Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Analizam astazi situatia unei intreprinderi individuale (II), platitoare de TVA, care desfasoara activitati de import de miez de nuca din Ucraina. Dupa introducerea marfurilor in tara, intreprinderea achita taxele vamale si TVA in vama, iar ulterior vinde o parte din marfa direct catre populatie si o alta parte catre persoane juridice (SRL-uri).
Aceasta situatie ridica urmatoarele intrebari:
1. Care este tratamentul contabil pentru acest import? Este corect sa intocmeasca NIR cu pretul de vanzare, inclusiv TVA, pentru intreaga cantitate?
2. La ce rand din decontul 300 trebuie sa fie inscrisa achizitia?
3. Mai sunt si alte implicatii fiscale, avand in vedere ca importul provine din tari non-UE?"
Prin explicatiile de mai jos, clarificam tratamentul fiscal-contabil corect pentru aceste operatiuni, astfel incat intreprinderea sa respecte cadrul legal si sa isi gestioneze optim obligatiile fiscale.
Persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla pot utiliza atat formularele financiar contabile prevazute in O.M.F.P.170/2015, sau numai o parte din acestea, in functie de elementele specifice activitatii desfasurate, precum si alte formulare financiar-contabile prevazute in Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin O.M.E.P. nr. 2634/2015.
De asemenea, pot utiliza si alte formulare prevazute in mod expres de acte normative care reglementeaza activitati economice specifice (agricultura, exploatarea masei lemnoase, jocuri de noroc etc.).
Conform prevederilor din Ordinul 170/2015 Nomenclatorul registrelor si formularelor financiar-contabile
1. Registrul-jurnal de incasari si plati cod 14-1-1/b
2. Registrul-inventar cod 14-1-2/b
3. Fisa mijlocului fix cod 14-2-2
4. Factura**) (fara cod)
5. Aviz de insotire a marfii cod 14-3-6A
6. Lista de inventariere cod 14-3-12
7. Chitanta cod 14-4-1
8. Chitanta pentru operatiuni in valuta cod 14-4-1/a
9. Dispozitia de plata/incasare catre casierie cod 14-4-4
10. Statul de salarii cod 14-5-1/k
Deci daca vreti sa intocmiti NIR, trebuie sa va raportati la prevederile O.M.E.P. nr. 2634/2015.
Nota de receptie si constatare de diferente (NIR) serveste ca:
- document pentru receptia bunurilor aprovizionate;
- document justificativ pentru incarcare in gestiune;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate.
Nota de receptie si constatare de diferente se foloseste ca document de receptie obligatoriu numai in cazul:
- bunurilor materiale cuprinse intr-o factura sau aviz de insotire a marfii, care fac parte din gestiuni diferite;
- bunurilor materiale primite spre prelucrare, in custodie sau in pastrare;
- bunurilor materiale procurate de la persoane fizice;
- bunurilor materiale care sosesc neinsotite de documente de livrare;
- bunurilor materiale care prezinta diferente la receptie;
- marfurilor intrate in gestiunile la care evidenta se tine la pret de vanzare.
In cazurile in care nu este obligatorie intocmirea NIR-ului, receptia si incarcarea in gestiune, dupa caz, si inregistrarea in contabilitate se fac pe baza documentului de livrare care insoteste transportul (factura, avizul de insotire a marfii etc.).
In cazul in care bunurile materiale sosesc in transe, se intocmeste cate un formular pentru fiecare transa, care se anexeaza apoi la factura sau la avizul de insotire a marfii.
In conditiile in care nu se inscriu datele valorice in Nota de receptie si constatare de diferente, este obligatoriu ca acestea sa se regaseasca intr-un alt document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a valorii bunurilor.
In situatia in care se constata diferente la receptie, entitatile trebuie sa stabileasca prin proceduri proprii informatiile care trebuie sa fie inscrise in Nota de receptie si constatare de diferente (ex: cantitatea si valoare constatate plus/minus, persoanele care au facut receptia si alte mentiuni, in functie de necesitati).
De asemenea, in Ordinul 170/2015 Reglementari contabile privind contabilitatea in partida simpla la Cap. III - Norme generale privind contabilitatea in partida simpla si documentele financiar-contabile se precizeaza la pct. 16
16. Elementele patrimoniale se evidentiaza in contabilitate la valoarea de intrare, respectiv la cost de achizitie, de productie sau la pretul pietei, in baza documentelor justificative care atesta dobandirea acestora.
Asadar, evidentierea in gestiune (prin NIR) se face la cost de achizitie, nu la pret de vanzare. Prin urmare, nu este corect sa intocmiti NIR cu pretul de vanzare (in loc de cost) si mai ales cu TVA inclus intrucat TVA nu este parte din valoarea stocului.
Dar, conform prevederilor din Ordinul 2634/2015 de la art.4 alin.2
(2) Fiecare entitate poate adapta, in functie de necesitati, modelele documentelor financiar-contabile.
Asta inseamna ca forma NIR-ului se poate personaliza, inclusiv prin:
-adaugarea unei coloane cu pret de vanzare (cu sau fara TVA);
-adaugarea unei coloane cu adaos comercial;
-comentarii interne (destinate gestiunii, nu contabilitatii).
