Supra-impozitarea contractelor de munca part-time ar putea fi eliminata din legislatia tarii, potrivit unui proiect de lege care a fost adoptat in comisia de Buget a Senatului, anunta Deputatul PNL Raluca Turcan. Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
"Propunerea initiata de mine va intra la vot, in Senat, saptamana viitoare.
Supra-impozitarea contractelor part-time a fost decisa, in iulie, prin Ordonanta 16. Prin aceasta, tuturor contractelor de doua sau patru ore li s-au aplicat contributii ca pentru un contract full-time, de opt ore.
Am atras atentia atunci ca masura va creste munca la negru, iar singurul beneficiu va fi ca statul va incasa mai multi bani la bugetul de asigurari sociale", a precizat Raluca Turcan pe Facebook.
Deputatul PNL a a oferit drept exemplu si cateva statistici dintr-un raport al Ministerului Finantelor Publice.
"Vedem acum in raportul intocmit de Ministerul Finantelor ca doar 59% din persoanele care lucrau in sistem part-time au ramas in continuare pe acest tip de contract.
23,38% au optat numai pentru contracte full-time, iar 15,66% nu mai figureaza cu contracte de munca. Cel mai probabil s-au indreptat catre munca la negru.", a mai scris Turcan.
Daca proiectul va trece de votul Senatului, va merge la Camera Deputatilor.
In prezent, potrivit reglementarilor in vigoare, salariatii care au contracte part-time au obligatia de a depune lunar la fiecare angajator o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata.
Legislatia prevede ca termenul de depunere a declaratiei pe propria raspundere la fiecare angajator, este lunar, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituite drepturile salariale, pe perioada in care care salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.