email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Tratament diferente intre soldul creantei din tabloul insolventei si reevaluarea lunara

tratament diferentesoldul creanteitabloul insolventeicreantededucereprovizioncod fiscal


Urmeaza sa identificam modul in care se trateaza fiscal si contabil datoriile care sunt in valuta, dar inscrise la masa credala in lei actualizate la cursul BNR din 28.08.2014, suma publicata in tabelul definitiv.

Mentionam ca data de 28.08.2014 este data intrarii in insolventa a societatii. Pana in prezent, in contabilitate s-au actualizat la cursul BNR - publicat in ultima zi a lunii, dar avand in vedere ca ele sunt inghetate in lei la cursul BNR din 28.08.2014, urmand a fi platite in urma planului de reorganizare, vom vedea cum se trateaza fiscal si contabil si daca se pot ingheta in lei la nivelul din tabelul creditorilor.

Din punctul de vedere al procedurilor contabile, nici reglementarile din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea aplicabile pana la data de 31 decembrie 2014 si nici reglementarile din OMFP 1802/2014 privind contabilitatea, aplicabile de la 1 ianuarie 2015 nu scutesc operatorii economici de reactualizarea lunara a creantelor si datoriilor exprimate intr-o valuta la cursul de schimb al BNR afisat in ultima zi a lunii. Implicit, se va efectua si reevaluarea la finele exercitiului. Reglementarile contabile nu introduc o derogare de la aceasta regula pentru creantele creditorilor inscrisi in tabloul creditorilor din procedura insolventei, chiar daca legea speciala a insolventei presupune "inghetarea” acestora la o anumita data.
 
Astfel, din punct de vedere contabil, in functie de variatia cursului de schimb existent la finele lunii/ exercitiului vor fi generate diferente de curs fie favorabile fie nefavorabile ce se vor inregistra pe seama conturilor 665 "Cheltuieli din diferente de curs valutar” sau 668 "Alte cheltuieli financiare”, respectiv 765 "Venituri din diferente de curs valutar” si 768 "Alte venituri financiare”, dupa caz.
 
Din punct de vedere fiscal, daca exista pierderi din creante generate de aprobarea unui plan de reorganizare, aceste pierderi sunt integral deductibile la calculul impozitului pe profit, conform norme de aplicare pentru art. 21 alin. (1) din Codul fiscal regasite la pct. 23 lit. k) din HG 44/2004 cu modificari ulterioare.
 
Consideram ca dreptul de deducere poate fi exercitat indiferent daca anterior a fost sa nu constituit un provizion.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tratament diferentesoldul creanteitabloul insolventeicreantededucereprovizioncod fiscal


Data aparitiei: 19 Ianuarie 2015

Votati articolul "Studiu de caz: Tratament diferente intre soldul creantei din tabloul insolventei si reevaluarea lunara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X