email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Supraimpozitarea contractelor part-time. Angajatii vor trebui sa depuna declaratii in fiecare luna

Supraimpozitarea contractelor part-time. Angajatii vor trebui sa depuna declaratii in fiecare luna
contracte part timecod fiscalsalariu brut

Angajatii care au contracte part-time au obligatia de a depune lunar la fiecare angajator o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Ministerul Finantelor a publicat in Monitor Ordinul 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin.(5^7) lit. e) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, referitoare la impozitarea contractelor part-time la fel ca pentru munca cu norma intreaga.

Incepand cu veniturile aferente lunii august 2022, potrivit art. 146 alin. (5^6) si art. 168 alin. (6^1) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), pentru salariatii care realizeaza, in baza contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, venituri din salarii si asimilate salariilor sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate se stabilesc la nivelul contributiilor aferente salariului minim brut pe tara garantat in plata. Astfel, in acest caz, salariatul datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul venitului realizat, iar in situatia in care cuantumul contributiilor datorate de acesta este mai mic decat cele datorate la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile, diferenta se suporta de angajator/platitor de venit sau persoanele asimilate acestora.

Citeste GHIDUL Impozitarea contractelor de munca part-time. Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii. 


 Pentru salariatii ale caror castiguri lunare brute, cumulate, realizate din doua sau mai multe contracte individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, sunt cel putin egale cu salariul minim brut pe tara garantat in plata, potrivit prevederilor art. 146 alin. (5^7) lit. e) si art. 168 alin. (6^1) din Codul fiscal, persoanele fizice sau juridice care au calitatea de angajatori/platitori de venit sau sunt asimilate acestora, calculeaza, retin si platesc contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii.

 

Supraimpozitarea contractelor part-time - procedura: Ordinul 1855/2022

Iata care sunt principalele prevederi ale Ordinului 1855/2022:


• obligatia salariatului, care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna pentru care au fost realizate, de a depune, la fiecare angajator, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca se afla in situatia prevazuta la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.

 Declaratia pe propria raspundere nu se depune la angajatorul unde salariatul realizeaza un venit brut lunar cel putin egal cu salariul minim brut pe tara garantat in plata corespunzator numarului de zile lucrate in luna;

• termenul de depunere a declaratiei pe propria raspundere la fiecare angajator, este lunar, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituite drepturile salariale, pe perioada in care care salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal;

• obligatia angajatorului de a inregistra si de a tine evidenta acestor declaratii, in vederea incadrarii salariatului in situatia reglementata la art.146 alin. (5^7) lit. e) si art. 168 alin. (6^1) din Codul fiscal;

• situatiile in care angajatorul stabileste si retine contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, datorate de salariat, la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ;

• exemplificarea unor situatii posibile;

• modelul tip al declaratiei pe propria raspundere a salariatului. 
 

Supraimpozitarea contractelor part-time: exemple de calcul

Ministerul Finantelor a prezentat in proiectul de ordin si cateva exemple de calcul pentru aplicarea prevederilor privind supraimpozitarea contractelor part-time.

Exemplul 1

 O persoana fizica incheie un contract individual de munca cu norma intreaga cu societatea A si un contract cu timp partial cu societatea B. Contractele sunt active toata luna.

 Pentru activitatea desfasurata la angajatorul A, persoana fizica realizeaza un venit brut lunar de 2.550 lei, iar la angajatorul B, un venit brut lunar de 400 lei.

 Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii este de 2.950 lei (2.550 lei + 400 lei), iar nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata este de 2.550 lei.

 Prin compararea bazei lunare de calcul cumulata, in valoare de 2.950 lei, cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata de 2.550 lei, rezulta ca baza lunara de calcul cumulata din cele doua contracte individuale de munca este mai mare decat salariul minim brut pe tara garantat in plata.

In acest caz, persoana fizica depune declaratia pe propria raspundere numai la angajatorul B, intrucat la angajatorul A baza lunara de calcul a contributiilor datorate de acesta este egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata (2.550 lei).

