Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Folosirea unui alt exercitiu fiscal decat anul calendaristic. Sfatul expertului Robert Gearba

Data aparitiei: 28 August 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
sediul in strainatateformularul cod S1055an fiscal modificatexercitiul financiar

O parte a societatilor din Romania fac parte din grupuri mai mari de firme, care au sediul in strainatate. In multe cazuri, acestea folosesc alt exercitiu financiar decat anul calendaristic, ceea ce creeaza dificultati de raportare si consolidare a rezultatelor.  

Din punct de vedere contabil, legislatia nationala (articolul 27 al Legii nr. 82/1991 a contabilitatii) permite schimbarea exercitiului financiar de catre societatile care doresc acest lucru.

Daca firma dvs. indeplineste toate conditiile reglementate in articolul mentionat, trebuie sa instiintati in scris unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice despre exercitiul financiar ales, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul exercitiului financiar ales. 

In acest scop va trebui sa depuneti formularul cod S1055 - Instiintare privind modificarea exercitiului financiar in baza articolului 27 din legea contabilitatii - pe care il puteti descarca de pe site-ul ANAF.
 
Schimbarea exercitiului financiar inseamna ca se modifica perioada pentru care trebuie intocmite situatiile financiare anuale si nu are nicio consecinta fiscala - perioadele de raportare si plata a impozitelor raman aceleasi. 
 
Veti intocmi si depune:
- raportari contabile anuale (la 31.12.) la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice - formularul cod S1004
- situatii financiare in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar ales - formularul cod S1042

Schimbarea anului fiscal este permisa de articolul 16, alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, care prevede ca:

“Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), contribuabilii care au optat, in conformitate cu legislatia contabila in vigoare, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic pot opta ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiar.”

In acest scop veti depune formularul 014 “Notificare privind modificarea anului fiscal” in termen de 15 zile de la data inceperii anului fiscal modificat.
 
Schimbarea anului fiscal inseamna ca se modifica perioada de calcul si declarare a impozitului pe profit.

Este important de retinut ca articolul 16, alin. (5) al Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal mai prevede ca:

“(5) …….. Primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal. Contribuabilii comunica organelor fiscale competente optiunea pentru anul fiscal modificat, in termen de 15 zile de la data inceperii anului fiscal modificat sau de la data inregistrarii acestora, dupa caz."

Din punct de vedere declarativ este important sa retineti ca trebuie intocmite si depuse urmatoarele declaratii:

Declaratia cod 100 - conform articolului 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal:

“(15) Contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), pentru primul an fiscal modificat, aplica si urmatoarele reguli de declarare si plata a impozitului pe profit:

a) contribuabilii care declara si platesc impozitul pe profit trimestrial si pentru care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului calendaristic, prima luna, respectiv primele doua luni ale trimestrului calendaristic respectiv, vor constitui un trimestru, pentru care contribuabilul are obligatia declararii si platii impozitului pe profit, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrului calendaristic respectiv. Aceste prevederi se aplica si in cazul in care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului IV al anului calendaristic;
(…).”

Declaratia cod 101 - conform articolului 42 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal:

“(2) Contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5) au obligatia sa depuna o declaratie anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv, pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la inchiderea anului fiscal modificat”.

De exemplu, o societate care doreste sa foloseasca incepand cu anul 2018 un exercitiu financiar pe perioada 1 aprilie - 31 martie, va avea urmatoarele obligatii declarative: 

- Pana la 1 martie 2018 trebuie depus formularul S1005 prin care se notifica modificarea exercitiului financiar;
- Pana la 15 aprilie 2018 trebuie depus formularul 014 prin care se notifica modificarea anului fiscal;
- Depune declaratiile 100 pana pe 25 ale lunii urmatoare inchiderii trimestrelor I - III;
- Depune declaratia 101 pana pe 25 iunie 2019;
- Primul an modificat cuprinde si perioada ianuarie - martie 2018;
- Anual va depune 2 randuri de raportari/situatii: S1004 si S1042.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X