Camera Deputatilor a adoptat in data de 13.06.2018, in calitate de camera decizionala, proiectul de Lege pentru modificarea art.19 alin.(3) din Legea contabilitatii nr.82/1991, modificarea si completarea Legii societatilor nr.31/1990, precum si modificarea Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, prin care se acorda dreptul asociatiilor si actionarilor sa scoata dividende din societate trimestrial, nu doar annual, asa cum era pana in prezent.
Proiectul adoptat, prin modificarea Legii nr. 31/1990, prevede ca „Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anual”.
Reamintim ca, in prezent, dividendele se platesc anual, iar plata dividendelor in avans constituie infractiune care se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.
De asemenea, a fost completata in acelasi sens si Legea contabilitatii nr. 82/1991, introducandu-se dispozitii care prevad ca „Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea general a a actionarilor sau asociatilor, dupa caz”.
Care sunt beneficiile platii dividendelor trimestrial?
CNIPMMR sustine aceasta initiativa care vine in sprijinul detinatorilor de parti sociale si actiuni, in mod special in IMM-uri, in care functia de administrator de cele mai multe ori apartine detinatorului de parti sociale.
Acordarea posibilitatii de a se plati dividende trimestrial, este un ajutor pentru acestia, administratorii si detinatorii de parti sociale din IMM-uri fiind cei mai afectati de plata anuala a dividendelor, fiind nevoiti de multe ori sa recurga la alte modalitati pentru a-si asigura traiul lunar.
Examen Consultant Fiscal 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
“Plata trimestriala a dividendelor este o masura de sprijin pentru antreprenorii din IMM-uri, acestia nemaifiind nevoiti sa astepte un an pentru plata dividendelor. Prin aplicarea acestei masuri, avand in vedere si impozitul de 5% pe dividende, se sustine antreprenoriatul in Romania, incurajand de asemenea si tinerii sa isi deschida propria afacere. Este o masura concreta care ar trebui continuata de altele de simplificare, digitalizare, debirocratizare, acestea fiind adevaratele nevoi ale IMM-urilor iar nu modificarea continua a Codului Fiscal sau alte modificari menite sa bulverseze mediul de afaceri”, Florin JIANU, presedinte CNIPMMR.
[1] Art. 67 alin. 2 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, dividendele „(…) se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat (..)”.
[2] Art. 2721 din Legea societatilor nr. 31/1990.” Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care.
b) incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa situatiei financiare anuale sau contrar celor rezultate din aceasta.”