Saptamana aceasta, Curtea Constitutionala a decis ca unele prevederi din OUG privind insolventa sunt neconstitutionale, ca raspuns la sesizarea Avocatului Poporului prin crae a fost contestat articolul 81 alineatul 3 ce reglementeaza doar pentru audiovizual, si articolul 348, privind retroactivitatea legii, aminteste Mediafax.
In concret, Ordonanta de urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, adoptata pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81, asa cum reia sursa citata, urmatoarele: "in cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului".
Totodata, se prevede ca "in planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului".
Avocatul Poporului a transmis in 9 octombrie la Curtea Constitutionala sesizarea in cazul Ordonantei de urgenta privind insolventa, ridicand exceptia de neconstitutionalitate a articolului 81 alineatul 3 si a articolului 348.
In ce priveste incalcarea articolului 1 alineatul 5 din Constitutie, Avocatul Poporului a aratat ca prin dispozitiile acesteia, potrivit carora respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie, se instituie o obligatie generala impusa tututor subiectilor de drept, inclusiv puterii executive, care in activitatea de legiferare trebuie sa respecte legea fundamentala si sa asigure calitatea legislatiei.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
In plus, noteaza Mediafax, dispozitiile articolului 81 alineatul 3 din OUG 91, care fixeaza un regim juridic distinct pentru debitorul aflat sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, pot fi considerate neconstitutionale in raport cu articolul 1 alineatul 5 din Constitutie, intrucat cei pentru care s-a declansat procesura de insolventa in timpul legii vechi nu au posibilitatea sa prevada ca o reglementare ulterioara le va afecta existenta ca subiecti de drept privat.
Avocatul Poporului a aratat si ca la stabilirea sferei de actiune in timp a legii trebuie sa se tina cont atat de prioritatea legii noi fata de cea veche, dar si de siguranta raporturilor juridice.