Extrasele de Carte Funciara vor putea fi scoase de pe internet din 2010
Romanii isi vor putea scoate, de la inceputul anului viitor, extrasele de Carte Funciara (CF) direct de pe internet in schimbul unei sume de 10-15 lei, in conditiile in care Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a trecut in format digital 90% din Cartea Funciara.
Inca de la infiintarea ANCPI, din anul 2005, s-a inceput un intens proces de informatizare a sistemului funciar romanesc.
**********************************************************************************
Consilier Contabilitate + Abonamentul pe 3 luni, acum la pretul de numai 186,39 lei (TVA inclus)! ...clic aici pentru detalii
**********************************************************************************
„In acest moment, 90% din Cartile Funciare sunt informatizate, iar pana la sfarsitul anului romanii isi vor putea scoate extrasele CF de pe internet“, a declarat pentru capital.ro Adrian Nica, purtatorul de cuvant al ANCPI.
Totodata, extrasele de autentificare vor putea fi cerute doar de notariate si odata accesate, Cartea Funciara a imobilului respectiv este blocata pentru cinci zile, pentru a se evita vanzarile repetate.
Proiectul de informatizare a Cartii Funciare a fost inceput cu finantarea Bancii Mondiale, din 2001, cand Cartea Funciara se afla la Ministerul de Justitie. Odata cu infiintarea agentiei, s-a realizat un sistem integrat a carui softuri sunt intocmite de compania IBM.
Pozitionari prin satelit
Tot ca parte a procesului de informatizare a cadastrului romanesc, ANCPI a pus bazele unui sistem de pozitionare a proprietatilor prin satelit, denumit ROMPOS (Romanian Position Determination System).
Prin acest sistem se pot obtine informatii in timp real cu privire la pozitionarea unui anumit teren sau imobil, date necesare pentru specialistii in topografie, cadastru, geodezie si cartografie.

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
ANCPI detine 58 de statii, necesare functionarii sistemului, instalate in fiecare judet din tara, in care a investit 1,2 mil. euro, si are in plan achizitia a alte 15 statii a caror cost pe unitate este de 12.000 de euro.
„Pana acum avem 400 de utilizatori si ne asteptam ca numarul acestora sa creasca pentru ca serviciul este gratuit. Nu am perceput o taxa pentru ca datele pe care le putem noi furniza prin acest sistem nu pot fi citite decat cu aparate specializate. Astfel, doar cei care beneficiaza de aceste echipamente pot sa utilizeze datele“, a explicat Tiberiu Rus, seful serviciului de geodezie din cadrul Directiei de Geodezie si Cartografie al ANCPI.
Costul unor astfel de echipamente variaza in functie de gradul de performanta de la 12.000 euro la 20.000 de euro si pot fi achizitionate de la sase distribuitori din Romania.
**********************************************************************************
Consilier Contabilitate + Abonamentul pe 3 luni, acum la pretul de numai 186,39 lei (TVA inclus)! ...clic aici pentru detalii!
**********************************************************************************