email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In atentia institutiilor publice! Intocmirea si depunerea situatiilor financiare si a unor raportari lunare

raportari lunaresituatii financiarelegea contabilitatii
Informam contribuabilii, institutii publice ca, prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.865/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 271 din 18 aprilie 2011, au fost aprobate Normele metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2011.

In articolul de mai jos, prezentam sintetic cele mai importante prevederi ale ordinului.

1. Situatiile financiare trimestriale in anul 2011

Potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, entitatile care au obligatia sa intocmeasca situatii financiare trimestriale si anuale sunt autoritatile publice, ministerele si celelalte organe ale administratiei publice centrale si locale, institutiile publice autonome si institutiile publice subordonate.

Situatiile financiare care se intocmesc de catre institutiile publice la sfarsitul trimestrelor I, II si III in anul 2011 se compun din: bilant, contul de rezultat patrimonial, situatia fluxurilor de trezorerie, conturi de executie bugetara si anexe la situatiile financiare care includ: politici contabile si note explicative.

Institutiile publice intocmesc situatii financiare trimestriale in anul 2011 potrivit modelelor adaptate structurii indicatorilor aprobati prin Legea bugetului de stat pe anul 2011 nr. 286/2010 si prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 nr. 287/2010, prin Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si celorlalte acte normative in vigoare.

La intocmirea situatiilor financiare trimestriale in anul 2011, institutiile publice au in vedere si modelele situatiilor financiare trimestriale aprobate prin:

- Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 629/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2009;

- Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 980/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2010.

Modelele formularelor actualizate si corelatiile dintre acestea, valabile pentru situatiile financiare trimestriale in anul 2011 sunt publicate pe website-ul Ministerului Finantelor Publice, www.mfinante.ro, sectiunea Domenii de activitate/Reglementari contabile/Institutii publice/Legislatte.

Termenele de depunere a Situatiilor financiare trimestriale la Ministerul Finantelor Publice - Directia generala de metodologie contabila institutii publice sunt 16 mai 2010 pentru trimestrul I 2011, 15 august pentru trimestrul II 2011, respectiv 14 noiembrie pentru trimestrul III 2011.

2. Raportarile financiare lunare in anul 2011

Autoritatile publice, ministerele si celelalte organe ale administratiei publice centrale si institutiile publice autonome raporteaza lunar: executia centralizata a bugetelor institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii, aflate in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea lor, inclusiv a activitatilor finantate integral din venituri proprii si executia cheltuielilor efectuate din fonduri externe nerambursabile postaderare.

Unitatile administrativ-teritoriale raporteaza lunar: executia cheltuielilor efectuate din finantarile rambursabile externe si interne; executia veniturilor si cheltuielilor evidentiate in afara bugetului local si executia centralizata a bugetelor institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii, inclusiv a activitatilor finantate integral din venituri proprii.

Termenul de depunere al acestor raportari la Ministerul Finantelor Publice - Directia generala de metodologie contabila institutii publice este data de 15 a lunii urmatoare celei de raportare.

 Institutiile publice, indiferent de subordonare si modul de finantare a cheltuielilor, raporteaza lunar, anexa 30 „Plati restante” si urmatorii indicatori din bilant: „Creante comerciale si avansuri”, „Avansuri acordate”, „Datorii comerciale si avansuri”, „Avansuri primite, „Contributii sociale”, „Salariile angajatilor”, „Alte drepturi cuvenite altor categorii de persoane”, „Pensii, indemnizatii de somaj, burse”, raportare ce va fi insotita de o nota explicativa pentru cresterile/reducerile semnificative ale sumelor raportate in bilant la indicatorii mentionati.

Termenul de depunere al acestei raportari la Ministerul Finantelor Publice - Directia generala de metodologie contabila institutii publice este data de 20 a lunii urmatoare celei de raportare.

Raportarile financiare lunare se vor transmite in format electronic, insotite de o adresa de inaintare scanata si semnata de conducatorul institutiei publice si de conducatorul compartimentului financiar-contabil sau de o alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raportari lunaresituatii financiarelegea contabilitatii


Data aparitiei: 20 Aprilie 2011

Votati articolul "In atentia institutiilor publice! Intocmirea si depunerea situatiilor financiare si a unor raportari lunare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X