

Guvernul Romaniei va continua sa actioneze cu responsabilitate, utilizand toate resursele pe care le are la dispozitie - din bugetul national sau din fonduri europene, pentru a proteja economia si populatia de efectele severe generate de crizele multiple pe care le traversam la nivel european. Sprijinirea investitiilor, implementarea proiectelor de dezvoltare si reforma, alaturi de gestionarea atenta a resurselor vor stimula cresterea economica si vor mentine ritmul necesar pentru modernizarea tarii.

 

Foto: Facebook/Nicolae Ciuca


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Care sunt noutatile privind monografiile in 2023?


Aflati noutatile in Ghidul Practic al Monografiilor Contabile! Contine 86 monografii nou-noute, de maxima actualitate in 2023, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa, conforme cu ultimele modificarile din Codul fiscal, foarte usor de urmarit si inteles:

    • Prezentarea cadrului legal
    • Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
    • Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
    • Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
antrepernorimediu de afaceritichete


Data aparitiei: 17 Mai 2022

Votati articolul "Programul Sprijin pentru Romania: care sunt masurile luate pentru firme, PFA-uri si persoanele fizice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023

    • Afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere? Atunci cu siguranta vi se pare o mare provocare sa cunoasteti in detaliu cadrul legislativ, avand in vedere ca multe prevederi sunt greu de interpretat si ca au aparut recent o multime de noutati fiscale.  ...» citeste mai departe aici

  • Ce planuri de dezvoltare exista pentru SPV. Raspunsul ANAF pentru CCF

    • CCF (Camera Consultantilor Fiscali) a trimis recent catre ANAF mai multe propuneri pentru imbunatatirea SPV-ului. Reprezentantii institutiei au scos in evidenta faptul ca, in prezent, nu pot fi acordate drepturi diferentiate diferitelor persoane care acceseaza un cont de SPV al unei societati (spre exemplu, administratorii, angajatii unei societati).  “In acest sens, in masura in care contul de SPV este asociat administratorului, ca persoana imputerni...» citeste mai departe aici

  • 30 mai 2023 este termenul limita pentru depunerea Formularului 394

    • Marti, 30 mai 2023, este un termen limita important pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza anumite tipuri de achizitii. Mai exact, este  data pana la care mai pot depune Formularul 394.  Formularul 394 reprezinta ”Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si...» citeste mai departe aici

  • Persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019, o noua obligatie pentru firme?

    • Prezentam in continuare daca o firma are obligatia de a desemna o persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019 privind spalarea banilor sau nu. Mai exact, este necesara, potrivit legislatiei in vigoare, desemnarea unui angajat in relatia cu Oficiul de spalarea banilor, astfel incat sa intocmeasca politici, proceduri de raportare chiar daca nu sunt tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a ...» citeste mai departe aici

  • Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?

    • Ne propunem ca, prin prezentul articol, sa prezentam cum se calculeaza si care este numarul mediu de salariati care se trece in bilant la o societate care pe parcursul anului 2022 are urmatoarea structura de personal: - 5 persoane angajate cu 8 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 1 ora/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 2 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 4 ore/zi de la data de 11.04.2022; - 1 persoana cu contra...» citeste mai departe aici

  • Venituri din mai multe surse. Ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023

    • Vom afla, in cele ce urmeaza, ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023 (care este si salariat), in situatia in care obtine urmatoarele venituri: - chirii peste 100.000 lei; - PFA norma de venit, norma 31.600 lei; - terenuri agricole: cereale 30 h * norma de venit 257 lei = 7.710 lei. Asadar, in cazul in care veniturile au fost realizate in anul 2022: Referitor la CAS, potrivit art. 137 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 22...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X