Analiza tratamentului fiscal pentru dividendele distribuite pana la 31 decembrie 2024 trebuie sa tina cont de momentul distribuirii dividendelor si de cota de impozitare aplicabila conform legislatiei in vigoare la data respectiva. De exemplu, specialistul ne va clarifica daca pentru dividendele distribuite si incasate din strainatate pana la data de 25 ianuarie 2025 se aplica un impozit de 8% sau de 10%.
Distribuire dividende: analiza detaliata
1.Dividende distribuite pana la 31 decembrie 2024:
Pentru dividende distribuite in anul 2024, se aplica cota de 8%.
Aceasta cota de impozit (8%) ramane aplicabila si definitiva.
2.Dividende distribuite dupa 1 ianuarie 2025:
Daca distribuirea dividendelor are loc dupa 1 ianuarie 2025, se aplica cota de 10%, conform art. LXIV alin. (4) din OUG nr. 156/2024.
Atentie! Analiza se face la 31 decembrie 2024!
Toate dividendele distribuite pana la 31 decembrie 2024, indiferent daca au fost platite sau nu, sunt impozitate cu 8%, conform OUG nr. 156/2024, art. LXV alin. (5).
Dividendele distribuite, dar neplatite pana la 31 decembrie 2024, vor avea obligatia de plata a impozitului pe dividende pana la 25 ianuarie 2025, insa cota de 8% ramane valabila, deoarece distribuirea a avut loc inainte de sfarsitul anului 2024.
Concluzie
SAF-T Ghid de raportare corecta
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- Dividendele distribuite pana la 31 decembrie 2024 vor fi impozitate cu 8%, chiar daca plata efectiva a acestora are loc pana la 25 ianuarie 2025.
- Dividendele distribuite dupa 1 ianuarie 2025 vor fi impozitate cu 10%.
Temei legal
Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Art. 43. - Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividende
(1) O persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat, astfel cum se prevede in prezentul articol.
(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), in cazul in care dividendele distribuite, potrivit legii, nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende aferent se plateste, dupa caz, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat urmator anului in care s-a aprobat distribuirea dividendelor. Aceste prevederi nu se aplica pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, daca in ultima zi a anului fiscal respectiv, calendaristic sau modificat, dupa caz, sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (4) lit. a) si b).
(4) Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca, la data platii dividendelor, fiecare dintre aceste persoane indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) persoana juridica beneficiara a dividendelor:
(i) detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane care plateste dividendele, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv;
(ii) este constituita ca o societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata, societate in nume colectiv, societate in comandita simpla sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
(iii) plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;
b) persoana juridica care plateste dividendele:
(i) este constituita ca o societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata, societate in nume colectiv, societate in comandita simpla sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
(ii) plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.
Art. 97. - Retinerea impozitului din veniturile din investitii
(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv, se impoziteaza cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
Art. 223. - Venituri impozabile obtinute din Romania
(1) Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:
a) dividende de la un rezident;
Art. 224. - Retinerea impozitului din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti
(4) Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea urmatoarelor cote asupra veniturilor brute:
b) 10% pentru veniturile din dividende prevazute la art. 223 alin. (1) lit. a);
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene
Art. LXV. -
(1) Prevederile art. LXIV intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025.
(4) Prevederile art. LXIV pct. 1, 9 si 15 se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025.
(5) In cazul dividendelor distribuite in baza situatiilor financiare interimare intocmite in cursul anului 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, cota de impozit pe dividende este de 8%, fara recalcularea impozitului pe dividendele respective, dupa regularizarea acestora pe baza situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, aprobate potrivit legii.
Foto: pexels.com