email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

RETROSPECTIVA. Analiza specialistului asupra supraimpozitarii contractelor de munca part-time

RETROSPECTIVA. Analiza specialistului asupra supraimpozitarii contractelor de munca part-time
contracte part timecontributiicod fiscal

Eliminarea supraimpozitarii la contractele de munca cu timp partial a fost un subiect intens dezbatut in ultima perioada. Specialistul nostru Irina Dumitrescu a facut o scurta retrospectiva asupra acestei teme, incepand cu anul 2017 si pana in prezent.
 

Incepand cu veniturile lunii august 2017, conform modificarilor introduse prin OG 4/2017, in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale precum si cel luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale/ contributia de asigurari sociale de sanatate, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, cu exceptia persoanelor care se afla intr-una dintre urmatoarele situatii:

a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;

b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;

c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;

d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;

e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.  

Incepand cu anul 2018, dupa ce contributiile au fost transferate la angajat, diferenta dintre contributiile calculate la salariul minim si cele calculate la venitul realizat se plateste de catre angajator/platitorul de venit in numele angajatului/beneficiarului de venit.
Printr-un Proiect de lege initiat in data de 11.06.2019 s-a propus eliminarea supra-impozitarii contractelor de munca cu timp partial si aplicarea unei baze de calcul pentru contributiile sociale, precum si pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate in functie de salariul realizat. Astfel, proiectul propune abrogarea prevederilor art. 146 alin. (5 indice 1) – (5 indice 5) si prevederilor art. 168 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal, incepand cu 01 ianuarie 2020.



Proiectul a fost adoptat de Senat in data de 21.10.2019 si de Camera Deputatilor in data de 04 decembrie 2019. Pentru a se aplica legea trebuie promulgata de Presedinte si publicata in Monitorul Oficial.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte part timecontributiicod fiscal


Data aparitiei: 09 Decembrie 2019

Votati articolul "RETROSPECTIVA. Analiza specialistului asupra supraimpozitarii contractelor de munca part-time":
Rating:

Nota: 3.71 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X