Intrebare:
Care este cota de impozitare care se aplica la diferenta rezultata din vanzarea partilor sociale/actiunilor detinute la o societate comerciala.
Potrivit art. 65 alin. (1) din Codul fiscal, partile sociale sunt calificate drept titluri de valoare. «Reprezinta titlu de valoare orice valori mobiliare, titluri de participare la un fond deschis de investitii sau alt instrument financiar calificat astfel de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, precum si partile sociale.»
Impozitul se calculeaza astfel:
- prin aplicarea unei cote de 16% asupra castigului net realizat din transferul titlurilor de valoare dobandite incepand cu data de 4 iunie 2005 si instrainate incepand cu data de 1 ianuarie 2006 intr-o perioada mai mica de 365 de zile de la data dobandirii, potrivit art. 67 alin. (3) lit. e); acesta este cazul dobandirii de titluri de valoare dupa data de 1 iunie 2005 si instrainarii lor dupa data de 1 ianuarie, dar nu mai tarziu de 365 de zile de la data dobandirii lor; aceasta regula se pastreaza si in cazul titlurilor de valoare dobandite dupa data de 1 ianuarie 2006 si instrainate intr-o perioada mai mica de 365 de zile inclusiv de la data dobandirii;
- prin aplicarea unei cote de 1% asupra castigului net din transferul titlurilor de valoare dobandite incepand cu data de 4 iunie 2005 si instrainate intr-o perioada mai mare de 365 de zile inclusiv de la data dobandirii, potrivit art. 67 alin. (3) lit. e); acesta este cazul dobandirii de titluri de valoare dupa data de 1 iunie 2005 si instrainarii lor dupa detinerea o perioada de 365 de zile inclusiv de la data dobandirii lor; prin urmare, pentru a beneficia de cota de 1%, conditia care trebuie indeplinita este instrainarea lor numai dupa o perioada de 365 de zile inclusiv de la data dobandirii; aceasta regula se aplica si in cazul titlurilor de valoare donandite dupa data de 1 ianuarie 2006, daca sunt pastrate cel putin 365 de zile de la data dobandirii; incepand cu data de 1 ianuarie 2006, pentru calculul impozitului asupra castigului net realizat de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare cota de impozit este de 16%, cu exceptia castigurilor realizate din transferul titlurilor de valoare instrainate intr-o perioada mai mare de 365 de zile de la data dobandirii, pentru care se mentine cota de 1% prevazuta la art. 67 alin. (3) lit. e).
- prin aplicarea unei cote de impozit de 1% asupra castigului net din transferul titlurilor de valoare dobandite pana la data de 4 iunie 2005 inclusiv, indiferent de data instrainarii acestora, potrivit art. III alin. (1) din OUG 138/2004, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 163/2005 [art. 3 alin. (2)]; acesta este cazul instrainarii titlurilor de valoare dobandite inainte de data de 31 mai 2005; cota va fi de 1%, perioada detinerii lor nefiind relevanta pentru stabilirea cotei de impozitare;
- prin aplicarea unei cote de impozit de 1% asupra castigului net din transferul titlurilor de valoare dobandite si instrainate in perioada 4 iunie 2005 - 31 decembrie 2005 indiferent daca sunt dobandite si instrainate intr-o perioada mai mare de 365 de zile sau mai mica de 365 de zile.
Potrivit art. 67 alin. 3 lit. c) in cazul castigului din transferul dreptului de proprietate asupra partilor sociale si valorilor mobiliare in cazul societatilor inchise, obligatia calcularii si retinerii impozitului revine dobanditorului de parti sociale sau de valori mobiliare, in momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SAF-T Ghid de raportare corecta
Manual de politici contabile - Stick USB
Termenul de virare a impozitului pentru platitorii de astfel de venituri este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale sau valorilor mobiliare la registrul comertului sau in registrul actionarilor, dupa caz, operatiune care nu se poate efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat. In situatia in care partile contractante convin ca plata partilor sociale sau a valorilor mobiliare sa se faca esalonat, termenul de virare a impozitului pentru platitorii de astfel de venituri este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Transmiterea dreptului de proprietate asupra partilor sociale sau valorilor mobiliare trebuie inscrisa in registrul comertului si in registrul asociatilor/actionarilor, dupa caz, operatiune care nu se poate efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat.