Eliminarea supraimpozitarii la contractele de munca cu timp partial a fost un subiect intens dezbatut in ultima perioada. Specialistul nostru Irina Dumitrescu a facut o scurta retrospectiva asupra acestei teme, incepand cu anul 2017 si pana in prezent.
Incepand cu veniturile lunii august 2017, conform modificarilor introduse prin OG 4/2017, in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale precum si cel luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale/ contributia de asigurari sociale de sanatate, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, cu exceptia persoanelor care se afla intr-una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.
Incepand cu anul 2018, dupa ce contributiile au fost transferate la angajat, diferenta dintre contributiile calculate la salariul minim si cele calculate la venitul realizat se plateste de catre angajator/platitorul de venit in numele angajatului/beneficiarului de venit.
Printr-un Proiect de lege initiat in data de 11.06.2019 s-a propus eliminarea supra-impozitarii contractelor de munca cu timp partial si aplicarea unei baze de calcul pentru contributiile sociale, precum si pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate in functie de salariul realizat. Astfel, proiectul propune abrogarea prevederilor art. 146 alin. (5 indice 1) – (5 indice 5) si prevederilor art. 168 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal, incepand cu 01 ianuarie 2020.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea Verde a Contabilitatii
Proiectul a fost adoptat de Senat in data de 21.10.2019 si de Camera Deputatilor in data de 04 decembrie 2019. Pentru a se aplica legea trebuie promulgata de Presedinte si publicata in Monitorul Oficial.