email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID Noua casa 2022: TOT ce trebuie sa stii daca vrei sa iti iei locuinta in acest an

GHID Noua casa 2022: TOT ce trebuie sa stii daca vrei sa iti iei locuinta in acest an
noua casaplafonlocuinta tva

Programul Noua casa 2022 a devenit operational din data de 4 martie, avand in plafon de garantare pentru acest an de 1.5 miliarde de lei. 

Noua casa 2022 se acorda in lei, pentru achizitia unei singure locuinte, iar valoarea maxima a creditului care poate fi accesat este de 66.500 Euro - pentru locuinte al caror pret este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5% si 119.000 Euro – pentru locuinte al caror pret este de maxim 140.000 Euro, in acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Dobanda este variabila, calculata in functie de Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adauga o marja fixa de maxim 2%.

S-a stabilit si incheierea de polite de asigurare impotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finantatorilor, pe toata durata finantarii garantate la o valoare acceptata de o societate de asigurare, dar nu mai putin decat valoarea de piata a locuintei, urmand ca aceasta prevedere sa se aplice tuturor creditelor garantate in cadrul Programului, pentru politele de asigurare incheiate. 

Incepand din acest an, plafonul pentru achizitii de locuinte cu TVA redusa de 5% va fi majorat la suma de 700.000 lei, reprezentand echivalentul a aproximativ 140.000 euro. Dar cota redusa de TVA va fi posibila doar pentru achizitionarea unei singure locuinte, se mentioneaza in OUG 130/2021.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a publicat un ghidul Noua casa 2022 care cuprinde informatii utile pentru persoanele fizice care doresc sa isi cumpere o locuinta in acest an. 

Noua casa 2022: garantii, asigurari, durata

GARANTIILE


Constau in: ipoteca de rang I in favoarea bancii si a Statului Roman asupra imobilului achizitionat prin credit, ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finantatoare, depozit colateral constituit in favoarea bancii si valabil pe intreaga durata a finantarii, reprezentand contravaloarea primelor 3 rate de dobanda.

ASIGURARI

Asigurarea obligatorie a locuintelor (PAD) si Asigurarea facultativa a imobilului, cesionate in favoarea Statului, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si a bancii, pe toata perioada de creditare.

DURATA - maxim 30 de ani.

Cine poate aplica pentru programul Noua casa 2022

Daca doriti sa aplicati pentru un credit Noua Casa, trebuie sa va incadrati in una dintre cele doua situatii:

- fie nu detineti in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita;

- fie detineti in proprietate cel mult o locuinta, cu o suprafata utila mai mica de 50 mp, dar care nu a fost achizitionata prin programul Prima Casa.

In acest sens va trebui sa dati o declaratie pe propria raspundere.

Accesand Programul, veti avea calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul si va trebui sa dispuneti de avansul minim obligatoriu pentru locuinta pe care o doriti si de o suma ce va fi blocata intr-un depozit colateral, constituit ca garantie pentru acordarea creditului, blocat pana la rambursarea integrala a creditului si nepurtator de dobanda. Suma va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobanda.Programul nu are limita de varsta si poate fi accesat fie singur, fie impreuna cu partenerul de viata, daca indepliniti amandoi criteriile de eligibilitate ale Programului.

Daca unul dintre soti este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanta din partea bancii, exista posibilitatea de a accesa creditul Noua Casa doar sotul care indeplineste conditia legata de accesarea unei singure locuinte in cadrul Programului si care va avea calitatea de imprumutat, celalalt avand doar calitatea de garant/ coplatitor.

Garantul, persoana fizica, sot/sotie al/a beneficiarului, este parte semnatara a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuintei achizitionate in cadrul Programului, isi asuma toate obligatiile si beneficiaza de aceleasi drepturi ca si beneficiarul.

Beneficiarii Programului vor trebui sa indeplineasca in plus si conditiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis sa lucreze.

