Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

TVA neexigibila. Cum procedam la iesirea din sistemul TVA la incasare?

Data actualizarii: 09 Octombrie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVAiesirea din sistemTVA la incasarecodul fiscalTVA neexigibila


Analizam mai jos cazul unei societati care depaseste plafonul de 2.250.000 lei in luna 09. Se depune pana in 25.10.2013 notificare (decl. 097) pentru iesirea din sistem. Societatea nu mai aplica sistemul TVA la incasare cu data de 01.11.2013.

Vom stabili in ce masura s-a procedat corect, precum si ce se va intampla cu TVA-ul neexigibil ramas in sold. De asemenea, vom stabili daca se va trece pe 4427 si 4426 (toata suma) in luna cand nu mai aplica sistemul TVA la incasare, adica din 01.11.2013.

In cazul facturilor neincasate de la clienti, pentru care termenul de 90 de zile nu a fost depasit, sunt aplicabile prevederile de la art. 134^2 alin. (7) lit. b  si a prevederilor de la art. 134^3 alin. (5) din Codul fiscal redate in continuare:

Art 134^2 alin. (7) lit. b: "In cazul facturilor emise de persoanele impozabile inainte de intrarea sau iesirea in/din sistemul de TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:

b) in cazul facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt ori nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistemul TVA la incasare, se continua aplicarea sistemului, respectiv exigibilitatea taxei intervine conform alin. (3) si (5). In cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data iesirii persoanei impozabile din sistemul TVA la incasare, se vor aplica prevederile alin. (3) şi (5) numai pentru taxa aferenta contravalorii partiale a livrarilor/prestarilor facturate inainte de iesirea din sistem a persoanei impozabile."

Art 134^2 alin. (5):" In cazul in care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare nu au incasat contravaloarea integrala sau partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, calculate conform dispozitiilor Codului de procedura civila, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii. In situatia in care factura nu a fost emisa in termenul prevazut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii, calculata conform dispozitiilor Codului de procedura civila."

In concluzie, exigibilitatea TVA in cazul facturilor neincasate si emise inainte de iesirea din sistemul TVA la incasare intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturilor respective.

Asadar pentru facturile neincasate exigibilitatea TVA intervine in ce-a de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturilor catre client (4428.V=4427).

In ceea ce priveste TVA aferenta achizitiilor de la furnizori consideram  ca acesta va deveni deductibil (4426=4428.C) la data platii facturilor respective.

Sursa: PortalContabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X