In data de 16 decembrie 2020, a avut loc lansarea lucrarii „Carta Alba a IMM-urilor din Romania 2020”, editia nr. 18, realizata de Consiliul National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR) in parteneriat cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
Aceasta lucrare este cea mai complexa analiza a sectorului IMM din tara noastra. Este prezentata situatia de ansamblu a mediului de afaceri in acest an, impactul COVID-19, dificultatile cu care se confrunta IMM-urile, nevoile si sursele lor de finantare, modalitatea in care inoveaza, intentia de accesare de fonduri nerambursabile sau criteriile de care tin cont in alegerea partenerului de business, constituind baza pentru propuneri de strategii cu privire la viitoarele directii de sustinere si dezvoltare ale mediului de afaceri romanesc.
"Anul acesta, marea problema a mediului de afaceri a fost reprezentata de incertitudinile evolutiilor viitoare (semnalata in 55,69% din IMM-uri), a doua problema sistemica a fost identificata ca scaderea cererii interne (52,42%), urmata de cea care a vizat suspendarea temporara a activitatii datorata situatiei Covid-19 (49,03%). Un alt aspect extrem de important este reprezentat de faptul ca 60,77% din IMM-urile intervievate si-au redus activitatea pe parcursul anului 2020. Totusi, lucrarea a relavat faptul ca a crescut gradul de digitalizare a companiilor, acestea folosind pe langa instrumentele clasice tip calculator, internet, social media si softuri precum semnatura electronica sau softurile de operare a afacerii lor. Dat fiind cele mentionate mai sus, consideram ca este deosebit de important sa realizam investitii adecvate din Programul National de Relansare si Rezilienta si sa infiintam un “task-force national” focalizat pe elaborarea si implementarea de programe si proiecte pentru atragerea si utilizarea ”de facto” a resurselor financiare UE accesibile Romaniei.”, a precizat presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, in cadrul evenimentului.
„Pachetul de 90 miliarde de euro din fonduri europene pentru dezvoltare sunt sansa Romaniei de relansare economica. Cresterea capacitatii administrative a Romaniei de a accesa acesti bani e prioritatea noastra zero in acest moment si numai impreuna, in parteneriat Guvern – mediu de afaceri, putem sa urnim economia din locul unde a dus-o pandemia”, a transmis ministrul Virgil Popescu, in cadrul evenimentului de lansare a celei de-a 18-a editii a "Cartei Albe a IMM-urilor din Romania", in format videoconferinta.
Ministrul Popescu a evidentiat importanta componentei digitale in relatia dintre autoritatea publica centrala si antreprenor.
„Pandemia ne-a impins catre digitalizare, catre mediul online”, a declarat ministrul, care a transmis necesitatea implementarii tehnologiei noi in randul IMM-urilor si a tranzitiei lor dinspre offline catre online.
Semnele de imbunatatire a economiei trebuie sustinute din interior, prin stimularea productiei autohtone, a transmis ministrul Virgil Popescu. „Fabricat in tara mea” este un proiect pe care il sustin pentru ca e important sa crestem cota de piata de fabricilor romanesti. E greu de vobit de internationalizare in aceasta perioada, cand statele europene au fost in lockdown total si exista restrictii, dar companiile romanesti trebuie sa fie pregatite pentru acest pas decisiv catre pietele regionale”, a declarat Virgil Popescu.
„Asteptam cu interes editia urmatoare a Cartei Albe a IMM-urilor, pentru a vedea perceptia mediului de afaceri asupra masurilor luate de stat si a proiectelor oferite de MEEMA, MFE, Ministerul Muncii pentru firme”, a transmis ministrul Popescu in finalul interventiei sale la eveniment.
Examen Consultant Fiscal 2024
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Foto: Ministerul Economiei