 La fiecare angajator, salariatul datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, respectiv la angajatorul A la 2.550 lei, iar la angajatorul B la 400 lei.

Exemplul 2

 O persoana fizica incheie incepand cu data de 1 septembrie 2022 trei contracte individuale de munca cu timp partial, cu societatile A, B si C, contractele fiind active intreaga luna.

 Pentru activitatea desfasurata, salariatul realizeaza urmatorul venit brut in luna:

 - de la angajatorul A, suma de 800 lei;
 - de la angajatorul B, suma de 900 lei;
 - de la angajatorul C, suma de 1.000 lei.

 Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii este de 2.700 lei (800 lei + 900 lei + 1.000 lei), iar nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata este de 2.550 lei.

 Prin compararea bazei lunare de calcul cumulata, in valoare de 2.700 lei, cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata de 2.550 lei rezulta ca baza lunara de calcul cumulata este peste nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

 In acest caz, salariatul depune declaratia pe propria raspundere la fiecare angajator.

Astfel, salariatul datoreaza, la fiecare angajator, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii.

 Exemplul 3

 O persoana fizica incheie un contract individual de munca cu norma intreaga cu societatea A si un contract cu timp partial cu societatea B.

 In cursul lunii septembrie 2022, persoana fizica lucreaza 10 zile, restul de 12 zile lucratoare din luna, contractele individuale de munca sunt suspendate, potrivit legii.

 Salariatul primeste, pentru cele 10 zile lucrate, de la angajatorul A un venit brut de 1.250 lei, iar de la angajatorul B un venit brut de 1.000 lei.

 Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii aferenta zilelor lucrate este de 2.250 lei (1.250 lei + 1.000 lei), iar nivelul salariului minim brut garantat in plata aferent zilelor lucrate in care contractele au fost active este de 1.159 lei (2.550 lei: 22 zile lucratoare in luna x 10 zile lucrate).

 Prin compararea bazei lunare de calcul cumulata, in valoare de 2.250 lei, cu nivelul salariului minim brut garantat in plata aferent zilelor lucrate rezulta ca baza lunara de calcul cumulata este mai mare decat nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aferent zilelor lucrate in care contractele au fost active (1.159 lei).

In acest caz, persoana fizica depune declaratia pe propria raspundere la angajatorul B.

Astfel, ambii angajatori stabilesc si retin contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, respectiv la 1.250 lei, in cazul angajatorului A, si la 1.000 lei, in cazul angajatorului B.

Exemplul 4

O persoana fizica incheie incepand cu data de 1 august 2022 un contract individual de munca cu timp partial (4 ore/zi) cu societatea A si un alt contract individual de munca cu timp partial (4 orez/zi) cu o societatea B care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara. Ambele contracte sunt active intreaga luna.

 Pentru activitatea desfasurata, salariatul realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, astfel:

 - de la angajatorul A, suma de 1.100 lei;
 - de la angajatorul B, suma de 1.500 lei;

 Prin compararea bazei lunare de calcul cumulata, in valoare de 2.600 lei (1.100 lei + 1.500 lei), cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata (2.550 lei) rezulta baza lunara de calcul cumulata este peste nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata. 

In acest caz, salariatul depune la fiecare angajator declaratia pe propria raspundere.

 Astfel, fiecare angajator retine si plateste, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, prin aplicarea cotelor prevazute la art. 138 lit. a) si la art.156 din Codul fiscal, cu respectarea, dupa caz, a prevederilor art. 138^2 alin. (1), art. 138^3 alin. (1) si art. 154 alin. (1) lit. s) din Codul fiscal.

Supraimpozitarea contractelor part-time: modelul declaratiei

Declaratia pe propria raspundere constituie document justificativ pentru fiecare angajator/platitor de venituri, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate in conformitate cu prevederile art. 146 alin. (5) si art.168 alin. (5) din Codul fiscal, pe perioada in care salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.

