Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala, din cadrul ANAF, au identificat un prejudiciu de 1,94 milioane de lei, compus din impozit pe profit si din taxa pe valoare adaugata, cauzat bugetului de stat de catre reprezentantii unei firme din Romania. Acestia au incasat, fara a declara, 7,59 milioane de lei din vanzarea in sistem de vanzari de tip piramidal (Multi Level Marketing - MLM) a unor pachete care contin produse ”educationale”, dispozitive de ”minare” si investitii pentru o pseudo-moneda virtuala denumita OneCoin. Respectiva moneda este recunoscuta exclusiv pe o platforma online cu acces restrictionat, dedicata tranzactiilor dintre membrii comunitatii OneCoin, anunta DGAF intr-un comunicat.
Pentru a pastra aparenta legalitatii, reprezentantii firmei declarau si plateau taxe doar la valoarea comisioanelor percepute, in timp ce sumele incasate erau virate ulterior catre o firma cu sediul in alta tara. Aceasta firma era utilizata doar pentru a transfera sumele de bani incasate urmare activitatii desfasurate pe teritoriul national, fara a avea alte relatii economice cu firma romaneasca.
Pentru asigurarea recuperarii prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifrauda fiscala au instituit masuri asiguratorii asupra activelor financiare identificate si au sesizat organele de urmarire penala specializate.
ATENTIE!
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Directia Generala Antifrauda Fiscala atentioneaza detinatorii de monede virtuale sa se asigure ca respecta toate obligatiile fiscale aferente obtinerii de venituri din tranzactii cu aceste monede.