Noua casa 2022: ce mai trebuie sa stii

Programul Noua Casa diferentiaza locuintele in functie de pret in contextul cerintelor legate de categoria locuintei, avansul minim obligatoriu si procentul maxim de garantare astfel:

- cu un pret de maxim 70.000 Euro - majoritatea locuintelor achizitionate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.

- cu un pret cuprins intre 70.001 Euro - 140.000 Euro - locuinte NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.

Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Programul permite si achizitionarea unor proprietati cu valori ce depasesc 70.000 / 140.000 euro cu conditia achitarii diferentei din surse proprii.

CHIAR DACA IMOBILUL NU ESTE FINALIZAT...

... sau nu te-ai hotarat asupra locuintei pe care doresti sa o cumperi, poti utiliza creditul Noua Casa optand pentru o Promisiune unilaterala de creditare, emisa de banca, completata de o promisiune de garantare emisa de FNGCIMM. Valabilitatea maxima a promisiunilor de creditare/garantare este de 18 luni.

Care sunt costurile care trebuie luate in considerare? 

Pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casa este necesar sa soliciti informatii bancii dar trebuie sa fii pregatit financiar pentru a acoperi urmatoarele:

 

Avansul minim obligatoriu– 5% daca locuinta nu depaseste 70.000 Euro sau 15% daca are un pret cuprins intre 70.001-140.000 Euro, calculat in lei la cursul valutar din ziua analizei.

Depozitul colateral– reprezentand contravaloarea a 3 rate de dobanda, constituit pentru garantarea dobanzii.
Dobanda - IRCC +max. 2% (IRCC=Indice de Referinta pentru Creditele Consumatorilor).
Comisionul anual de garantare catre FNGCIMM - 0,3% - stabilit anual de MFP si calculat la sold.

Pentru locuintele de pana in 70.000 euro, comisionul se aplica la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec
de 70.000 euro, comisionul se aplica la 60% din soldul creditului.

Alte costuri: prima de asigurare a imobilului, taxele notariale pentru cumpararea locuintei.
 

CE ESTE DE FACUT DUPA CE AI GASIT LOCUINTA PE CARE VREI SA O CUMPERI

1. Asigura-te ca dispui de avansul minim obligatoriu si depozitul colateral solicitat. Ai in vedere si alte cheltuieli generate de cumpararea casei (taxe notariale s.a);

2. Alege banca cu care vei lucra si pregateste actele solicitate de banca pentru dosarul de credit.

Banca va analiza documentatia de credit si dupa aprobarea finantarii va transmite catre FNGCIMM solicitarea/promisiunea de garantare prin intermediul unei aplicatii web, atasand in aplicatie urmatoarele documente:

- Solicitarea de garantare/ Solicitarea de emitere a promisiunii unilaterale de creditare si Promisiunea de garantare daca este cazul;

- Documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor si al sotului/sotiei, daca este/sunt casatorit/casatoriti, in copie certificata;

- Declaratia pe propria raspundere a beneficiarului;

- Antecontractul de vanzare-cumparare autentificat sau sub semnatura privata cu data certa;

- Extras de carte funciara privind locuinta ce urmeaza sa fie achizitionata din finantare, eliberat cu cel mult 15 zile inainte de data solicitarii de garantare;

- Certificatul de eficienta energetica pentru una dintre clasele A, B sau C;

- in cazul acordarii unei promisiuni de garantare se ataseaza si promisiunea unilaterala de creditare;

- in cazul achizitionarii unui imobil care a mai facut obiectul unei finantari garantate in cadrul Programului, pentru care interdictia de instrainare a expirat, se ataseaza si acordul emis de MFP pentru instrainarea locuintei achizitionate din cadrul Programului si pentru ridicarea temporara a interdictiei de grevare cu sarcini a locuintei achizitionate de catre vanzator.

FNGCIMM analizeaza dosarul si, daca este corect si complet, transmite bancii aprobarea prin intermediul aceleiasi aplicatii web iar beneficiarul va semna contractul de credit si contractul de vanzare –cumparare.