Angajatorul/platitorul de venituri, dupa caz, are obligatia de a inregistra si de a tine evidenta acestor declaratii, in vederea incadrarii salariatului in situatia reglementata la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.

Declaratia pe propria raspundere cuprinde in mod obligatoriu datele de identificare ale salariatului, precum si informatii referitoare la incadrarea salariatului in situatia prevazuta la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.

Termenul de depunere a declaratiei pe propria raspundere la fiecare angajator, este lunar, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituite drepturile salariale. 

 

ANEXADECLARATIE

 Sub sanctiunile aplicate faptei de fals in declaratii prevazute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, subsemnatul/subsemnata, .............................................................................., domiciliat(a) in .........................................., str. .......................................................... nr. ........., bl. ........, sc. ....., ap. ......., judetul/sectorul ............................, legitimat(a) cu B.I./C.I. seria ........... nr. ......................, CNP
...................................................., 

 declar pe propria raspundere urmatoarele:
 In cursul lunii ....................................................... am realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.


 Data                                                                             Semnatura
 .........................                                                     ............................

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte part timecod fiscalsalariu brut

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 17 August 2022


Votati articolul "Supraimpozitarea contractelor part-time. Angajatii vor trebui sa depuna declaratii in fiecare luna":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 6 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • 25 de intrebari si raspunsuri ANAF despre e-Factura. Situatii intalnite in practica

  • ANAF a publicat recent o colectie de intrebari si raspunsuri oferite de reprezentantii institutiei despre e-Factura, care cuprinde mai multe situatii intalnite in practica de contribuabili.  e-Factura este unul dintre instrumentele implementate de Fisc pentru eliminarea evaziunii fiscale. Legea este inca proaspata, iar contabilii si antreprenorii intampina numeroase obstacole in respectarea regimului legislativ.  ...» citeste mai departe aici

 • Trecerea optionala la impozitul pe profit. Care sunt conditiile pentru o microintreprindere din 2023

  • Tinand cont de modificarile recente aduse Codului fiscal, trecerea optionala la impozitul pe profit are conditii noi.  Asadar, in cazul unei microintreprinderi, in ce conditii se poate opta ca de la inceputul anului 2023 sa devina platititoare de impozit pe profit Trecerea optionala la impozitul pe profit: raspunsul specialistului In baza modificarilor aduse art. 48 alin. 1 din Codul fiscal prin OG 16/2022 si care vor intra in vigo...» citeste mai departe aici

 • Guvernul plafoneaza pretul pentru lemnele de foc la 400 lei pe metrul cub

  • Guvernul impune plafonarea pretului pentru lemnele de foc la 400 lei pe metrul cub, la 1.500 de lei pe tona pentru brichetele de lemn si la 2.000 de lei pentru peleti, potrivit OUG 143/2022 (M.O. 970 din 5 octombrie 2022).  Decizia a fost luata in contextul crizei energetice pe care o traverseaza Europa, precum si al perspectivelor pe termen scurt si mediu. Se constata o serie de cresteri artificiale ale preturilor la lemnul de foc si la produsele der...» citeste mai departe aici

 • Ultimele precizari ANAF facute pentru stabilirea rezidentei fiscale

  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza contribuabilii persoane fizice care sosesc /pleaca, in/din Romania pentru o perioada ce depaseste in total 183 de zile ca, in vederea stabilirii rezidentei fiscale, au obligatia depunerii la ANAF a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania sau, dupa caz, a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania. Chestion...» citeste mai departe aici

 • Ce s-a schimbat in legislatia privind concediile. Ghid practic

  • Au fost introduse noi prevederi in legislatia privind concediile carora trebuie sa le acorzi atentie. Noutatile vizeaza concediul paternal (Legea nr. 117/2022), cuantumul indemnizatiei de concediu de crestere a copilului (Legea nr. 225/2021) si concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice (Legea nr. 24/2022).  Orice modificare legislativa genereaza intotdeauna o sumedenie de neclaritati si favorizeaza, in consecinta, controalele de la...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X