Prin urmare, se poate trece in NIR o coloana cu pret de vanzare cu TVA, ca informatie suplimentara, atata timp cat:
-evidenta contabila principala se face corect, la costul de achizitie fara TVA;
-TVA este tratat separat, conform Codului fiscal si OMFP 170/2015;
-nu folositi pretul de vanzare ca valoare de intrare in Registrul-inventar.
In ceea ce priveste evidentierea in D300, deoarece probabil cota de TVA a fost de 9%, veti evidentia taxa la rd. 25
In decontul de TVA, importurile se declara la sectiunea "ACHIZITII DE BUNURI / SERVICII IN INTERIORUL TARII SI IMPORTURI, ACHIZITII INTRACOMUNITARE SCUTITE SAU NEIMPOZABILE", la randul 25. La acest rand trebuie sa apara baza impozabila si TVA-ul din declaratia vamala de import (DVI).
Randul 25 - se inscriu informatiile din jurnalul de cumparari*) privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata deductibila aferenta achizitiilor din tara de bunuri si servicii, taxabile cu cota de 9%, precum si taxa aferenta importurilor care nu se incadreaza in prevederile art. 326 alin. (4) si (5) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare.
Se inscriu, de asemenea, ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 287 din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 282 alin. (9) si (10), dupa caz, din Codul fiscal, pentru care cota de taxa pe valoarea adaugata aplicata este de 9%.
Se inscriu, de asemenea, si informatii privind achizitiile de bunuri si servicii, taxabile cu cota de 9%, efectuate de persoana impozabila, beneficiara a unui regim special, in conditiile prevazute la art. 314 alin. (12),art. 315 alin. (14) sau art. 315 2 alin. (24) din Codul fiscal
Documentul justificativ pentru deducerea TVA la import este DVI-ul, nu factura. Insa, in cazul unui control, dvs. trebuie sa fiti in posesia tuturor documentelor justificative aferente importului: factura de import, DVI, CMR, factura de transport, dovada platii TVA in vama si a taxelor vamale (daca e cazul), documente de insotire a marfurilor, NIRCD etc.
Cursul folosit pentru a inregistra importul in contabilitate, este cursul stabilit de vama, cursul din DVI, nu cursul BNR.
In contabilitate veti inregistra valoarea facturii de import in valuta (dar echivalentul in lei din contabilitate, trebuie sa corespunda cu baza impozabila si TVA din DVI. Astfel, ceea ce veti inregistra in contabilitate, se va corela cu ceea ce declarati la rd. 25 din D300 si cu DVI.
Importurile se declara doar in decontul de TVA. Nu se completeaza alte declaratii.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examen Consultant Fiscal 2025
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Citeste si: NIR sau Nota de receptie si constatare diferente: Utilizare, completare si model >>
Cartea Verde a Contabilitatii a€“ Actualizata si completa!
Descoperiti cum:
- Gestionati corect toate operatiunile contabile, pas cu pas
- Preveniti erorile care pot atrage controale si sanctiuni
- Simplificati munca zilnica si castigati timp pretios
Cartea Verde a Contabilitatii va sta la dispozitie. Legislatie explicata. Solutii clare. Exemple practice
Articole similare
NIR in contabilitatea in partida simpla: Studiu de caz cu implicare in decontul de TVA (D300)NIR sau Nota de receptie si constatare diferente: Utilizare, completare si modelConsultanta in afaceri, sub lupa ONPCSB: De ce este expusa riscului de spalare a banilor?Ministrul Finantelor, depre pachetul de masuri fiscale: Amanarea acestuia ar fi avut un impact devastator in toamnaDeclaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025Ultimele articole
D406 (SAF-T): Ce facem atunci cand primim recipisa de transmitere cu eroriNumarul de inregistrare RO e-Factura: Atentie, NU este un element obligatoriu al facturii conform Codului fiscal si OUG 120/2021!Cum ii integrezi rapid pe noii angajati. 4 sfaturi si recomandariDe la dosare prafuite la imagine impecabila - cu doar cateva accesorii bine aleseEvaziune fiscala in imobiliare si constructii: Prejudicii uriase pentru bugetul de statArticole similare
NIR in contabilitatea in partida simpla: Studiu de caz cu implicare in decontul de TVA (D300)Cine depune Declaratia 406 (SAF-T) si cine este scutit?Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legaleVenituri din activitati independente in 2024: obligatii fiscale si 3 exemple practiceCadouri de Paste pentru contabili: REDUCERI de pana la 75% si Transport gratuit la lucrarile dorite de fiscalitate si contabilitateUltimele articole
Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul de Evidenta Fiscala: ce operatiuni trebuie inregistrate?Halloween pentru contabili: reduceri de pana la 60% la lucrarile dorite de fiscalitate si contabilitateContabilitatea in partida simpla: cum sa tii singur contabilitatea pentru PFA/II/IFAsociatiile de proprietari: totul despre conducerea contabilitatii si evidentele fiscaleAspecte fiscale si contabile pentru birou notarial. Analiza zilei