Prin aceasta aplicatie si tu poti urmari unde se afla dosarul- daca este la Banca sau la Fond si in ce stadiu este. https://www.fngcimm.ro/informatii-solicitari-garantii-prima-casa.

In cazul in care documentatia trimisa de banca la FNGCIMM in vederea garantarii are nevoie de completari sau corectii, dosarul va fi returnat la banca in starea "Invalidat".

Aceasta stare nu reprezinta o respingere a dosarului ci o solicitare de completare sau remediere a unor erori. Deci, daca va aflati intr-o asemenea situatie, puteti afla motivele exacte in cazul dumneavoastra luand legatura cu consilierul bancar.

Este foarte important ca dosarele sa fie transmise complet si corect intocmite, pentru a evita retrimiterea la banca si apoi reluarea analizei.

Durata aprobarii dosarului depinde foarte mult de cat de bine este pregatit dosarul!
 

PRINCIPALELE MOTIVE PENTRU CARE SE INVALIDEAZA DOSARELE

Cele mai frecvente motive de invalidare sunt legate de:

- lipsa documentelor obligatorii (o lista a acestora o gasiti pe www.fngcimm.ro), 
- documente expirate sau ilizibile, 
- informatii completate gresit in aplicatie etc.


Atunci cand un dosar este invalidat, FNGCIMM completeaza in aplicatia web Noua Casa motivele invalidarii pentru a fi vazute de
consilierul de credit din banca si a putea fi operate completarile/corectiile.

CE AR MAI TREBUI SA STII DUPA CE AI ACHIZITIONAT LOCUINTA ?

Pentru inchirierea unui imobil achizitionat prin Programul Noua Casa trebuie sa obtii in primul rand acordul bancii finantatoare.

Ulterior vei solicita in scris acordul Ministerului Finantelor Publice – Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica, la care vei atasa acordul bancii.

Aceste doua acorduri iti vor fi solicitate atunci cand vei inregistra contractul de inchiriere la administratia financiara de care apartii.

CE AR MAI TREBUI SA STII DUPA CE AI ACHIZITIONAT LOCUINTA?

Pentru modificarea compartimentarii, deschiderea unui sediu de firma sau instrainarea locuintei achizitionate de peste 5 ani trebuie sa te adresezi direct bancii si Ministerului Finantelor Publice -Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica.

CE AR MAI TREBUI SA STII DUPA CE AI ACHIZITIONAT LOCUINTA?

Dupa rambursarea integrala a creditului garantat, trebuie sa obtii acordul de radiere a ipotecii. Va trebui sa te adresezi bancii
finantatoare care va trimite la FNGCIMM urmatoarele documente: solicitare de radiere, extras de cont de credit, declaratia privind
identitatea beneficiarului real- in cazul tranzactiilor mai mari de 15.000 Euro, copia contractului de garantare, alte documente (CI
pentru beneficiarii casatoriti, divortati, mostenitori etc.), dupa caz.

FNGCIMM va emite acordul de radiere si il va transmite bancii intr-un singur exemplar original. Eliberarea acordului se face cu
respectarea termenului legal pentru solutionarea petitiilor, respectiv acela de 30 de zile de la data inregistrarii solicitarii de
eliberare a acordului.

In caz de divort, pentru incheierea documentelor de partaj este necesar numai acordul bancii, exprimat in nume si cont
propriu si in numele si contul statului, pentru preluarea de catre unul dintre soti a finantarii garantate si a dreptului de
proprietate asupra locuintei/locuintei viitoare, ca efect al partajului, in conditiile legii.

Ulterior, Finantatorul va transmite la FNGCIMM, pentru incheierea actului aditional la contractul de garantare,
Solicitarea de modificare si documentele justificative (documentele de partaj, certificat de divort, act aditional la contractul de credit, CI ).

