In perioada aceasta, inspectorii antifrauda fiscala au identificat si stabilit un prejudiciu total de peste 900.000 euro (4.043.252 lei), reprezentand impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata aferenta unor operatiuni economice fictive derulate in perioada 2012-2013.
Inspectorii antifrauda fiscala au analizat si monitorizat activitatea comerciala a unei firme cu sediul in Oradea (jud. Bihor), care simula existenta unui circuit de furnizare a unor produse sau servicii pentru societati comerciale de pe intreg teritoriul tarii, in scopul facilitarii evitarii platii obligatiile fiscale.
Firma, care functiona fara puncte de lucru sau persoane angajate, a inregistrat in contabilitate achizitii fictive de diverse produse (materiale de constructii, utilaje, piese de schimb, combustibili, zahar, animale vii, cereale, materiale lemnos etc.) de la entitati din Romania, Ungaria si Slovacia. Ulterior a emis facturi pentru furnizare fictiva de marfuri sau prestare de servicii inexistente (constructii, inchirieri utilaje, creare pagini web etc.) catre 26 de societati cu activitate comerciala reala, ale caror reprezentanti le-au utilizat pentru sustragerea de la plata obligatiilor fiscale prin compensarea debitelor.
Sumele aferente facturilor emise de catre firma incriminata erau ridicate in numerar de la banca si returnate administratorilor firmelor beneficiare in schimbul unui procent. Ridicarile de numerar se efectuau in baza unor borderouri contrafacute de achizitii de diverse marfuri de la persoane fizice.
Intr-unul din cazuri lucrari reale de constructii, realizate pentru primarii din localitati precum Avram Iancu (judetul Bihor), Bulz (judetul Bihor) sau Dobromir (jud. Constanta), se regaseau scriptic si pe facturi emise de catre firma incriminata, pentru a justifica sustragerea de la plata TVA si impozitului pe profit a firmei beneficiare.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifrauda fiscala au dispus instituirea de masuri asiguratorii in valoare totala de 3.214.605 lei asupra bunurilor (utilaje industriale, echipamente electronice etc.) si conturilor bancare identificate si asupra sumelor datorate de catre terti.
Avand in vedere aspectele identificate, inspectorii au sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor si au asigurat constant suportul de specialitate. In cauza, procurorii au dispus efectuarea de perchezitii.
Demersurile de cooperare interinstitutionala intre Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor si Directia Generala Antifrauda Fiscala au fost derulate cu respectarea competentelor materiale specifice fiecareia dintre cele doua structuri, in conditiile stabilite prin documentele de cooperare incheiate in acest sens.
Sursa: ANAF