email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Borderoul de achizitie. Ce este, cine il intocmeste si studii de caz utile

Borderoul de achizitie. Ce este, cine il intocmeste si studii de caz utile
bordero de achizitiedeclaratia 394gestiune
Borderoul de achizitie, unul dintre formularele tipizate intalnite des pe biroul unui contabil, este un aliat de nadejde in activitatea de zi cu zi.

Daca ai dileme referitoare la intocmirea acestui act, ti-am pregatit in continuare un ghid util care cuprinde de la definitie si noutati legislative pana la studii de caz actualizate.

Ce este borderoul de achizitie?

Borderoul de achizitie este un document de inregistrare in gestiune a unor produse cumparate. De asemenea, este util pentru inregistrarea in contabilitate a valorii produselor achizitionate. Asadar, acest act justifica sumele primite ca avans spre decontarea achizitiilor ori decontarea sumelor platite pentru achizitii.

Borderoul de achizitie serveste ca:

  • document de inregistrare in gestiune a bunurilor cumparate de la persoane fizice;

  • document justificativ de inregistrare in contabilitate a valorii bunurilor cumparate;

  • document pentru justificarea sumelor primite ca avans spre decontare pentru achizitii sau pentru decontarea sumelor platite pentru achizitii de la persoane fizice.

De retinut ca documentele justificative provenite din tranzactii/operatiuni de cumparare a unor bunuri de la persoane fizice, pe baza de borderou de achizitie/carnet de comercializare, pot fi inregistrate in contabilitate numai in cazul in care se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective.

Citeste mai multe informatii in Manualul Contabilului Incepator - un ghid de incredere conceput special pentru tine!

Cine intocmeste borderoul de achizitie?

Borderoul de achizitie se intocmeste de catre persoana care efectueaza aprovizionarea cu bunuri de la persoane fizice, in momentul achizitiei.

Borderoul de achizitie trebuie sa fie  insotit de dispozitia de plata (banii platiti vanzatorului), astfel incat cumparatorul sa poata scadea in contabilitate cu cheltuiala respectiva.

Atentie!

Incepand cu luna mai 2015, nu se mai poate utiliza borderoul de achizitie de la producatori individuali cod 14-4-13/b la cumpararea produselor agricole de la producatori agricoli persoane fizice, conform art. 20 lit. a) din Legea 145/2014. In locul borderoului de achizitii se va folosi carnetul de comercializare.

Borderoul de achizitie - termen de pastrare

Daca ai o nelamurire legata de termenul de pastrare a borderoului de achizitie, afla ca baza legala apare in Anexa nr. 4 din O.M.F.P. nr. 2.634/2015.

Potrivit legislatiei in vigoare, borderoul de achizitie se numara printre documentele financiar-contabile care trebuie pastrate timp de 5 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite.

Comanda Manualul Contabilului Incepator – vei invata rapid sa eviti cele mai frecvente greseli ale debutantilor in aceasta cariera.

Borderou de achizitie de la persoane fizice - model

Iata mai jos cum arata un model de borderou de achizitie de la persoane fizice:

 

Semnatura achizitorului                                                 Semnatura gestionarului

 

Borderou de achizitie - studii de caz utile

Cu ajutorul unor studii de caz, clarificam in continuare mai multe aspecte legislative referitoare la borderoul de achizitii.

Studiul de caz 1. Borderoul de achizitie. Inregistrarea in contabilitate a intrarilor de produse

Un producator de produse lactate a infiintat o societate comerciala la care este asociat unic, pentru a comercializa propriile produse. Este corect sa comercializeze produsele proprii prin firma sa? Pentru inregistrarea in contabilitate a intrarilor de produse este suficient borderoul de achizitii?


Raspunsul specialistului

Pentru achizitia produselor de la persoana fizica (producator) se va intocmi Borderou de achizitie si Nota de receptie si constatare de diferente (NIR), conform prevederilor din OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabil:

Anexa 1 NORME GENERALE din 5 noiembrie 2015 de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile

A. Aspecte generale
6. Documentele justificative provenite din tranzactii/ operatiuni de cumparare a unor bunuri de la persoane fizice, pe baza de borderou de achizitie/carnet de comercializare, pot fi inregistrate in contabilitate numai in cazul in care se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective.

Studiul de caz 2. Borderou de achizitie persoane fizice. Completare D394

O societate inregistrata in scopuri de TVA evidentiaza bonurile fiscale pentru achizitii diverse sub valoarea de 100 euro in declaratia 394? Dar cele peste 100 euro, in situatiile cand au sau nu au codul unic de inregistrare a cumparatorului? Dar borderouri de achizitii de la persoane fizice neinregistrate fiscal?

Raspunsul specialistului

Conform prevederilor din Intructiunile de completare a D394 din OPANAF 3769/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice, contracte incheiate cu persoane fizice si/sau alte documente.

De asemenea, in declaratie se inscrie valoarea totala a facturilor simplificate si a bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Potrivit prevederilor de la 319 alin.12, 13 si 21 din Codul fiscal:

(12) Persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol, precum si persoana impozabila care opteaza pentru emiterea facturii potrivit alin. (11) pot emite facturi simplificate in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) atunci cand valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 290;
b) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura conform alin. (2).

13) In urma consultarii Comitetului TVA instituit in temeiul prevederilor art. 398 din Directiva 112, prin ordin al ministrului finantelor publice se aproba ca persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol, precum si persoana impozabila care opteaza pentru emiterea facturii potrivit alin. (11) sa inscrie in facturi doar informatiile prevazute la alin. (21), in urmatoarele cazuri, conform procedurii stabilite prin normele metodologice:
a) valoarea facturii, inclusiv TVA, este mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 290; sau
b) in cazul in care practica administrativa ori comerciala din sectorul de activitate implicat sau conditiile tehnice de emitere a facturilor face/fac ca respectarea tuturor obligatiilor mentionate la alin. (20) sau la alin. (23) sa fie extrem de dificila.

(21) Facturile emise in sistem simplificat in conditiile prevazute la alin. (12) si (13) trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.

Prin urmare, in D394 se declara borderourile de achizitie de la persoane fizice, bonurile fiscale pana la 100 euro respectiv cele peste 100 de euro, care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului si indeplinesc conditiile unei facturi simplificate.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Cine efectueaza inventarierea? Care este lista documentelor pentru inventar?


Manualul de Inventariere a fost modificat!

Gasiti noua procedura de inventariere, explicata pas cu pas, impreuna cu setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti in Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG.

Sunteti obligat prin lege sa efectuati anual inventarierea patrimoniului, o operatie necesara de altfel si pentru inchiderea exercitiului financiar. In caz contrar – nu uitati! – riscati o amenda de pana la 5.000 de lei!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bordero de achizitiedeclaratia 394gestiune


Data aparitiei: 10 Iulie 2023

Votati articolul "Borderoul de achizitie. Ce este, cine il intocmeste si studii de caz utile":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

    • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

  • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

    • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

  • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

    • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

  • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

    • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

  • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

    • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X