Daca ai dori sa vinzi locuinta inaintea expirarii perioadei de interdictie, de 5 ani de la data contractarii creditului, legislatia
incidenta programului Noua Casa prevede posibilitatea instrainarii imobilului in urmatoarele cazuri:

a) rambursarea integrala, anticipata sau la termen a creditului, cu acord de radiere emis de FNGCIMM, la solicitarea scrisa a bancii.
b) preluarea creditului de catre o persoana eligibila in cadrul Programului. Ulterior, la solicitarea scrisa a bancii, FNGCIMM va emite un act aditional. In cazul preluarii contractului de finantare, banca isi da acordul, atat in nume propriu, cat si in numele Statului roman pentru preluarea finantarii si a dreptului de proprietate.

FNGCIMM nu este mandatat sa emita acorduri de instrainare.

BANCI PARTENERE

BANCA ROMANEASCA
BANCA TRANSILVANIA
BCR
BRD GSG
CEC BANK
FIRST BANK
GARANTI BANK
ING BANK
INTESA SANPAOLO BANK
OTP BANK
RAIFFEISEN BANK
UNICREDIT BANK
VISTA BANK
ALPHA BANK


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

e-Factura si e-Transport. Atentie la NOUTATILE de la 1 iulie!


ANAF are la dispozitie 2 noi instrumente de control si urmarire, destinate sa stopeze evaziunea fiscala si sa creasca gradul de colectare a TVA: e-Factura si e-Transport!

 • Stiti exact ce obligatii noi aveti?
 • Care sunt erorile pe care le puteti comite?
 • Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsuri exacte gasiti in  e-Factura. e-Transport. Restart pentru sistemul fiscal din Romania!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noua casaplafonlocuinta tva

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 07 Martie 2022


Votati articolul "GHID Noua casa 2022: TOT ce trebuie sa stii daca vrei sa iti iei locuinta in acest an":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 07 Martie 2022 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Incepand din 2023, Guvernul majoreaza impozitul pe dividende de la 5% la 8%

  • PNL si PSD, partidele din coalitia de guvernare, au hotarat ca de anul urmator sa creasca impozitul pe dividende de la 5%, cat este in prezent, la 8%.  Incepand de la 1 ianuarie 2023, impozitul pe dividende de 8% se va aplica atat companiilor private, cat si celor de stat. Urmeaza ca masura sa fie implementata printr-o Ordonanta de Guvern in viitorul apropiat.  Guvernul spera astfel sa aduca la bugetul de stat venituri suplimentare. Dar cum divid...» citeste mai departe aici

 • O veste buna: DISPARE Registrul Unic de Control

  • Firmele nu vor mai fi sanctionate pentru lipsa Registrului unic de control, potrivit unui proiect de lege inregistrat recent la Senat, care ar urma sa modifice Legea 252/2003.  Mai exact, initiativa legislativa prevede abrogarea articolelor 7 si 8 privind sanctiunile impuse contribuabililor din Legea privind registrul unic de control.  “Articol unic. - Articolele 7 si 8 din Legea 252/2003 privind ...» citeste mai departe aici

 • Iesirile la restaurant vor fi mai scumpe. Creste TVA-ul pentru industria Horeca

  • In coalitita de guvernare a fost propusa revenirea TVA-ului de la 5% la 9% pentru Horeca (catering si alimentatie publica). Astfel romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru iesirile la restaurant fiindca TVA-ul majorat nu va lipsi de pe nota de plata.  Patronatele din Horeca au subliniat recent intr-un comunicat de presa ca este “extrem de nociva” cresterea TVA-ului pentru industrial ospitalitatii.  &...» citeste mai departe aici

 • Facilitatile fiscale din domeniul agroalimentar. Finantele au publicat procedura de acordare

  • Salariul minim pentru angajatii din industria alimentara si sectorul agricol a crescut la 3000 de lei brut de la 1 iunie. Finantele au publicat recent, in dezbatere publica, si procedura de acordare a facilitatilor fiscale.  Asadar, firmele care activeaza in aceste domenii vor plati, intre iunie 2022 si decembrie 2028, un salariu diferentiat si vor datora taxe salariale reduse, asa cum se intampla deja in sectorul constructiilor.  Facilitatile f...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X